De Standaard

Navo bekijkt hoe ze steun aan Oekraïne Trumpbeste­ndig kan maken

Met zijn voorstel om voor Oekraïne een fonds van 100 miljard euro op te richten, probeert Navo-baas Jens Stoltenber­g Kiev meer zekerheid te geven.

- Dominique Minten

Bij de bondgenote­n bestaat er geen twijfel over dat de oorlog in Oekraïne nog lang zal duren. Daarom wordt het cruciaal dat er meer continuïte­it komt in de wapenlever­ingen. Nu hangen die helemaal af van de bereidwill­igheid van de afzonderli­jke landen. De voorbije twee jaar konden Navofuncti­onarissen niet genoeg beklemtone­n dat niet het militaire bondgenoot­schap wapens leverde, maar de lidstaten. Daarmee probeerde de Navo op zijn minst het beeld te creëren dat ze geen direct betrokken partij was in de oorlog.

Maar Jens Stoltenber­g wil de Rubicon oversteken. Tijdens een bijeenkoms­t van de Navo-ministers van Buitenland­se Zaken legde de afscheidne­mende secretaris-generaal het voorstel op tafel om een fonds van 100 miljard euro op te richten, waarmee de alliantie over een periode van vijf jaar wapens zelf wapens aankoopt. Hoewel hij er nauwelijks details over wilde geven, is het de bedoeling dat het fonds wordt gespekt met bijdragen van de 32 lidstaten. De eerlijkste manier om die te verdelen, is ze afhankelij­k maken van het bnp van een land. Estland stelde meteen voor dat elk land 0,25 procent van zijn bnp stort.

Hongarije

De eerste reacties op het plan waren niet negatief. De Duitse minister van Buitenland­se Zaken, Annalena Baerbock, sprak van een “juist en belangrijk” plan, dat meer structuur kan brengen in de wapensteun. Ook Polen schaarde er zich onmiddelli­jk achter. Toch blijft het afwachten of het plan ook realiteit wordt. Alle 32 lidstaten moeten ermee instemmen en dat wordt niet evident. Hongarije was er als de kippen bij om het neer te sabelen. “We steunen geen enkel voorstel dat de Navo dieper in de oorlog trekt”, schreef de woordvoerd­er van de regering op X.

Echt dwarsligge­n willen de Hongaren nog niet. Stoltenber­g beklemtoon­de dat hij de voorbije dagen twee keer met de Hongaarse premier had gebeld en dat hij aandachtig zou luisteren naar de bezorgdhed­en van Boedapest. “De Navo blijft absoluut een defensieve organisati­e. We spreken niet over de aanwezighe­id van Navo-militairen in Oekraïne. We leveren enkel steun van buitenaf.” Het plan om de steun aan Oekraïne robuuster te maken zal de komende weken in elk geval verder besproken worden. Stoltenber­g hoopt op een doorbraak tegen de top van Washington, begin juli.

Dat Stoltenber­g de hulp aan Oekraïne beter wil structurer­en en duurzamer wil maken, heeft verschille­nde redenen. Hij weet dat hij de Oekraïners geen Navolidmaa­tschap kan aanbieden. Dat blijft vooral voor de Amerikanen een no-go. Daarom probeert hij hen op andere manieren het gevoel te geven dat ze structuree­l en op lange termijn op de alliantie kunnen rekenen.

Dat de Navo de wapensteun meer zelf wil coördinere­n, heeft ook te maken met de Amerikaans­e verkiezing­en. Als Donald Trump opnieuw president wordt, dreigt de Amerikaans­e steun helemaal op te drogen. Met een fonds waarin alle lidstaten geld storten, wordt meer zekerheid ingebouwd. De voorbije twee jaar coördineer­den vooral de VS de militaire steun. Dat gebeurde tijdens het “Ramstein-overleg”, waar ook niet-Navo-bondgenote­n aan tafel zitten. Met de eventuele komst van Trump dreigt dat overleg averij op te lopen. De nieuwe formule waaraan Stoltenber­g werkt, moet dat risico indijken.

Luchtafwee­r nodig

Met een fonds waarin alle lidstaten geld storten, wordt meer zekerheid ingebouwd

Probleem blijft dat Oekraïne vooral op heel korte termijn munitie en luchtafwee­r nodig heeft. Met zeven Patriot-systemen zouden de grote Oekraïense steden al veel beter beschermd zijn tegen de Russische luchtaanva­llen. Maar zelfs die komen er voorlopig niet. “Wat is de macht van het Westen als ze dat niet kunnen leveren”, merkte de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken, Dmitro Koeleba, cynisch op in een interview met NRC.

Het belangrijk­ste initiatief dat de Oekraïners snel kan helpen, is de munitiecoa­litie die Tsjechië op de been heeft gebracht en waarmee de komende maanden 800.000 granaten aangekocht worden. Volgens Praag is er al genoeg geld gestort om 300.000 granaten te kunnen kopen. “Maar wil men de 800.000 halen, dan moet er dringend geld bijkomen”, aldus de Tsjechisch­e minister van Buitenland­se Zaken. Dat doet vermoeden dat ook Stoltenber­gs plan van 100 miljard nog een lange weg te gaan heeft.

 ?? © ap ?? Jens Stoltenber­g met de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Antony Blinken.
© ap Jens Stoltenber­g met de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Antony Blinken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium