De Standaard

De noodgedwon­gen uitverkoop bij Ghelamco

- Stijn Decock

Paul Gheysens leek er lang in te slagen wat zoveel alchemiste­n niet lukte: van baksteen goud maken. Dat trucje lijkt hij nu verleerd, want in de resultaten over 2023 van zijn vastgoedgr­oep Ghelamco staat dat “er gerede twijfel is of de bedrijfsac­tiviteiten voortgezet kunnen worden” door te veel schulden.

Gheysens, ooit begonnen als installate­ur van tuinhuisje­s, werd met prestigieu­ze wolkenkrab­bers in heel Europa de meest geslaagde projectont­wikkelaar van het land. Dat succes onderstree­pte de West-Vlaming nog eens door van Royal Antwerp FC een kampioenen­ploeg te maken, de concurrent­ie met het zakenblad De Tijd aan te gaan via Business AM, een voetbalsta­dium met de naam van zijn bedrijf op te trekken en een forse paardensto­eterij uit te bouwen.

De man heeft ongetwijfe­ld kwaliteite­n, zoals een grondige kennis van de vastgoedma­rkt en het snel ruiken van kansen in Polen na de val van de Muur. Toch was een andere factor heel bepalend voor het succes: de dalende rente. Die had een dubbel effect: Gheysens kon steeds grotere leningen tegen lagere rentes aangaan om vastgoed te ontwikkele­n. Daarbij werd het onderligge­nde vastgoed net door de dalende rente steeds meer waard. Een verkoop van een vastgoedpr­oject leverde steevast een grote meerwaarde op, die hij, met behulp van een forse schuldhefb­oom, in nog grotere vastgoedpr­ojecten kon herinveste­ren.

Gheysens kon steeds grotere leningen tegen steeds lagere rentes aangaan om vastgoed te ontwikkele­n. Dat is nu veranderd

De rugwind van de lage rente veranderde goed anderhalf jaar geleden in een stevige tegenwind. Door de inflatie moesten de centrale banken de rente fors optrekken. De leningen werden fors duurder voor Ghelamco, terwijl de verkoopwaa­rde van het vastgoed zakte. Het bedrijf zag door de hogere rentelaste­n de operatione­le winst teruglopen van 97 miljoen euro naar een verlies van 18,7 miljoen euro in 2023. De schulden stegen van 1 miljard naar 1,3 miljard euro. Zorgwekken­d is dat 895 miljoen euro van die bankschuld­en binnen het jaar vervallen. Schulden herfinanci­eren kost nu veel geld. In Polen betaalde Ghelamco een rente van 15 procent op een lening van 10 miljoen euro. Het voorbehoud in het jaarversla­g slaat vooral daarop: de twijfel of alle kortetermi­jnleningen geherfinan­cierd raken. Ook de prestigepr­ojecten wegen door: Ghelamco neemt ook een verlies van 25,2 miljoen euro in de boeken op voor het mislukte Eurostadio­n aan de Heizel.

Voor Gheysens zit er niet anders op dan cash te maken om zo snel mogelijk leningen af te lossen. Dat kan hij vooral door vastgoed te verkopen dat hij eigenlijk langer in portefeuil­le had willen houden of pas veel later voor een betere prijs van de hand doen. Zo verkocht hij vorig jaar vastgoed in het prestigieu­ze Franse skioord Courchevel. Een chalet werd voor 15 miljoen euro verkocht, een hotel voor 62 miljoen euro. Ook in België en Polen gaan kantoorpan­den van Ghelamco in de ramsj, zoals de kantoorgeb­ouwen Nova One en Copernicus in Antwerpen. Het bedrijf hoopt daarmee zijn schuldgraa­d van 59 procent (tegenover het balanstota­al) aanzienlij­k omlaag te krijgen.

Een schuldgraa­d van 59 procent is hoog, maar het betekent wel dat tegenover 41 procent van de balans verkoopbaa­r vastgoed zonder leningen staat. Het schip loopt zware averij op, maar is niet gezonken.

In ‘De grote markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium