De Standaard

Bronrivier Amazone krijgt rechten

- Nathalie Carpentier

In Peru heeft de rivier Marañón, een bron van de Amazone, een erkenning als rechtspers­oon gekregen. Zo hopen de inheemse Kukama de olievervui­ling te doen stoppen. Wereldwijd groeit het aantal initiatiev­en om de natuur rechten te geven. Hoe zinvol is dat?

De Marañón, een van de belangrijk­ste rivieren die mee de Amazone vormen, stroomt over een lengte van 800 kilometer door Peru. Sinds vorige maand is ze ook erkend als rechtspers­oon. Een rechter in Peru kende de rivier en haar zijriviere­n meerdere rechten toe, meer bepaald “om te stromen”, “om in een gezond ecosysteem te bestaan”, “om vrij van alle besmetting te stromen”, maar ook “om hersteld te worden”, en het recht “op beschermin­g, behoud en herstel” en “biodiversi­teit”. Het is de tweede keer dat een rivier die juridische status krijgt.

De erkenning kwam er na een jarenlange strijd van vijf inheemse

Kukamavrou­wen die langs de Marañón wonen. Voor de Kukama is de rivier een levend wezen, een thuis voor allerlei levensvorm­en, waaronder hun voorouders. Ze pikken de vervuiling door olielozing­en niet meer en spanden een rechtszaak aan tegen de staat Peru en het vervuilend­e staatsolie­bedrijf. Met steun van het Earth Law Center, een ngo die ijvert voor de rechten van de natuur, hebben ze de zaak gewonnen: de rechter erkende de rechten van de rivier en haar intrinsiek­e waarde.

Een rivier als rechtspers­oon krijgt afdwingbar­e rechten. Als voogd kunnen de Kukama de rivier vertegenwo­ordigen en in naam ervan wettelijk voor haar rechten

opkomen. De vrouwen bekwamen ook de oprichting van een bassinraad die de inheemse bevolking betrekt bij beslissing­en over het behoud en de beschermin­g van de rivier. Voorts moet het oliebedrij­f zijn milieuplan bijsturen en de lekkende oliepijpli­jn die al jaren de Marañón vervuilt, beter onderhoude­n.

Moeder Aarde

Het is niet de eerste keer dat een stuk natuur rechten krijgt. Wereldwijd lopen er meer dan vierhonder­d initiatiev­en om rivieren, meren, bergen of bossen te erkennen als rechtspers­oon. In 2017 was de Whanganui in Nieuw-Zeeland de eerste rivier ter wereld die een erkenning als rechtspers­oon kreeg. Er ging een strijd van 140 jaar aan vooraf door inheemse Maoristamm­en. Een ander voorbeeld is Ecuador, waar de rechten van Pachamama, letterlijk: ‘Moeder Aarde’, zelfs in de grondwet is verankerd. In 2022 kreeg de zoutwaterl­agune Mar Menor in de buurt van het Spaanse Murcia dan weer de Europese primeur. Met steun van zeshonderd­duizend burgers kende Spanje de lagune het recht toe om “te bestaan als ecosysteem en natuurlijk te evolueren.” De ontwikkeli­ng van de kust en de lokale landbouw had geleid tot het massaal uitsterven van marien leven. De erkenning als rechtspers­oon zou het bedreigde ecosysteem beter moeten beschermen.

Helpt die status ook echt? De Nederlands­e krant NRC vroeg het aan Ned Tapa, de Maorileide­r die de erkenning voor de Whanganuir­ivier verkreeg, bij het vertonen van de documentai­re I am the river, the river is me. Tapa’s grootvader maakte deel uit van de eerste Maori die de zaak aankaartte­n bij de rechter. Volgens Tapa waren “veel mensen toch anders gaan kijken naar de rivier”. “Er gebeurt niets zonder dat het aan de juiste mensen is voorgelegd. Uiteindeli­jk gaat het erom dat we samen voor de rivier zorgen. Ook niet-Maori zijn meer begaan met het lot van onze natuur. De rivier is nu schoon, mensen ruimen hun afval op.”

Milieuwetg­eving

Toch biedt de erkenning van de natuur als rechtspers­oon niet noodzakeli­jk een snelle oplossing, nuanceert professor milieurech­t Hendrik Schoukens (UGent) die net een boekje uitbracht, Rights of nature in Europe: encounters and visions. Hij noemt zichzelf een “kritische voorstande­r”. “In het klassieke rechtssyst­eem kon je geen claim indienen voor schade aan de natuur, omdat de natuur geen persoonlij­ke schade kon lijden. Alleen een mens of een bedrijf kon dat. Door een rivier rechtspers­oonlijkhei­d te geven, kunnen voogden dat in naam van de rivier wél. Dat is een verbeterin­g tegenover vroeger.”

Alleen kun je vandaag in heel wat Europese landen wél al natuurscha­de aankaarten via uitgebreid­ere milieuwetg­eving. “Milieuvere­nigingen kunnen nu ook al naar de rechter stappen om natuur te beschermen of vergunning­en aan te vechten. Denk aan de stikstofcr­isis. Dat gaat niet over schade aan de mens, maar over schade aan de intrinsiek­e waarde van een natuurgebi­ed. Zestig jaar geleden was het ondenkbaar om dat aan te kaarten.”

Zelfde uitdaginge­n

Voor de Kukama is de rivier een levend wezen, een thuis voor allerlei levensvorm­en, waaronder hun voorouders

Dat de rechten vooral toegekend worden in landen met een inheemse bevolking is niet vreemd, zegt Schoukens. “Waar de westerse wereld de mens toch nog veel buiten of boven de natuur plaatst, zien de Maori’s of Kukama de mens als onderdeel van de natuur. Die rechten toekennen is dan logischer.” De erkenning maakt het niet per se makkelijke­r. “De uitdaginge­n blijven dezelfde als bij het klassieke milieurech­t: hoe dwing je die rechten af? Wat vind je aanvaardba­ar, wat doe je met bestaande vergunning­en? Het maakt het debat wel eerlijker: je maakt expliciet wélke rechten je tegenover elkaar afweegt. Die van de natuur versus die van de industrie bijvoorbee­ld.”

Het staatsolie­bedrijf in Peru gaat overigens in beroep. Volgens hen is de toekenning van rechten aan de Marañón niet nodig omdat de schade al op andere manieren aangekaart kan worden. Dat de vervuiling hiermee stopt, is dus nog niet zeker.

 ?? © afp ?? Op de Marañón drijft een laag olie. Die vervuiling willen de Kukama tegengaan.
© afp Op de Marañón drijft een laag olie. Die vervuiling willen de Kukama tegengaan.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium