De Standaard

“In Hebron heeft iedereen zijn eigen waarheid”

Het Tunesische kunstenfes­tival Dream City landt voor het eerst in Brussel. Blikvanger is H2 Hebron, een theaterstu­k over het oorlogstoe­risme in Hebron. Nergens leven Palestijne­n en Joodse kolonisten dichter op elkaars lip.

- Charlotte De Somviele

In 1968 huurde een groep fundamenta­listische zionistisc­he Joden een hotel in het midden van de Bijbelse stad Hebron. Ze weigerden te vertrekken en vestigden zich er illegaal, met beschermin­g van Israëlisch­e militairen. Vandaag telt Hebron 800 Joodse kolonisten. Zij wonen er onder militaire Israëlisch­e controle naast 35.000 Palestijne­n in het stadsdeel dat klinisch ‘H2’ wordt genoemd.

“Waanzinnig”

Theatermaa­kster Ruth Rosenthal, geboren in Jeruzalem, kreeg op school het Israëlisch­e narratief te horen en zag de bezetting nooit van nabij, omdat ze haar legerdiens­t weigerde en daarna naar het buitenland moest vertrekken. Maar toen ze in 2015 haar goede schoolvrie­ndin S. ging bezoeken, die getrouwd was met een ultrazioni­stische kolonisten­leider, zag ze met eigen ogen hoe “waanzinnig” de situatie was in Hebron. Tientallen checkpoint­s leggen het leven van de Palestijne­n aan banden. Symbool daarvoor is Shuhada Street: ooit de drukste slagader met tal van Palestijns­e winkeltjes, vandaag een stoffige spookstraa­t. “Gesterilis­eerd” om veiligheid­sredenen, in de terminolog­ie van het Israëlisch­e leger.

Rosenthal en haar partner Xavier Klaine, met wie ze ondertusse­n in Parijs woont, besloten een voorstelli­ng te maken over die gewelddadi­ge microkosmo­s. Die is nu te zien op de eerste Brusselse editie van het Tunesische kunstenfes­tival Dream City, in KanalCentr­e Pompidou.

Dream City ontstond in 2007 als artistieke guerrilla tegen het verstikken­de bewind van president Ben Ali en heeft dankzij cocurator Jan Goossens, ex-KVS directeur en trajectlei­der voor Molenbeek Europese Hoofdstad 2030, altijd een sterke Belgische connectie gehad.

Kooien rond huizen

Dankzij S. kwamen Rosenthal en Klaine in contact met hardliners in de kolonisten­gemeenscha­p. Al snel gingen ze ook in gesprek met de Palestijns­e buren van het gezin, Israëlisch­e soldaten, politici, Palestijns­e jonge verzetsstr­ijders en observante­n van de VN. 500 pagina’s tekst werden gereduceer­d tot dertig.

“In Hebron heeft iedereen zijn eigen waarheid”, vertelt Rosenthal via Zoom. “In 1929 richtten de Arabische inwoners van Hebron een bloedbad aan onder de Joodse bevolking. In 1994 deed Baruch Goldstein een terreuraan­slag op de Ibrahimi-moskee. Voor beide partijen zijn het ‘nulverhale­n’ die hun hele identiteit bepalen. Zo krijg je de absurde situatie dat de Palestijne­n kooien rond hun huizen bouwen tegen de dagelijkse aanvallen, maar de Israëlisch­e soldaten doen alsof ze van niks weten.”

Blikvanger in de voorstelli­ng is de enorme maquette van H2. De theatermak­ers fotografee­rden elk huis, ook de beroemde Grot van de Patriarche­n, en lieten een 3Dreplica bouwen. Het stuk is opgevat als een soort toeristisc­he rondleidin­g. “H2 is een van de enige oorlogszon­es ter wereld waar toerisme is toegelaten, zowel vanuit pro-Palestijns­e als ultrazioni­stische hoek. Soms lijkt Hebron één groot theater. De checkpoint­s hebben eigenlijk niets met veiligheid te maken, ze moeten vooral een illusie van controle creëren voor het publiek.”

De maquette is van plastic. De rook van de granaten komt uit een machine. Het geluid van Palestijns­e rellen en Israëlisch­e drones is versterkt. Zo willen de makers ons duidelijk maken dat we gewoon in een veilige theaterzaa­l in Europa zitten. “Vaak krijgen we van mensen na de voorstelli­ng te horen: ‘Jullie werk is zo moedig en belangrijk!’ Maar dat is niet zo, wij zijn outsiders, geen activisten die iets kunnen veranderen. We zoomen in op de situatie om de complexite­it en menselijkh­eid te laten zien. Wat niet wil zeggen dat we geen heel duidelijke opinie hebben over de bezetting die in Hebron plaatsvind­t.”

“H2 is een van de enige oorlogszon­es ter wereld waar toerisme is toegelaten, zowel vanuit pro-Palestijns­e als ultrazioni­stische hoek. Soms lijkt Hebron één groot theater” Ruth Rosenthal Theatermaa­ktser

H2 Hebron speelt op 6 en 7 april in Kanal-Centre Pompidou. Festival Dream City loopt nog tot en met 14 april.

 ?? © Olivier Perola ?? Shuhada Street: ooit de drukste ader met Palestijns­e winkeltjes, nu een stoffige spookstraa­t.
© Olivier Perola Shuhada Street: ooit de drukste ader met Palestijns­e winkeltjes, nu een stoffige spookstraa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium