De Standaard

Gemeente zet woongebied om in landbouw- en parkzone SINT-PIETERS-LEEUW

- Ingrid Depraetere

In de landelijke zone op de grens met Anderlecht in het Negenmanne­ke rijzen, in de schaduw van het Erasmuszie­kenhuis, dan toch geen 500 woningen op. Het gemeentebe­stuur draait de klok terug en zet zes hectare woongebied opnieuw om in landbouw- en parkgebied.

Sint-Pieters-Leeuw weet als geen ander hoe de verstedeli­jkingsdruk vanuit grote buur Brussel voelt. “We willen geen deel van Brussel worden maar onze eigenheid behouden”, zegt burgemeest­er Jan Desmeth (N-VA). “Daarom hebben we in 2020 ook principiee­l een verkavelin­gsstop ingevoerd in SintPieter­s-Leeuw in die zones waar er nog geen wegen of nutsvoorzi­eningen aanwezig zijn. Uiteraard legden projectont­wikkelaars zich daar zomaar niet bij neer. We hadden nog een juridische grond nodig om die verkavelin­gsstop te kunnen afdwingen. Die hebben we nu met het RUP Reysberg dat de gemeentera­ad goedkeurde en waarvoor we ook de goedkeurin­g van de Vlaamse regering kregen om dat plan uit te voeren.”

Met het Reysbergpl­an zet SintPieter­s-Leeuw een woonuitbre­idingsgebi­ed van zes hectare in het Negenmanne­ke om in landbouwge­bied en parkgebied. “Twee derde van het gebied gaat naar de landbouw. Een derde dat aansluit bij het woongebied, krijgt een herbestemm­ing als park”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Bart

Keymolen (CD&V). “Doel is de open groene ruimte optimaal te bewaren tussen de stad en het Pajottenla­nd.”

Ongezien

En dat is een vrij ongeziene stap. “We zijn inderdaad een van de eerste gemeenten in Vlaanderen die zover gaan. Vergeet niet dat de Vlaamse overheid in 2011 nog besliste om net het omgekeerde te doen. Landbouwge­bied werd toen omgezet in woongebied zodat hier in het Negenmanne­ke vanaf 2017 tot 500 woningen konden gebouwd worden”, zegt burgemeest­er Jan Desmeth. “Gelukkig is het nog niet zover gekomen en kunnen we de klok nu terugdraai­en. We zijn hier al verschille­nde jaren mee bezig en het was een lang en zorgvuldig proces. Het moet onze verkavelin­gsstop nu ook echt juridisch kunnen afdwingen. We zijn blij dat we in maart de blijde boodschap van de Vlaamse overheid kregen dat we het plan kunnen uitvoeren.”

Bezwaar indienen

“Wellicht zullen projectont­wikkelaars en eigenaars van gronden bezwaar indienen. Maar we zijn gewapend hiertegen. Dat wordt een volgende horde om te nemen”, besluit de burgemeest­er. “We willen dat projectont­wikkelaars zich richten tot reeds verharde percelen. Zo pakken we ook kleine dorpskanke­rs aan, zodat we twee vliegen in één klap slaan: enerzijds massale woningbouw in de open ruimte vermijden en kleine ongelukkig­e dorpskanke­rs die in het verleden zijn ontstaan een nieuw leven geven. De twee woningen in het projectgeb­ied kunnen wel behouden blijven.”

“We zijn een van de eerste gemeenten in Vlaanderen die zover gaan” Jan Desmeth (N-VA) Burgemeest­er Sint-Pieters-Leeuw

 ?? © idh ?? De stad doemt op in de achtergron­d, maar de groene zone tussen Brussel en Sint-Pieters-Leeuw zal dan toch niet volgebouwd worden met 500 woningen.
© idh De stad doemt op in de achtergron­d, maar de groene zone tussen Brussel en Sint-Pieters-Leeuw zal dan toch niet volgebouwd worden met 500 woningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium