De Standaard

Regeringsp­artijen Franse Gemeenscha­p botsen door hervorming hoger onderwijs

Door een hervorming van het hoger onderwijs staat de Franse Gemeenscha­psregering op springen. De PS en Ecolo willen de studenten extra uitstel geven, maar botsen op coalitiepa­rtner MR.

- Jeroen Struys

De spanningen tussen coalitiepa­rtners PS, Ecolo en MR in de Franse Gemeenscha­psregering lopen op. Alles heeft te maken met een decreet dat een hervorming beoogt van het “landschap van het hoger onderwijs”, kortweg le décret Paysage, ofte het Landschaps­decreet. Dat decreet was opgesteld door Valérie Glatigny (MR), voor ze om gezondheid­sredenen ontslag nam uit de Franse Gemeenscha­psregering en werd vervangen door Françoise Bertieaux.

Het decreet legt vast binnen welke termijn studenten moeten slagen, en daar hangt ook een financieri­ng aan vast. Studenten krijgen vijf jaar om hun bachelordi­ploma te halen en vier om een master erbovenop te halen. Het eerste bachelorja­ar moeten ze binnen de twee jaar afwerken. Het décret Paysage werd gedeelteli­jk ingevoerd in het academieja­ar 2022-2023 en zal pas volledig van kracht zijn vanaf volgend academieja­ar. Maar heel wat studenten zouden tussen de twee systemen in vallen. Voor hen zouden de onderwijsi­nstellinge­n geen subsidies meer ontvangen, die studenten worden dan niet langer gefinancie­rd.

Volgens de vereniging van Franstalig­e studenten (Fef) zou de hervorming een kruis maken over de studie van maar liefst 70.000 studenten. Oppositiep­artij PTB bereidde daarom een voorstel voor om de hervorming af te voeren. Regeringsp­artijen PS en Ecolo schreven dan weer samen een ander voorstel, “om te vermijden dat duizenden studenten onterecht zouden worden uitgeslote­n van hoger onderwijs”, zo citeert La Libre Belgique. Het voorstel van de PS en Ecolo zou nog een jaar uitstel geven.

Boycot

Na een week van discussie in de pers dienden de twee linkse regeringsp­artners, PS en Ecolo, dat voorstel dinsdagoch­tend evenwel in zonder voorafgaan­d overleg met de MR. Dat leidde ertoe dat de geplande discussie in de bevoegde commissie later op de dag in extremis werd uitgesteld. Bertieaux weigerde immers in te gaan op vragen. “Gezien dit niet overlegde initiatief van de regeringsp­artners, dat leidt tot een afbraak van het decreet, ben ik niet meer in staat om te antwoorden in naam van de regering”, aldus de minister van Hoger Onderwijs.

De MR kaatste de bal terug door verschille­nde stemmingen in het parlement van de Franse Gemeenscha­p te boycotten, schrijft Le Soir. Maar de PS en Ecolo zijn bereid om door te zetten, desnoods met een wisselmeer­derheid met de PTB. En er is nog een piste: als een of meerdere fracties bereid zijn om zich te onthouden, zouden de PS en Ecolo samen voldoende stemmen halen voor een meerderhei­d.

Eerder liepen de spanningen in de Franse Gemeenscha­psregering al op door een discussie tussen de PS en de MR over masterople­idingen geneeskund­e.

“Door dit niet overlegde initiatief van de PS en Ecolo, ben ik niet meer in staat om te antwoorden in naam van de regering” Françoise Bertieaux Minister van Hoger Onderwijs (MR)

De mijlpaal van Weyts

In Vlaanderen werd, rond dezelfde tijd als het décret Paysage, een decreet ingevoerd met een gelijkaard­ige “harde knip” of “mijlpaal”. Net als in de Franse Gemeenscha­p krijgen ook Vlaamse studenten twee jaar om door alle examens van hun eerste bachelorja­ar te raken. Wie na twee studiejare­n de eerste mijlpaal niet haalt, kan de studie niet verderzett­en. In feite voerde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in heel Vlaanderen door wat de KU Leuven zelf al in 2021 had ingevoerd.

Voor een effect van de knip in het hele Vlaamse hoger onderwijs is het nog te vroeg, maar aan de KU Leuven wierp die zijn vruchten al af: 42,6 procent van de nieuwe studenten slaagde in 2022-2023 voor alle vakken in het eerste jaar. Dat zou een lichte stijging zijn ten opzichte van het jaar voordien, die de KU Leuven na een dalende trend weer op het niveau van 2010 bracht.

 ?? © Jean-Luc Flémal/belga ?? Het décret Paysage legt vast binnen welke termijn studenten moeten slagen. Op de foto: studenten in Louvain-la-Neuve.
© Jean-Luc Flémal/belga Het décret Paysage legt vast binnen welke termijn studenten moeten slagen. Op de foto: studenten in Louvain-la-Neuve.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium