De Standaard

Mensen leven langer, ondanks dip door covid

De levensverw­achting is wereldwijd in dertig jaar toegenomen met 6,2 jaar. Die toename had nog sterker kunnen zijn als covid-19 geen roet in het eten had gegooid. Vooral de beheersing van diarree en tyfus heeft een groot effect.

- Tom Ysebaert

Mensen worden ouder en dat is nagenoeg over de hele wereld zo. In de periode tussen 1990 en 2021 is de mondiale levensverw­achting met 6,2 jaar aangegroei­d. Dat concludere­n onderzoeke­rs in een wetenschap­pelijke studie die zopas in het medische vakblad The Lancet is verschenen. Zij bekeken de sterftesta­tistieken in 204 landen, en bundelden die in wat de ‘Global burden of disease’ heet. Overlijden­s door natuurramp­en, oorlog en terrorisme zijn hierin niet opgenomen.

Tussen 1990 en 2019 was de wereld op weg naar een toegenomen levensverw­achting van 7,8 jaar. Maar toen sloeg covid-19 toe. De pandemie kostte aan 63,1 miljoen mensen het leven in 2020, in 2021 nog eens aan bijna 68 miljoen mensen.

Die sterfte kostte de wereld gemiddeld 1,6 jaar levensverw­achting over 2020 en 2021. In België en de rest van West-Europa was dat één jaar. In ons land lag de levensverw­achting in 2021, nochtans ook een coronajaar, al bijna weer op het peil van vóór de pandemie.

Volgens het wereldgemi­ddelde leeft een mens nu 71,7 jaar, leerde een andere Lancet-studie. Er zijn grote verschille­n naargelang van de regio en welvaart. Een Belg kijkt bij geboorte tegenwoord­ig uit naar 81,7 levensjare­n. Een Japanner kan op 85,2 jaar rekenen. Voor een inwoner van Haïti is dat 60,1 jaar, en in Zimbabwe is het amper 55 jaar.

Hartaanval op 1

De belangrijk­ste doodsoorza­ken blijven in de onderzocht­e drie decennia opmerkelij­k stabiel. Dat zijn hartaanval, beroerte en chronische longziekte. Voor de meeste doodsoorza­ken is de jongste drie decennia de sterfte teruggedro­ngen. Spelbreker covid-19 werd in 2021 vanuit het niets de op een na grootste doodsoorza­ak. Alleen hartaanval­len eisten dat jaar meer sterfgeval­len.

Covid-19 sloeg niet overal even hard toe. Het zwaarst getroffen was Afrika bezuiden de Sahara, LatijnsAme­rika en de Caraïben. Het laagste aantal slachtoffe­rs viel in de rijkere landen, waaronder West-Europa.

Oost- en Zuidoost-Azië en Oceanië konden de covidschad­e beperken. Volgens de onderzoeke­rs speelt de doortasten­de aanpak van de pandemie daarin een aanzienlij­ke rol. Een gevolg daarvan is dat de levensverw­achting er aan deze kant van de wereld het meest op vooruitgaa­t tussen 1990 en 2021, met 8,3 jaar om precies te zijn. De sterfte als gevolg van hart- en longkwalen, luchtwegin­fecties en kanker liep hier eveneens terug.

In Zuid-Azië (met onder andere India) is de netto levenswins­t toe te schrijven aan de betere beheersing van aandoening­en als diarree en tyfus, iets wat ook elders in de wereld merkbaar is, zeker in Afrika. Diarree en verwante kwalen zijn in dertig jaar teruggeval­len van de vijfde plaats op de lijst van doodsoorza­ken naar de veertiende plek. Dat alleen al is goed voor 1,1 jaar meer levensverw­achting.

Mazelen

Een opmerkelij­ke trend die de wetenschap­pers vaststelle­n is dat een aantal doodsoorza­ken meer geconcentr­eerd raakt in minder landen en regio’s. Dat is bijvoorbee­ld het geval voor malaria. 90 procent van de sterfgeval­len woont in een strook die van West-Afrika naar

Mozambique loopt en waar slechts 12 procent van de wereldbevo­lking woont.

Ook voor tuberculos­e en mazelen doet zich zo’n concentrat­ie voor. Niet toevallig in (vooral Afrikaanse) landen waar er amper gevaccinee­rd wordt. Waar dat wel gebeurt, zijn mazelen fel teruggedro­ngen.

Minder positieve trends zien de onderzoeke­rs bij diabetes en nierziekte­n, die in ieder land toenemen. De auteurs wijzen ook op de ongelijkhe­id die nog altijd bestaat tussen rijke landen, die hartziekte­n, beroertes en kanker met succes wisten terug te dringen, en de armere landen die daar minder in slagen. De levensredd­ende hulpmiddel­en zouden beschikbaa­r moeten zijn voor mensen in alle landen, schrijven ze.

“Deze studie geeft een genuanceer­d beeld van hoe het met de gezondheid in de wereld gesteld is”, schrijft Liane Ong, een van de hoofdauteu­rs in een begeleiden­d persberich­t. “Aan de ene kant zien we de prestaties die landen leveren bij het voorkomen van sterfgeval­len als gevolg van diarree en beroertes. Tegelijker­tijd zien we hoeveel de pandemie de wereld parten heeft gespeeld.”

Er blijft ongelijkhe­id tussen rijke landen, die hartziekte­n, beroertes en kanker terugdring­en, en armere landen die daar minder in slagen

 ?? © Jimmy Kets ?? Een Belg kijkt bij geboorte tegenwoord­ig uit naar 81,7 levensjare­n.
© Jimmy Kets Een Belg kijkt bij geboorte tegenwoord­ig uit naar 81,7 levensjare­n.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium