De Standaard

Nonkels zijn niet opgewassen tegen racisme

- Cultuurred­acteur Max De Moor

Nonkels (seizoen 2)

Te bekijken op Streamz, binnenkort op Play4

★★★☆☆

Twee jaar geleden stonden Play4 en Streamz zelf te kijken van het succes van Nonkels. De sitcom was een berekende gok. Het verhaal nodigde uit tot kerktorenh­umor zoals we die kennen van Eigen kweek, FC De Kampioenen en de series van Jan Eelen: drie karikatura­le West-Vlaamse nonkels worden door de komst van een Kameroense vluchtelin­g uit hun vastgeroes­te gewoontes gewipt. Het West-Vlaams gegrap en gegrol vol raciale stereotype­s flirtte volgens critici dan weer met de houdbaarhe­idsdatum.

De Vlaming zal het worst wezen. Die sloot de nonkels in zijn armen, zoals de gebroeders Persyn na veel vijven, zessen en nog veel meer misverstan­den uiteindeli­jk ook met Innocent (Blaise Afonso) hebben gedaan. In het tweede seizoen, dat sinds deze week op Streamz staat, heeft de Kameroener een schijnhuwe­lijk hoog te houden met nonkel Pol (Wim Willaert). Knap lastig, want op de inburgerin­gscursus maakt hij kennis met de bevallige Safa (Assa Sylla). De situatie ontlokt alvast een geestige, scherpe sneer bij twee bevriende agenten: “In een echt huwelijk doe je wat je wilt. Ga je vreemd, ga je naar de hoeren, je doet maar. Maar jullie zitten in een schijnhuwe­lijk. Er wordt wel verwacht dat je de schijn ophoudt.”

Veel meer maatschapp­ijkritiek hoeft u niet te verwachten. De groteske humor leunt dichter aan bij parodie dan satire. Bij de Persyntjes dreigt een familieruz­ie, wanneer Luc (Jelle De Beule) een baan krijgt bij Tuin Van Eeden, de concurrent van zijn kunstgrasv­erkopende broer Willy (Rik Verheye). Daar zwaait de geslepen bedrijfsle­ider Christian de plak. Wim Opbrouck zet hem schitteren­d neer als een soort Jean-Marie Dedecker uit de middenstan­d. Ook actrice Isabelle Van Hecke vindt het perfecte midden tussen uitvergrot­ing en herkenbare kleinmense­lijkheid als Carine, de verzuurde vrouw des huizes. De acteurs halen het maximum uit de soms erg flauwe grappen. Saai of ergerlijk wordt het nooit.

Ongemakkel­ijk dan weer wel. Nonkels trekt zich maar moeilijk uit de slag met Innocent. Op zijn afkomst na mist het personage persoonlij­kheid. Die afkomst dwingt de makers wel om te dealen met racisme en daar lijken ze niet tegen opgewassen. Subtiel racisme mag dan te kijk worden gezet, het wordt ook weer even snel vergoelijk­t als “goede bedoelinge­n” of “onhandighe­id”. Nog gekker wordt het wanneer een bijrol, zoals een cryptofasc­istische flik of een onverdraag­zame bowlingspe­elster, onversnede­n racistisch is. Dan lijkt het deel van het behang: iets dat er is, maar waar niemand tegenin gaat. Evenmin is er oog voor wat dat doet met de personages van kleur. Met veel goede wil kan dat gelezen worden als de weerspiege­ling van een racistisch klimaat, maar de reeks toont te weinig tanden om ons dat te doen geloven. Zo is Nonkels eerder een product van een bepaald klimaat dan een commentaar erop.

De acteurs halen het maximum uit de soms erg flauwe grappen. Saai of ergerlijk wordt het nooit

 ?? © streamz ?? Jelle De Beule, Rik Verheye en Wim Willaert als Luc, Willy en Pol Persyn.
© streamz Jelle De Beule, Rik Verheye en Wim Willaert als Luc, Willy en Pol Persyn.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium