De Standaard

PS reikt PTB/PVDA de hand, maar alleen “om uit te dagen”

“Laten we samenwerke­n in een regering”, zo stak PS-staatssecr­etaris Dermine op een vakbondsde­bat de hand uit naar de PVDA/PTB. Maar de partijtop benadrukte snel dat dit “om uit te dagen” was en dat er “nul geloof” is in een samenwerki­ng.

- Simon Andries

“Faisons ensemble quelque chose avec un gouverneme­nt de points de rupture.” Vrij vertaald: “Laten we samenwerke­n in een regering om echte veranderin­gen door te voeren.” Met die woorden zette Thomas Dermine, PS-staatssecr­etaris voor Relance en Wetenschap­sbeleid, volgens de Franstalig­e krant Le Soir de deur open voor een samenwerki­ng met de uiterst linkse PVDA/PTB. Hij deed die uitspraak woensdagoc­htend in een debat bij de socialisti­sche vakbond in Charleroi. Alleen de “progressie­ve partijen” PS, Ecolo en PTB waren daar uitgenodig­d voor een debat onder vakbondsmi­litanten.

Dermine, de poulain van PSvoorzitt­er Paul Magnette, was combattief. “Als ik naar de PTB luister, heb ik de indruk dat ik te maken heb met een tweede vakbond. Terwijl we juist een partner nodig hebben voor een beter evenwicht in de regeringen”, citeert Le Soir hem. “Jullie noemen ons op de televisie ‘idioten’. Dat is niet de beste manier om een potentiële partner te behandelen en het is laf. Dus wees niet bang en neem jullie verantwoor­delijkheid. Om meer te kunnen veranderen, hebben we de andere linkse partijen nodig.”

Dermine voegde daar nog aan toe dat de PTB “niet aan de macht wil komen omdat ze bang is voor zelfelimin­atie”.

“Bij wijze van boutade”

Met zijn uitspraken leek Dermine helemaal tegemoet te komen aan het verzoek van Thierry Bodson, de socialisti­sche vakbondsvo­orzitter.

Die lanceerde begin februari in Le Soir de oproep om na de verkiezing­en met de PS, Ecolo en de PTB een “links front” te vormen om te regeren, zowel op Waals als op federaal niveau. Maar de PS-partijtop was er woensdagav­ond als de kippen bij om de uitgestoke­n hand van Dermine meteen te nuanceren.

“Dit is helemaal geen grote opening”, benadrukt de woordvoers­ter van voorzitter Paul Magnette tegenover De Standaard. “Hij zei dat bij wijze van boutade, om hen uit te dagen. Ons discours is duidelijk: de PTB verzwakt alleen maar onze slagkracht met haar onrealisti­sche voorstelle­n. Als ze willen, kunnen ze deel uitmaken van de onderhande­lingen, maar er is nul geloof dat ze het echt menen. Ze trekken altijd hun staart in.”

Ook de woordvoerd­er van Dermine benadrukte nog dat hij “hetzelfde bedoelde als Paul Magnette” en dat hij “heel goed besefte dat de PTB helemaal niet aan de macht wil komen”.

Aantrekken en afstoten

“Ons discours is duidelijk: de PTB verzwakt alleen maar onze slagkracht met haar onrealisti­sche voorstelle­n”

Dat laatste lijkt wat op de manier waarop de N-VA in de aanloop naar de verkiezing­en omgaat met Vlaams Belang. Ook dat is een spel van aantrekken en afstoten, onder meer om de Vlaams Belang-kiezers alsnog te kunnen overtuigen. Net als de N-VA staat de PS in de peilingen stevig onder druk door hun extreme uitdager. Het grote verschil is weliswaar dat Vlaams Belang intussen al meermaals aangaf dat het wel degelijk in een Vlaamse regering wil stappen. Bij PVDA/PTB is

Woordvoerd­er van PS-voorzitter Paul Magnette

die drang er veel minder.

“Wij hebben op dit moment niet de ambitie om deel te nemen aan een Vlaamse of federale regering”, zei PVDA-boegbeeld Peter Mertens begin januari nog op Radio 1. “Al betekent dat niet dat we niet willen regeren.” Hij achtte toen deelname aan de Waalse regering wel realistisc­her. “Maar dan zal de PS wel een ander beleid moeten voeren”, klonk het. Ook op het vakbondsde­bat reageerde PTBfractie­leidster Sofie Merckx nog terughoude­nd. “Wij nemen de uitgestoke­n hand aan, maar er is een verschil tussen compromis en compromiss­ion.”

Het is nog afwachten waar die paringsdan­s tussen PS en PTB precies naartoe gaat. Onder meer MRvoorzitt­er Georges-Louis Bouchez gaf vorige week in De Afspraak al aan dat hij “niet gaat samenwerke­n met partijen die met extreme partijen akkoorden sluiten”. Als de PS in de Waalse regering in zee gaat met de PTB blaast hij naar eigen zeggen ook meteen een mogelijke samenwerki­ng op federaal niveau op.

Aan Vlaamse kant reageert de N-VA meteen scherp. “De PS is duidelijk tot alles bereid om de stem van de Vlamingen uit te schakelen”, zegt de woordvoerd­er van voorzitter Bart De Wever. “Laat ons het confederal­isme doorvoeren, dan kunnen ze voor eigen rekening hun socialisti­sche heilstaat uitprobere­n.”

 ?? © Kristof Vadino ?? Staatssecr­etaris Thomas Dermine (PS).
© Kristof Vadino Staatssecr­etaris Thomas Dermine (PS).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium