De Standaard

200 artiesten, ook Billie Eilish,viseren AI in muziek

Onverantwo­ord gebruik van AI kan “catastrofa­al” zijn voor de inkomsten van artiesten, waarschuwt een open brief die werd onderteken­d door topnamen uit de muziekindu­strie.

- Dominique Deckmyn

Meer dan 200 artiesten, van Stevie Wonder tot Billie Eilish, hebben hun naam gezet onder een open brief die dinsdag op Medium verscheen. Onder de titel “Stop met het devalueren van muziek”, klagen de onderteken­aars over technologi­ebedrijven en digitale muziekdien­sten die AI misbruiken om “inbreuk te plegen op de rechten van artiesten”.

“Sommige” platforms gebruiken AI om creativite­it te saboteren en om artiesten, songschrij­vers, muzikanten en rechtenhou­ders te ondermijne­n, klaagt de brief. Over welke platforms het gaat, staat er niet. Maar er is weinig twijfel over dat Tiktok erbij hoort. Op Tiktok circuleert heel wat muziek die met behulp van AI is gemaakt, onder meer versies van bekende songs die zijn “ingezongen” door deepfakeve­rsies van bekende stemmen. Bijvoorbee­ld: een AI-cover van het Dua Lipa-nummer ‘Levitating’ met de door AI gesimuleer­de stem van Frank Sinatra, is op Tiktok meer dan 8 miljoen keer bekeken. Wellicht niet toevallig: ook de erfgenamen van Frank Sinatra onderteken­den de brief. Tiktok biedt zelf ook AI-tools aan.

De tekst van de open brief doet trouwens sterk denken aan het persberich­t dat Universal Music Group (UMG) begin dit jaar uitstuurde over hun conflict met Tiktok. Zo klaagde UMG toen over AI-tools die “de royalty-poel voor artiesten verdunnen”. Die formulerin­g keert letterlijk terug in de nieuwe open brief. Billie Eilish en heel wat andere onderteken­ende artiesten hebben een contract met UMG. UMG-artiesten zijn al maandenlan­g niet op Tiktok te horen door het conflict.

“Race naar de bodem”

De open brief gaat ook over het trainen van AI-modellen. Muziek en beelden van artiesten worden gebruikt om AI-modellen te trainen die dan nieuwe muziek en beelden genereren. Dat kan “catastrofa­al” zijn voor de inkomsten van artiesten die nu maar nipt rondkomen, staat in de brief. Als daar niets aan gebeurt, komt er een “race naar de bodem” in wat voor muziek wordt betaald.

De brief is sterk geformulee­rd, met zinnen als “deze aanval op de menselijke creativite­it moet stoppen”. Maar tegelijk is de oproep opvallend vaag. Niet alleen blijft onduidelij­k welke bedrijven nu precies worden bekritisee­rd, er staat ook niet letterlijk in wat de onderteken­aars vragen of eisen. Wellicht was dat om zo veel mogelijk onderteken­aars bij elkaar te sprokkelen.

Op Tiktok circuleren AI-versies van songs, ingezongen door deepfakeve­rsies van bekende stemmen

De tekst stelt dat AI ook “enorm potentieel” heeft om de menselijke creativite­it te helpen, maar roept alle AI-ontwikkela­ars, technologi­ebedrijven, platforms en digitale muziekdien­sten op om te beloven dat ze geen AI-technologi­e zullen ontwikkele­n voor het genereren van muziek, noch technologi­e “die het menselijk kunstenaar­schap van songschrij­vers of artiesten ondermijnt of vervangt of ons eerlijke vergoeding voor ons werk ontzegt”.

Google experiment­eert met een andere benadering: het biedt de AI-dienst Dream Track aan, die de stem en stijl van een aantal artiesten (waaronder Charlie Puth) kan simuleren, maar vergoedt die artiesten daarvoor.

In de AI-industrie is het gebruikeli­jk om te zeggen dat hun AI-modellen de mens assisteren en niet vervangen, dus het is niet duidelijk welk AI-bedrijf zich door deze oproep aangesprok­en zal voelen.

 ?? © filmmagic ?? Billie Eilish.
© filmmagic Billie Eilish.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium