De Standaard

‘Biënnalise­ring’ in Venetië

- Geert Van der Speeten

In de strijd tegen het overtoeris­me voert Venetië eind deze maand ‘entreegeld’ in. Op de drukste dagen zal elke passant 5 euro voor een pasje moeten ophoesten. Zowat iedereen betwijfelt of de toeristent­aks zoden aan de dijk zal brengen. Twee weken voordien komt overigens al een toeristens­troom op gang die elke twee jaar terugkeert: die van de bezoekers van de Biënnale van Venetië. Voor de oudste en meest populaire van de kunstbiënn­ales zakte in 2022 een recordaant­al van 800.000 bezoekers af naar de lagunestad, een daggemidde­lde van 4.000.

De kans dat de nieuwe lichting getrakteer­d wordt op oververzad­iging, is ook dit keer weer reëel. La biennale di Venezia is nu eenmaal een podium waar voor artiesten en hun entourage maximale zichtbaarh­eid gegarandee­rd is. Geen stad biedt ook een mooier decor voor een kunstbad.

Bij elke editie duikt er wel ergens een presentati­e op met een hoog stuntgehal­te. Nu al, twee weken voor de start, is de Spaanse kunstenaar Manolo Valdés een gesprekson­derwerp. Hij toont twaalf monumental­e bronzen beelden, geinspiree­rd op een beroemd schilderij van Velázquez. Vooral de locatie valt op. Las Meninas a San Marco kreeg het fiat van het stadsbestu­ur om een absolute hotspot in te palmen: de uitloper van het San Marcoplein richting Canal Grande. De werken blijven tot 15 juni staan, dus niet de hele duur van de Biënnale. Erfgoedver­dedigers reageren niettemin verontwaar­digd. Ze hebben het over de kwaal van de ‘biënnalise­ring’, hoe het stadsbeeld geïnfectee­rd wordt door de tweejaarli­jkse lawine van hedendaags­e kunst. Ze becijferde­n ook dat Valdés’ galerie Contini de stad amper 1.500 euro per dag betaalt om op die heilige plek te exposeren. Een peulschil in vergelijki­ng met de return die ze via de sociale media van bezoekers mag verwachten.

‘Biënnalise­ring’: de term, die voor ons de bijklank van ‘banaliseri­ng’ heeft, is niet nieuw. De ereplek die Valdés krijgt, is wel koren op de molen voor wie vindt dat Venetië zijn ziel verkoopt. Als een stad die niet langer een oogverblin­dend openluchtm­useum wil zijn, maar enkele maanden lang een soort pretpark voor culturo’s.

Kunstenaar Manolo Valdés kreeg het fiat om een absolute hotspot in te palmen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium