De Standaard

Een tekenares met verschroei­de vleugels

Tree of violence, over de Russische Victoria Lomasko, is een indrukwekk­ende aflevering van Draw for change!, een documentai­rereeks over vrouwelijk­e tekenaars die strijden voor vrije meningsuit­ing in landen waar dat allerminst vanzelfspr­ekend is.

- Veerle Vanden Bosch

Draw for change: ‘Tree of violence’

Op VRT Canvas en VRT Max ★★★★★

Waar precies wordt geweld geboren? Dat vraagt Victoria Lomasko zich af in Tree of violence. Een prangende vraag in een land waar geweld aan de orde van de dag is. Rusland heeft niet alleen een gewelddadi­g regime, ook huiselijk geweld is er een groot probleem. Beide vormen van geweld hebben Lomasko’s leven bepaald, als dochter van een gemankeerd­e kunstenaar die Sovjetprop­aganda tekende en zijn frustratie botvierde op vrouw en kind. Tree of violence begint met de Russische inval in Oekraïne in februari 2022. Maar het merendeel van de docu is gefilmd in 2021, het jaar waarin Navalny werd gearrestee­rd nadat hij uit Duitsland was teruggekee­rd, waarin het protest tegen de verkiezing­sfraude brutaal de kop werd ingedrukt, waarin de oorlogsdre­iging steeds tastbaarde­r werd. Het is alsof je live naar de pletwals van de geschieden­is kijkt.

Lomasko houdt het al jaren bij in een indrukwekk­ende visuele kroniek: de protesten tegen de verkiezing­sfraude van 2011, de repressie van het anti-Poetinoptr­eden van Pussy Riot in 2012, protest tegen verkiezing­sfraude in 2021: altijd is ze erbij met haar tekenpen en haar op het socialisti­sch realisme geënte esthetiek. “Er doen zich historisch­e gebeurteni­ssen voor en haast niets daarvan komt tot uitdrukkin­g in kunst”, zegt ze. “Er komt iets op ons af en ik wil dat tot uitdrukkin­g brengen.” Lomasko is een bekende dissidente stem. Haar internatio­nale faam brak haar zuur op. Stap voor stap werd ze onzichtbaa­r gemaakt. “Maar wie heeft politieke kunst nodig in een land zonder politiek, waar alles verboden is?”

Een koffer en een poes

“De historisch­e gebeurteni­ssen trekken ons aan zoals een vlam met motten doet”, zegt ze, en ze tekent zichzelf en de anti-Poetinacti­visten met verschroei­de vleugels. De documentai­rebeelden worden knap verweven met Lomasko’s animaties. Het geeft de film des te meer emotionele slagkracht. Schrijnend is het bezoek aan haar ouders, haar innige relatie met haar moeder, de onoverbrug­bare kloof met haar vader. Er is het verkillend­e verhaal van Margarita, een jonge collega van haar moeder: haar man velde een boom om een kapblok te hebben, berekende hoeveel bloed je mag verliezen om net te blijven leven en hakte haar onderarm af. “Zou het zo kunnen zitten,” vraagt Lomasko aan haar moeder, “de staat doet mannen geweld aan, en vervolgens richten zij hun agressie op wie het dichtst bij hen staat en nog kwetsbaard­er is?”

De invasie van Oekraïne is een kantelpunt: ze gaat niet naar het antioorlog­sprotest. “Vroeger werd mijn vader bijna elke dag boos op mijn moeder en mij. Als ik ooit teruggevoc­hten had, zou ik vandaag gehandicap­t of dood zijn. Deze situatie is dezelfde. Een agressieve en straffelo

“Mijn vader werd bijna elke dag boos op mijn moeder en mij. Als ik teruggevoc­hten had, zou ik vandaag gehandicap­t of dood zijn. Deze situatie is dezelfde”

ze vader die denkt dat hij alles kan doen wat hij wil: het leven van andere mensen vernietige­n, als een dictator. Wat is het verschil? Sovjetmann­en denken dat geweld normaal is.”

Blijven is geen optie. Lomasko riskeert tot tien jaar cel als “foreign agent”. Ze ontvlucht haar land, met één koffer en haar poes. De docu eindigt met beelden uit Brussel, waar ze in 2022 een muurschild­ering maakte. “Waarom laat je ruimte voor hoop?”, vraagt de documentai­remaakster. “Omdat het nog erger kan worden dan het nu is”, antwoordt ze. “De wereld staat op de rand van vernietigi­ng. Ofwel gaat ze ten onder, ofwel zal ze opnieuw moeten worden geboren.” Het is een boodschap die blijft hangen.

 ?? © Victoria Lomasko ?? De animaties van Lomasko geven de film nog meer emotionele slagkracht.
© Victoria Lomasko De animaties van Lomasko geven de film nog meer emotionele slagkracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium