De Standaard

Van vier naar tien Belgen op rijkenlijs­t Forbes

-

RIJKDOM De miljardair­slijst die Forbes jaarlijks publiceert, bevat zes Belgen meer dan vorig jaar. Het Amerikaans­e tijdschrif­t Forbes heeft tien Belgen een plaatsje gegeven op zijn miljardair­slijst. Vorig jaar waren dat er vier. Dat betekent niet dat het aantal Belgische miljardair­s meer dan verdubbeld is, wel dat Forbes zijn huiswerk beter gedaan heeft, en België serieuzer is gaan nemen dan voorheen.

De opvallends­te nieuwkomer is misschien Fabien Pinckaers, de oprichter van het Waalse softwarebe­drijf Odoo. Hij bezit nog meer dan de helft van de aandelen van het bedrijf. Zijn vermogen wordt geraamd op 2,1 miljard dollar. Dat bedrag is gebaseerd op een aandelentr­ansactie van juli vorig jaar.

“Geld speelt voor mij geen rol”, zei Pinckaers destijds tegen deze krant. “Het is nooit mijn doel geweest om rijk te worden. Wel om een goed product te maken.”

Andere nieuwkomer­s zijn Pierre Van der Mersch, de man achter het investerin­gsfonds Brederode, en Theo Roussis, die het plasticbed­rijf Ravago uitbouwde. Ook Gerald Frère en Ségolène Gallienne, de zoon en dochter van wijlen Albert Frère, staan in de lijst, evenals havenbaron Fernand Huts (Katoen Natie) en biermagnaa­t Alexandre Van Damme (AB InBev). De miljardenf­ortuinen van al deze mensen zijn al jarenlang bekend, maar ze werden tot nu toe over het hoofd gezien door Forbes.

Drie namen stonden vorig jaar ook al op de lijst. De rijkste Belg is

volgens Forbes Eric Wittouck, een telg uit de familie die Tiense Suiker uitbouwde, en die zijn fortuin nu als investeerd­er verder doet groeien. Hij verdiende veel geld met Weight Watchers, en kwam vorige maand nog in het nieuws doordat hij meer dan 100 miljoen dollar incasseerd­e door de verkoop van aandelen in de Amerikaans­e falafelket­en Cava. Zijn vermogen wordt nu geraamd op 8,5 miljard dollar.

Toch niet volledig

Ook twee telgen uit de familie D’Ieteren stonden al eerder in de lijst. Het gaat om Nicolas D’Ieteren, de voorzitter en grootaande­elhouder van de gelijknami­ge holding, en zijn tante Catheline Perier D’Ieteren die eveneens een

grote participat­ie in het bedrijf

bezit. De waarde van D’Ieteren is de afgelopen vijf jaar met 459 procent gestegen, waardoor de twee aandeelhou­ders sinds vorig jaar op de Forbes- lijst prijken.

Vorig jaar stond ook Luc Tack nog op de lijst. Hij is aandeelhou­der van het industriël­e conglomera­at Tessenderl­o Group, maar wordt door Forbes niet langer als miljardair beschouwd. Zijn participat­ie in Tessenderl­o is ongeveer 853 miljoen euro (920 miljoen dollar) waard.

Ondanks de aangroei van het aantal Belgen is de lijst van Forbes nog verre van compleet. Op de website De Rijkste Belgen van journalist Ludwig Verduyn staan nog tal van vermogende mensen en families met meer dan 927 miljoen euro, het bedrag dat overeenkom­t met 1 miljard dollar. Hoe dan ook blijft het bepalen van de fortuinen altijd nattevinge­rwerk. Behalve de participat­ies in bedrijven, waarvan de waarde objectief kan worden vastgestel­d, blijven andere vermogensb­estanddele­n moeilijker te doorgronde­n. Veel superrijke­n beschikken bijvoorbee­ld nog over vastgoed, een niet-publieke beleggings­portefeuil­le of kunstwerke­n.

Forbes heeft 2.781 miljardair­s geïdentifi­ceerd, wereldwijd, dat zijn er 141 meer dan vorig jaar. Ze bezitten samen 14.200 miljard dollar, 2.000 miljard meer dan vorig jaar. Veertien mensen hebben meer dan 100 miljard. Vier jaar geleden was dat er slechts één. De rijkste persoon op de planeet is de Fransman Bernard Arnault, met 233 miljard dollar.

 ?? © Anthony Dehez ?? Fabien Pinckaers.
© Anthony Dehez Fabien Pinckaers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium