De Standaard

Fraudeonde­rzoek naar Franse ex-premier Edouard Philippe

- Dorine Booij © NRC

CORRUPTIE De Franse inspectie is een onderzoek begonnen na een klacht tegen de burgemeest­er van Le Havre, Edouard Philippe. De Franse ex-premier had onlangs aangekondi­gd dat hij zou meedoen aan de volgende presidents­verkiezing­en.

De Franse fraude-inspectie (PNF) heeft woensdagmi­ddag bij het stadhuis van Le Havre een huiszoekin­g uitgevoerd. Dat maakte de Franse krant Le Monde woensdag bekend. De burgemeest­er van Le Havre, oud-premier Edouard Philippe, is samen met twee collega’s beschuldig­d van “illegale belangenbe­hartiging, verduister­ing van publieke middelen, vriendjesp­olitiek en morele intimidati­e”. De huiszoekin­g werd bevestigd door de gemeente, en Philippe heeft toegezegd mee te werken aan het onderzoek.

In juli 2020 tekende Edouard Philippe namens Le Havre een contract met LH French Tech voor het beheren van Le Havre Digital City, de innovatieh­ub van de havenstad. De voorzitter van de non-profitorga­nisatie was een van de plaatsverv­angende burgemeest­ers van Le Havre, Stephanie de Bazelaire. Volgens berichtgev­ing van Le Monde waarschuwd­en juristen destijds voor belangenve­rmenging. Een voormalige ambtenaar van Le Havre diende een klacht in: de overheidso­pdracht zou Bazelaire onderhands gegund zijn. De PNF startte in december vorig jaar een vooronderz­oek naar Philippe en de andere betrokken gemeentefu­nctionaris­sen.

Horizons

De huiszoekin­g komt op een slecht moment voor Philippe. Hij werd in 2017 premier onder president Emmanuel Macron. Na zijn aftreden, in 2020, werd hij opnieuw verkozen als burgemeest­er van Le Havre. Hij begon in 2021 zijn eigen centrumrec­htse partij, Horizons, en kondigde begin februari dit jaar aan mee te willen doen aan de Franse presidents­verkiezing­en in 2027.

 ?? © afp ?? Edouard Philippe.
© afp Edouard Philippe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium