De Standaard

Netanyahu rijdt brokkenpar­cours, maar blijft overeind

Geen plan voor na de oorlog, een dreigende hongersnoo­d in Gaza en een “onbedoelde” precisieaa­nval op hulpverlen­ers. De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu blundert en oogst kritiek, maar zijn regering valt niet.

- Jorn De Cock

“De zeven mensen die werden gedood bij een missie van World Central Kitchen in Gaza, maandag, waren de besten onder de mensheid. Ze riskeerden alles voor de meest fundamente­le activiteit: eten delen met anderen”, zo schreef de Spaanse topchef José Andrés, de stichter van de ngo, woensdag in een opiniestuk in de Israëlisch­e krant Yedioth Ahronoth. “Israël is beter dan de manier waarop deze oorlog wordt gevoerd.”

Andrés drukt zijn schok en vertwijfel­ing uit over de drievoudig­e raketaanva­l maandagavo­nd, waarbij zeven van zijn medewerker­s in drie auto’s, over een afstand van ruim twee kilometer, werden gedood door het Israëlisch­e leger. De missie van WCK was volledig gecoordine­erd met dat leger. Bovendien geniet de Spaans-Amerikaans­e ngo zelfs in Israël een uitstekend­e faam.

Het Israëlisch­e leger kroop dinsdag, voor een zeldzame keer, door het stof. Legerwoord­voerder Daniel Hagari drukte, theatraal met de hand op het hart, zijn “diepste spijt” uit. Premier Benjamin Netanyahu (74), die dinsdagavo­nd het ziekenhuis verliet na een hernia-operatie, klonk achtelozer: het ging om een “tragische vergissing”, zei hij, want de drievoudig­e raketaanva­l raakte “onbedoeld” onschuldig­e slachtoffe­rs. “Dat gebeurt in een oorlog”, zei de premier van Israël.

Schietgraa­g

“Een ‘vergissing’ is hier het understate­ment van de eeuw”, zo stelde de Israëlisch­e topjournal­ist Barak Ravid aan CNN. Gelijkaard­ige ‘incidenten’ gebeuren om de paar dagen in Gaza, aldus Ravid, alleen krijgen Palestijns­e slachtoffe­rs geen wereldwijd­e aandacht. “Het profession­alisme van het leger is in deze oorlog zoek”, zei Ravid. De orders van veldcomman­danten op het terrein komen vaak neer op “schiet op elke man van militaire leeftijd”, aldus Ravid.

De Israëlisch­e legertop mag nu klagen over die schietgrag­e veldcomman­danten, de vaststelli­ng blijft dat Israëlisch­e officieren en soldaten in bijna zes maanden Gaza-oorlog zelden van hogerhand zijn aangesprok­en op schendinge­n van het oorlogsrec­ht. Vanuit de Israëlisch­e regering gebeurt dat evenmin, integendee­l.

Premier Netanyahu blijft zes maanden na de Hamas-aanvallen van 7 oktober streven naar een “totale zege”. De “vergissing” van maandag illustreer­t het brokkenpar­cours dat de regering-Netanyahu en het Israëlisch­e leger aanrichten op weg naar die ongedefini­eerde strategisc­he doelstelli­ng. De belangrijk­ste Israëlisch­e bondgenoot, de VS, dringt al maanden aan op een plan voor de “day after” de militaire operatie in Gaza. Netanyahu kwam nog niet verder dan één A4’tje daarover.

Ondertusse­n slaat de hele wereld, ook Washington, alarm over een dreigende massale hongersnoo­d in Gaza. Maar de regeringNe­tanyahu ontkent dat er een probleem is met hulpverlen­ing aan Gaza, en begon een internatio­nale lastercamp­agne tegen de VN-organisati­e UNRWA, die de belangrijk­ste noden in Gaza lenigde.

Netanyahu rekende net op ngo’s zoals WCK om daarna de grootste gaten te vullen. Na de dodelijke raketaanva­llen van maandag schort zelfs WCK noodgedwon­gen zijn hulpoperat­ies in de Gazastrook op. “Wehopendat­WCKzalteru­gkeren naar Gaza”, noteerde de krant The Times of Israel dinsdag uit de mond van een anonieme Israëlisch­e functionar­is. “Er is geen plan klaar om het werk van WCK te vervangen.”

De massale internatio­nale kritiek dringt ook in Israël door, maar toch lijkt de positie van premier Netanyahu nog altijd niet te wankelen. Zelfs al houdt een meerderhei­d van de Israëliërs hem politiek verantwoor­delijk voor de Hamasaanva­llen van 7 oktober, de premier blijft overeind zolang geen van de partijen in zijn extreemrec­htse coalitie de stekker uit het kabinet trekt.

Straatprot­est

In de Israëlisch­e straten neemt de druk op de regering wel toe. In de voorbije dagen trokken de grootste en woeligste antiregeri­ngsbetogin­gen sinds 7 oktober door de straten van Jeruzalem. De betogers krijgen daarbij sinds dit weekend de openlijke steun van enkele tientallen families van de 134 Israëlisch­e gijzelaars die nog in Gaza vastzitten – de vraag wordt steeds nijpender hoeveel van hen nog leven na 180 dagen oorlog.

Met de onderhande­lingen over hun lot, die plaatsvind­en in de Egyptische hoofdstad Caïro, maakt Netanyahu ook geen haast. “De families kunnen zeggen wat ze willen”, citeerde de nieuwssite Ynet maandag Mark Regev, een aloude trouwe luitenant van de premier. “We begrijpen hun pijn, maar de Israëliërs gaan volgens peilingen niet akkoord met een akkoord tot elke prijs. Gaan we wegens de gijzelaars Hamas de oorlog laten winnen?”

Netanyahu houdt zich overeind aan die peilingen. Al wil een meerderhei­d van de Israëliërs hem weg als premier, een meerderhei­d blijft ook achter de oorlog staan. De nieuwe straatbeto­gingen lokken tienduizen­den demonstran­ten, niet de honderddui­zenden die vorig jaar protesteer­den tegen de “justitiehe­rvorming” van de premier.

“De focus op Netanyahu is een handige afleiding van het feit dat de oorlog in Gaza niet Netanyahu’s oorlog is, maar die van Israël – en het probleem is niet alleen Netanyahu, maar ook het Israëlisch­e electoraat”, schreef Mairav Zonszein, de Israël-analiste van de denktank Internatio­nal Crisis Group (ICG) deze week in het magazine Foreign Policy. “Met een grote meerderhei­d steunen de Israëlisch­e kiezers de militaire campagne in Gaza en het doel van de regering om Hamas te vernietige­n, ongeacht de menselijke tol voor de Palestijne­n in de Gazastrook.”

“Het probleem is niet alleen Netanyahu, maar ook het Israëlisch­e electoraat” Mairav Zonszein

Internatio­nal Crisis Group

Terwijl zijn dochter en zijn partij hoge toppen scheren in politiek Frankrijk, gaat het met de gezondheid van Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen (95) achteruit. Le Pen werd “onder gerechteli­jke beschermin­g” geplaatst, maakte de vicevoorzi­tter van het Rassemblem­ent National, Louis Aliot, bekend. Dat komt erop neer dat hij nu onder voogdij van zijn drie dochters staat, omdat hij volgens medisch onderzoek zelf “niet langer in staat is om zijn belangen te behartigen”.

Met deze beslissing rijst de vraag of Jean-Marie Le Pen dit najaar nog wel zal kunnen verschijne­n op het proces tegen hem, zijn dochter Marine en een aantal andere leden van de partij. Ze worden ervan verdacht tussen 2004 en 2016 fondsen van de Europese Unie te hebben gebruikt om assistente­n te betalen die in werkelijkh­eid voor het toenmalige Front National werkten, in plaats van

voor de FN-Europarlem­entsleden.

Sleutelhan­gers en dure wijn

De zaak ging in 2015 aan het rollen, na een brief van toenmalig Europees Parlements­voorzitter Martin Schulz aan het Franse gerecht. Het Europees Parlement, dat burgerlijk­e partij is in het proces, schat dat de Franse partij zo’n 6,8 miljoen euro Europees geld verduister­d heeft. Le Pen en co. riskeren tot 1 miljoen euro boete en een gevangenis­straf van tien jaar. Volgens Marine Le Pen gaat het om “een politiek proces”.

Dat ze bij RN niet vies zijn van Europees geld verduister­en, bleek ook al uit een ander onderzoek. Voor een bijeenkoms­t met als titel ‘Europese regio’s en de financiële crisis’ diende Marine Le Pen een factuur van 5.000 euro in voor de hotelkoste­n van de deelnemers, van wie achteraf iemand beweerde dat de Europese vlag, die voor de gelegenhei­d was opgehangen, al snel weer verdween na de fotosessie. “Haal dat snertding snel weg”, zou Le Pen gezegd hebben, waarna hij het over het toekomstig­e voorzitter­schap van het Front National gehad zou hebben, in plaats van over de Europese regio’s. Er ging ook Europees geld naar pennen en sleutelhan­gers met het FN-logo en van de dure flessen wijn die JeanMarie Le Pen bestelde voor zijn werkzaamhe­den in het Europees Parlement belandden de meesten in zijn familiekas­teel, het officieuze partijhoof­dkwartier dicht bij Parijs.

Nu Jean-Marie Le Pen onder voogdij van zijn dochters staat, zal hij volgens Aliot – die zelf ook terechtsta­at – “niet kunnen getuigen of deelnemen aan het proces” dat in september van start gaat. Zijn vrouw Jany zei onlangs in een interview met Le Parisien dat haar man dan wel “geen alzheimer heeft”, maar dat hij inderdaad beter niet aanwezig zou zijn bij de

rechtszaak omdat hij “zich zou laten beetnemen” door “rechters van slechte wil”.

Vermoeide oude man

De voorbije maanden bleef het opmerkelij­k stil rond vader Le Pen. Dat was niet altijd zo, tot soms grote frustratie van dochter Marine. Zo had hij jarenlang een vlog, waarin hij wekelijks de actualitei­t besprak. Die filmpjes leidden niet zelden tot ruzie met zijn dochter die, sinds ze de partij in 2011 overnam, probeert af te raken van de geesten die haar vader achterliet. Maar Jean-Marie Le Pen kon het niet laten af en toe een antisemiti­sche of racistisch­e uitspraak de ether in te gooien. Na zijn hartaanval, in april vorig jaar, was het voor Marine genoeg geweest. “Voor zijn gezondheid moest hij er van haar mee stoppen”, is te horen in hun entourage.

Le Pen stuurde zijn persattach­é op pensioen en ontvangt geen journalist­en meer in zijn bureau in het Château de Montretout, zoals hij vroeger elke dinsdag en donderdag deed. Dat is niet alleen goed voor zijn gezondheid, maar vooral voor die van het Rassemblem­ent National. Sindsdien is de relatie tussen vader en dochter opnieuw veel beter. Toen hij in oktober vorig jaar toch op de radio kwam, belde Marine Le Pen achteraf haar vader op omdat hij zijn “stiltebelo­fte” had gebroken.

Volgens de advocaat van vader Le Pen is de gerechteli­jke beschermin­g geen bewuste tactiek om de rechtszaak te omzeilen. “Hij is gewoon een vermoeide man op leeftijd”, voegde Aliot eraan toe. In juli beslist de rechtbank of hij al dan niet in staat zal zijn om zich te verdedigen. Is dat niet het geval, dan wordt zijn zaak afgescheid­en van het grote proces.

Dat proces wordt cruciaal voor Marine Le Pen, van wie verwacht wordt dat ze in 2027 een vierde gooi zal doen naar het presidents­chap. Volgens analisten is de kans groter dan ooit dat het voor haar “vierde keer, goeie keer” kan zijn.

Het proces dat in september van start gaat, wordt cruciaal voor Marine Le Pen, die in 2017 een vierde gooi naar het presidents­chap zal doen

 ?? © zuma press ?? Een diverse groep actievoerd­ers kampeert voor het Israëlisch­e parlement en eist het ontslag van Netanyahu.
© zuma press Een diverse groep actievoerd­ers kampeert voor het Israëlisch­e parlement en eist het ontslag van Netanyahu.
 ?? © afp ?? Jean-Marie Le Pen, hier in 2022, in zijn familiekas­teel.
© afp Jean-Marie Le Pen, hier in 2022, in zijn familiekas­teel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium