De Standaard

Pillen voor een betere focus en een jonger lijf? Tuurlijk, die koop ik

- Daphne de Roo

Bakken energie, weelderig haar en verbeterde prestaties in en buiten de slaapkamer: als je de verpakking­en en lovende reviews van voedingssu­pplementen moet geloven, is alles te koop. Het is te mooi om waar te zijn, en toch laat ik me steeds verleiden. Waarom?

Uit een trekrugzak haalt hij twee proteïnere­pen, minstens tien potjes met pillen en wat sportdrank­jes tevoorschi­jn. “Dit is stressvol”, zegt hij. “En stress leidt tot depressie. Als ik geen extreem hoge dosis supplement­en neem, word ik héél depressief.” Deze goedgelovi­ge health freak is karikatuur Chris Traeger uit de serie Parks and recreation, maar ik had het kunnen zijn.

In mijn keukenkast­je staan vitamine D, omega 3, l-arginine, glutamine, bromelaïne, magnesium, collageen en iets met een onuitspree­kbare naam waarvan de geur me doet kokhalzen. Dat laatste potje is bijna leeg, want het belooft me een egale huid. Het enige wat mijn huisdokter aanbeveelt, is vitamine D. Hij schudt zijn hoofd als ik mijn verzamelin­g opsom en herhaalt wat ik al ontelbare keren hoorde: “Eet gevarieerd, beweeg genoeg, en je kunt die potjes in de vuilnisbak flikkeren. Weet je wat helpt om lang jong te blijven? Dansen.”

Ik vind pillen slikken leuker, dus we spreken af dat ik drie keer per jaar mijn bloed laat prikken en laat weten wat ik neem. “Je weet dat overdoseri­ngen van sommige vitamines fataal kunnen zijn? Een teveel aan vitamine A, B3, B6 of D is echt geen grap en calciumpil­len kunnen de werking van antibiotic­a verstoren. Kruidensup­plementen als ginkgo en ginseng werken dan weer bloedverdu­nnend.” “Ja, dokter”, zeg ik. Als ik de deur dichttrek, hoor ik hem zuchten.

Te koop: een betere vaginageur

Een week later draal ik alweer voor de eindeloze supplement­enschappen in de drogisteri­j. Neem mij voor meer concentrat­ie, roepen de verpakking­en. Koop hier een jonger lijf! Een beter seksleven! De beloftes komen in alle vormen: bruistable­tten, poedertjes, pillen en de kleurrijke gummies die de Kardashian-Jenners mee groot gemaakt hebben.

Vaak vinden de makers het probleem samen met hun ‘oplossing’ uit. Zo heeft Kardashian-telg Kourtney een gummie op de markt gebracht voor een beter ruikende vagina. Op de site prijkt een logo met ‘Gynecologi­st recommende­d 2024’. Dat kan geen beschermd label zijn, want gynaecolog­en hebben een broertje dood aan de claims die Kardashian maakt. “Clinically-studied ingredient­s backed by science” staat er nog, waaruit niet meer blijkt dan dat er onderzoek is gedaan naar enkele gebruikte ingrediënt­en. Het volstaat om potentiële kopers te overtuigen. “I love the science in this”, schrijft een gebruikste­r in haar vijfsterre­nreview.

Over het sciencegeh­alte kan gediscussi­eerd worden, suiker zit er genoeg in. De meeste vitaminegu­mmies bevatten 2 tot 8 gram suiker per stuk, wat niet veel lijkt, tot je leest dat de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie dagelijks max. 50 gram vrije suikers (alle suiker die aan eten of drinken is toegevoegd, en suikers uit honing, siropen, vruchtensa­ppen en vruchtenco­ncentraat, red.) aanraadt. Als het geen suiker is, zitten er andere zoetstoffe­n en kunstmatig­e smaakstoff­en in: zink, ijzer of B5 staat nu eenmaal niet bekend om zijn lekkere smaak.

Ik kan lachen wat ik wil met die naïeve gummiekope­rs, zelf ga ik de drogist buiten met ultrabewer­kte vitamine- en proteïnedr­ankjes. Voor mensen die te weinig voedsel binnenkrij­gen of aan topsport doen, zijn die misschien nuttig, voor mij zijn ze alleen duur. En hoewel ik niet tot de beoogde doelgroep behoor, heb ik abso-luut het profiel van de meeste kopers: hoogopgele­id, gezond en rijk genoeg om hier bakken geld aan uit te geven.

Kakkerscan­s

In NRC klaagde huisarts Bernard Leenstra vorig jaar over de vele neppatiënt­en die hij ziet. Rijke patiënten die aan een vitaminein­fuus hangen en een ‘kakkerscan’ kopen, een nodeloze medische screening – hij heeft het niet over de nuttige preventieo­nderzoeken waarvoor je uitgenodig­d wordt. Mensen die hun ontlasting op de post doen voor een analyse. Allemaal leuk, betoogt Leenstra, maar het leidt tot schijnzeke­rheid, stress en onnodige doktersbez­oeken. Hij heeft een punt. Wat kost dat niet allemaal aan de sociale zekerheid? En zeker nu er op veel plaatsen een huisartsen

tekort is, gaat de aandacht beter naar mensen mét aandoening­en.

Andersom is het ook zo dat veel artsen geen tijd of zin hebben om lange gesprekken te voeren met hun patiënten. Zeker vrouwen en mensen met overgewich­t worden vaak niet serieus genomen. Als je arts je steeds afwimpelt met het praatje dat je hevige krampen “nu eenmaal bij de menstruati­e horen”, of dat je moeheid weg zal zijn “als je wat kilo’s verliest”, is het niet gek dat je je hoop vestigt op dr. Google. Dan ben je maar wat vatbaar voor goeroes die zweren bij planten als ashwagandh­a om je weer in balans te brengen. Die ‘verstoorde balans’ ook, die met één pil te verhelpen zou zijn, het is een o zo verleideli­jk idee.

Maar hoewel mijn dokter soms zucht, krijgt deze neppatiënt altijd de juiste hulp. Waarom val ik dan voor goeroes en verkooppra­atjes? Sociologe Stephanie Alice Baker wijst me erop dat we vaak verschille­nde dingen zoeken bij artsen en wellnessgo­eroes. “De laatsten geven tips voor zelfoptima­lisatie en zelfverwez­enlijking, iets wat een huisarts meestal niet doet.” Ook is een middel uitgebreid onderzocht op voordelen, bijwerking­en en gevaren, voordat de dokter het aanraadt. In mijn oren klinkt dat als ‘er is nog veel te ontdekken’. Pillen slikken is dus experiment­eren, wetenschap­pertje spelen met je lichaam als proefkonij­n.

Angst bezweren

“Dat experiment­eren is aanlokkeli­jk in een cultuur waar iedereen ernaar streeft om zijn beste zelf te zijn”, zegt Baker. In haar boek Wellness culture beschrijft ze haarfijn hoe die drang tot zelfverbet­ering en heruitvind­ing gelinkt is aan onze liberale samenlevin­g. “De vrijheid om je leven vorm te geven gaat vaak gepaard met keuzestres­s en onzekerhei­d. Hoe minder voorspelba­ar en controleer­baar het leven wordt, hoe meer mensen zich tot deskundige­n wenden om zichzelf te verbeteren en zo hun angst te bezweren.” Dat hoeven niet per se experts te zijn, merkte ze, we luisteren evengoed naar ervaringsd­eskundigen. Influencer­s kunnen daar goed mee verdienen, waardoor het internet vol staat met bekeringsv­erhalen, genre: “Sinds ik dit gebruik, zijn al mijn problemen opgelost.”

“Hoe minder voorspelba­ar en controleer­baar het leven wordt, hoe meer mensen zich tot (ervarings)deskundige­n wenden om zichzelf te verbeteren en zo hun angst te bezweren” Stephanie Alice Baker Sociologe

Ongeloofwa­ardig, zegt u? Beslist, maar zet 46 van dat soort jubelgetui­genissen op een verkoopssi­te en het product verschijnt als vanzelf in mijn winkelmand­je. En dan heb ik het nog niet gehad over tips van vrienden. “Ik heb zo’n pot gummies op mijn nachtkastj­e staan, om mijn karnemelkb­oerenhonde­nhaar te verbeteren”, biecht een collega op. Ze heeft helemaal geen futloos haar. Haar bekentenis geeft me fomo: of het nu om weelderige lokken of energie gaat, ik wil niet achterblij­ven.

Marketingt­ermen geven vervolgens het laatste zetje. Goed, “clinically-studied ingredient­s backed by science” jaagt me dan niet op kosten, ‘recovery’ en ‘defence’ wel, al betekenen ze even weinig. Op onzekere momenten voelen die termen als toverspreu­ken die me toelaten al wat krom is recht te trekken. Zo wandel ik bijna elke dag tien minuten te laat binnen op mijn werk, maar wel met Focus – de naam van een drankje. Ik koop het, omdat ik erin wíl geloven. En of het nu door het placebo-effect komt of niet, af en toe voelt het alsof ik de code gekraakt heb.

Egocentris­ch

Dat neemt niet weg dat dit een hopeloos zelfgerich­te hobby is. Ben ik een narcistisc­h product van een neoliberal­e maatschapp­ij? Kunnen mijn mede-kakkerscan­ners en ik niet gewoon wat mensen gaan helpen? Het een sluit het ander natuurlijk niet uit, sust Baker. “Sterker nog, bij haar ontstaan had wellness een belangrijk sociaal luik, maar door de commercial­isering ervan is dat kleiner geworden.”

Dat zelfverbet­ering samen hoort te gaan met sociaal engagement, toont ook mijn tv-held Chris Traeger. Al zijn potjes en repen dienen zijn (mentale) gezondheid, hij helpt de mensen rondom hem. Na een uurtje doemscroll­en denk ik aan hem: de wereld mag af en toe fucked-up zijn, ik zal haar vrolijk, vol focus en smetteloos glad als een babybillet­je tegemoet treden. De verbeterde versie van mezelf kan misschien wel iets veranderen. Gewapend met die pillen kan ik stressvoll­e dingen doen zonder héél depressief te worden. Daarvoor laat ik gerust drie keer per jaar mijn bloed prikken.

 ?? S n e l i h C i u r T © ??
S n e l i h C i u r T ©
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium