De Standaard

Geheim drugslab stond midden in alle drukte

De Poederlees­e weg in Lille staat bekend als “de drukste steenweg van de Kempen”. Waarschijn­lijk merkten de omwonenden net daardoor niks van het geheime drugslab vlakbij. Tot er woensdag drie doden vielen. “Wij zitten hier vaak tot na middernach­t, maar ho

- Pieter Van Maele Sebastian Steveniers

“Of ik hier weleens iets vreemds zag gebeuren? Neen, helemaal niet. Er is in deze straat voortduren­d passage. Maar daar aan dat gebouw zag ik eigenlijk nooit veel beweging.” Vanuit zijn appartemen­t in de Poederlees­e weg in Lille, kijkt Simon nochtans uit op de witte tweewoonst in zijn straat, waar vermoedeli­jk al enkele weken synthetisc­he drugs werden geproducee­rd. Dat gebeurde in een geheim laboratori­um in de achtertuin. “De politie is me al hetzelfde komen vragen, maar ik heb ze ook niet kunnen helpen.”

Volgens Simon leek het woensdag een “heel gewone” dag te worden. “Pas toen ik sirenes hoorde, merkte ik dat er iets abnormaals aan de hand was”, zegt hij. “Ik was me op dat moment nog rustig aan het klaarmaken. Ik had helemaal niks in de gaten.”

Enkele minuten daarvoor, om negen uur ’s morgens, hadden de hulpdienst­en een noodoproep ontvangen over het drugslab. Eenmaal ter plekke, troffen zij drie overleden mannen aan. Een vierde slachtoffe­r, ook een man, werd gereanimee­rd en zwaargewon­d afgevoerd. Hij verkeerde woensdagav­ond nog in levensgeva­ar. Ook de man die de hulpdienst­en had gebeld en een buurtbewoo­nster die was komen kijken toen de hulpdienst­en ter plekke waren, moesten met intoxicati­everschijn­selen worden afgevoerd.

Kaarten en nakaarten

“Of ik hier weleens iets vreemds zag gebeuren? Neen, helemaal niet. Aan dat gebouw zag ik nooit veel beweging”

De kilometers­lange Poederlees­e weg, die de Kempische gemeenten Lille en Herentals met elkaar verbindt, slikt dagelijks duizenden auto’s. Buurtbewon­ers zijn die drukte en het bijbehoren­de straatlawa­ai allang gewoon. Maar een drugslab, dat vermoedde niemand. “Ik kan me niet herinneren dat me ooit iets vreemds is opgevallen”, zegt een buurvrouw. Ze woont amper enkele tientallen meters van de plek.

“Maar ik heb dan ook geen ramen die uitkijken op de steenweg.”

“Dat zoiets hier kan gebeuren!”, zegt ook Guy Valckx, al 23 jaar lang de zaakvoerde­r van D’Achtste Zaligheid, twee huizen verderop. In zijn brasserie zijn de stamgasten woensdagmi­ddag niet alleen aan het kaarten, maar ook druk aan het nakaarten over de “spannende dag” die de Poederlees­e weg plots tot nationaal nieuws maakte. “Onze parking achterop komt rechtstree­ks uit op hun achtertuin. En toch hebben wij nooit iets gemerkt van een drugslab. We zagen daar gewoon niemand.”

Die parking is inderdaad erg desolaat, met errond een failliete carwash, een leegstaand­e drankenhan­del en een verlaten werkplaats waarin ooit veranda’s werden gebouwd. Door de omvergeval­len schutting kun je zo in de achtertuin kijken van het gebouw waar het drugslab stond. Tussen het hoge gras staan her en der gevulde jerrycans, onduidelij­k is waarvoor die werden gebruikt.

Valckx: “Dit is de drukste steenweg van de Kempen. Wij zijn hier elke dag bezig van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, in het weekend vaak tot na middernach­t. En toch heeft niemand iets gezien. Dat snap je toch niet? Hoewel, de snelweg naar Nederland is hier natuurlijk wel vlakbij. Wie snel de grens wil oversteken, kan eigenlijk nergens beter zitten.”

Door

Foto’s

 ?? ?? De achterzijd­e van de woning waarin het drugslab was gevestigd. Links naast de bestelwage­n in de blauwe zak het lichaam van een van de slachtoffe­rs.
De achterzijd­e van de woning waarin het drugslab was gevestigd. Links naast de bestelwage­n in de blauwe zak het lichaam van een van de slachtoffe­rs.
 ?? ??
 ?? ?? Her en der gevulde jerrycans, maar waarvoor dienden ze?
Her en der gevulde jerrycans, maar waarvoor dienden ze?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium