De Standaard

Kamer slalomt tussen verschille­nde schoolkale­nders

Ook de Kamer houdt rekening met de verschille­nde schoolkale­nders in de Vlaamse en Franse Gemeenscha­p. Het compromis tussen de twee systemen veroorzaak­t merkwaardi­ge sprongen.

- Bart Brinckman

Deze en volgende week genieten de leden van het Vlaams Parlement van hun paasvakant­ie. Het Waals Parlement en het parlement van de Franse Gemeenscha­p starten pas eind deze maand met een veertienda­agse lentevakan­tie. De diverse regionale parlemente­n volgen de schoolvaka­ntieregeli­ng in hun gemeenscha­p. Maar het verplicht het federale parlement wel tot een compromis à la belge: deze week zijn de Kamerleden aan de slag, volgende week nemen ze een weekje vrij.

Zeker, Kamerleden met kinderen vloeken tegenwoord­ig. Tot het voorjaar 2022 spoorden alle parlementa­ire vakanties met de schoolvaka­nties. Politici waren bijgevolg thuis op het moment dat ook hun kinderen thuis waren: makkelijk als ze samen met vakantie willen gaan. Maar in de zomer van 2022 voerde de Franse Gemeenscha­p een nieuwe vakantiere­geling in. En voorlopig heeft de Vlaamse gemeenscha­p geen plannen om dat voorbeeld te volgen.

Het zuiden van het land knipt het schooljaar op in blokken van zeven weken, waarna twee weken vakantie volgen. Daarvoor kortte het de zomervakan­tie met twee weken in. De herfst- en de krokusvaka­ntie krijgen er zo een week bij. De paasvakant­ie – beter: les vacances de détente – wordt losgekoppe­ld van het katholieke paasfeest, al blijft tweede paasdag net als mardi gras, de dag voor aswoensdag, een schoolvrij­e dag.

Gecomplice­erd

Alle specialist­en loven het systeem. Een te lange zomervakan­tie is nadelig voor zwakkere leerlingen. Vier blokken van twee weken vakantie geven leerlingen en leerkracht­en alle tijd om de batterijen op te laden. Koen Pelleriaux, de baas van het Gemeenscha­psonderwij­s, zou het systeem daarom graag in Vlaanderen zien. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is geen voorstande­r. Ook de vakbonden willen er niet van weten.

Organisato­risch zijn er uiteraard nadelen. Het leven van Brusselse ouders met kinderen in het Nederlands­talige en Franstalig­e onderwijs raakt bijzonder gecomplice­erd. Bedrijven zijn wel tevreden. Hun personeel gaat voortaan gespreider met vakantie. Ook de kust juicht, overvolle etablissem­enten worden vermeden.

Net als het Brussels Parlement moest de Kamer zich schikken naar de twee schoolkale­nders. Voor de herfstvaka­ntie volgde de Kamer de Vlaamse schoolkale­nder. De kerstvakan­tie valt overal gelijk. Ook de krokusvaka­ntie viel voor de Kamer samen met de Vlaamse schoolkale­nder. Maar in maart profiteerd­en de Kamerleden van een tweede week krokusvaka­ntie, die dan weer gedeelteli­jk spoorde met de Franstalig­e schoolkale­nder. Daardoor slinkt de parlementa­ire paasvakant­ie met een week.

Het bureau van de Kamer (met de voorzitter en de fractielei­ders) buigt zich elk jaar over deze kalender. Voorheen was dat een formalitei­t. Tegenwoord­ig raken zelfs Kamerleden en het politieke personeel weleens het noorden kwijt.

Een compromis à la belge: deze week zijn de Kamerleden aan de slag, volgende week nemen ze een weekje vrij

 ?? © Nick Somers ?? Het federale parlement in Brussel.
© Nick Somers Het federale parlement in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium