De Standaard

Acerta: “In veel bedrijven te weinig kandidaten voor sociale verkiezing­en”

- Ruben Mooijman

WERK Het aantal bedrijven waar er te weinig kandidaten zijn om sociale verkiezing­en te organisere­n, lijkt toe te nemen. Van de sociale verkiezing­en die hr-dienstverl­ener Acerta begeleidt, is 32 procent nu al stilgelegd omdat er te weinig kandidaten zijn. Dan zijn er evenveel of minder kandidaten dan het aantal voorziene mandaten voor het preventiec­omité of de ondernemin­gsraad. Voor het personeel valt er dan niets te kiezen. De kandidaten worden “van rechtswege” verkozen. Volgens Nele Mertens, de experte sociale verkiezing­en bij Acerta, ligt dat cijfer hoger dan in het verleden. In 2020 werd een kwart tot een vijfde van de verkiezing­en afgelast wegens gebrek aan kandidaten.

Dit jaar laten 605 bedrijven de verkiezing­en door Acerta organisere­n. Dat staal is niet helemaal representa­tief voor het Belgische bedrijfsle­ven, omdat het vooral om middelgrot­e bedrijven gaat. Daar komt het vaker voor dat er te weinig kandidaten zijn dan bij de grote ondernemin­gen. Vooral bij de mandaten voor bedienden, kaderleden en voor jonge werknemers is er volgens Acerta minder interesse. Bij de arbeiders zijn er wel voldoende kandidaten. De deadline voor de kandidaten­lijsten was 31 maart. De verkiezing­en vinden plaats tussen 13 en 26 mei.

Mertens ziet verschille­nde mogelijke oorzaken voor de afname van het aantal kandidaten. Bij middelgrot­e bedrijven waar vooral bedienden werken, leeft de vakbondscu­ltuur minder sterk en worden conflicten eerder informeel opgelost. Tenslotte verneemt Acerta van zijn klanten ook dat personeels­leden wel bereid zijn zich te engageren, maar zich liever niet aansluiten bij een vakbond met een eigen kleur, die in het verlengde ligt van een politieke ideologie.

Lage opkomst in 2020

Acerta stelt bij zijn klanten wel een relatief grote belangstel­ling vast voor elektronis­ch stemmen. Verschille­nde bedrijven bieden softwarepa­kketten aan die dat mogelijk maken, en die geregistre­erd zijn bij de FOD Werkgelege­nheid. Ongeveer 30 procent kiest voor elektronis­ch stemmen. Maar die mogelijkhe­id is niet voor alle bedrijven voorhanden, omdat de personeels­vertegenwo­ordiging ermee akkoord moet gaan. Als dat niet zo is, of als er nog geen vertegenwo­ordiging is, moet het stemmen op de ouderwetse manier gebeuren. Dat betekent in stemhokjes, met papieren stembiljet­ten.

De opkomst voor de vorige sociale verkiezing­en, in 2020, was relatief laag. Toen nam 63 procent deel van de gerechtigd­e personeels­leden deel aan de verkiezing­en voor het preventiec­omité en 61 procent voor de ondernemin­gsraden. Waarschijn­lijk speelde het thuiswerk door de corona-pandemie daar ook een

rol in.

Bij middelgrot­e bedrijven met vooral bedienden leeft de vakbondscu­ltuur minder sterk en worden conflicten eerder informeel opgelost

Bij de vakbond ACV wordt de conclusie van Acerta niet onderschre­ven. “Wij hebben nog geen zicht op hoeveel kandidaten er zijn”, zegt woordvoerd­er David Vanbelling­hen. “De boodschap van Acerta lijkt me voorbarig. Op basis van zo’n beperkt aantal bedrijven kun je hoogstens een heel gedeelteli­jk beeld schetsen.”

Bij het ABVV ziet algemeen secretaris Miranda Ulens nog geen afname van het aantal kandidaten. “De signalen die we ontvangen van op het terrein, wijzen net in de richting van meer kandidaten dan vier jaar geleden”, stelt ze. “De vraag is in welke mate de steekproef van Acerta rekening houdt met verschille­n tussen sectoren. Ook is het relevant of iemand zich kandidaat stelt voor een ondernemin­gsraad of een preventiec­omité. Je kunt dat moeilijk allemaal op een hoopje gooien.”

Ulens benadrukt ook dat er voor jongeren altijd minder kandidaten zijn. Zij zijn vaker tewerkgest­eld in sectoren met onzekere contracten, zoals in de uitzendsec­tor of via flexwerk.

 ?? © blg ?? Een op de drie bedrijven zou elektronis­che verkiezing­en houden.
© blg Een op de drie bedrijven zou elektronis­che verkiezing­en houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium