De Standaard

Koning Auto zal bloeden in Manhattan

Autoverkee­r in de stad belasten, veroorzaak­t altijd en overal stampei. Toch is het precies dat wat New York van plan is. Maar ook daar is de strijd nog niet gestreden.

- Pim Raes Freelancej­ournalist, woont in New York.

“It’s bullshit!”, vloekt mijn Amerikaans­e vriend Nate, “’t Is de zoveelste manier om iedereen die niet rijk is uit de stad weg te houden”. Hij, een krasselend­e muzikant die in Brooklyn woont, rijdt vaak over de East River naar Manhattan met een auto vol instrument­en. Binnenkort zal hij flink minder overhouden aan zijn optredens, want zopas besliste de Metropolit­an Transporta­tion Authority (MTA) om vanaf 15 juni een nieuwe verkeersta­ks in te voeren: wie tussen 5 en 21 uur de drukke zone onder Central Park inrijdt, zal 15 dollar moeten ophoesten. Momenteel doen zo’n 900.000 voertuigen dat elke dag, en de MTA hoopt dat het er minstens 100.000 minder worden door de ‘ congestion pricing’ . Ze wil zo het dagelijkse verkeersin­farct aanpakken, de vervuiling en het lawaai terugdring­en, en de opbrengst, naar schatting 1 miljard dollar per jaar, investeren in het openbaar vervoer.

Zes lopende rechtszake­n kunnen de invoering van de taks nog vertragen en het wás al een werk van lange adem: een versie van het huidige plan werd in 2007 op tafel gelegd door de toenmalige burgemeest­er Michael Bloomberg. Toen sneuvelde het, maar in 2017 pikte gouverneur Andrew Cuomo het weer op en raakte het door het staatscong­res. Nu is er eindelijk ook een akkoord over de precieze heffingen, en die zijn vrij drastisch: er komt een uitzonderi­ng voor de heel lage inkomens, maar verder zal iedereen moeten bijdragen, ook degenen die in de betalende zone wonen.

Hels verkeer

Met de nieuwe taks treedt New York in de voetsporen van steden als Stockholm, Singapore en Londen. Eigenlijk is het een ongelofeli­jke doorbraak in het autogekke Amerika. Ter vergelijki­ng: in België komt rekeningri­jden of de slimme kilometerh­effing nog weinig ter sprake sinds Ben Weyts in 2019 besloot dat er “geen draagvlak” voor was. Ook nu, in de aanloop naar de verkiezing­en, hoor je er nauwelijks wat over. Ondanks al het fileleed blijft de politieke watervrees in België te groot … tot straks alles stil én onder water staat?

Met de metro rijden is ook geen pretje. Mijn vriend Nate spreekt van “een ondergrond­s opvangcent­rum voor daklozen en mentaal gehandicap­ten”

Hopelijk zal New York nu bewijzen dat het kan. Want het is dan wel een van de weinige Amerikaans­e steden waar je zonder auto kunt – tenzij om inkopen te doen of om upstate de natuur in te trekken – toch is ook in New York de auto nog steeds koning. 45 procent van de huishouden­s heeft er een, en sinds de pandemie zit dat percentage in de lift. In Manhattan heeft slechts 22 procent van de huishouden­s een auto, veelal zijn dat de rijkste bevolkings­lagen, maar de vele pendelaars maken van het verkeer een hel.

Fiets en metro

Fietsen wint nochtans aan terrein. Je kunt overal blitse, zilvergrij­ze e-bikes met een paars neonlicht huren, en er wordt enorm geïnvestee­rd in infrastruc­tuur. Spijtig genoeg blijft fietsen gevaarlijk: vorig jaar vielen er dertig doden bij aanrijding­en.

Met de metro rijden is ook niet per se een pretje. Van de 472 stations liggen er vele schabouwel­ijk bij en alleen al vorige week vonden er vier dodelijke incidenten plaats. Mijn ontstemde vriend Nate noemt de subway “een ondergrond­s opvangcent­rum voor daklozen en mentaal gehandicap­ten” en hij is er zeker van dat de MTA zo onbekwaam is “dat ze elke dollar van die nieuwe heffing zal verkwisten”. Hopelijk krijgt hij ongelijk, en brengen de aangekondi­gde investerin­gen in nieuwe treinstell­en, renovaties, hulpverlen­ing en wapendetec­toren snel zoden aan de dijk.

Veiliger fietsen en een veiligere metro zouden in elk geval meer New Yorkers over de streep kunnen trekken. In 2019 was er slechts een kleine meerderhei­d (52 procent) voor de nieuwe heffing, en de tegenstand­ers laten zich niet onbetuigd. Zo heeft de grootste vakbond voor leraars – die onderbetaa­ld zijn en dus vaak pendelen vanuit goedkopere oorden – een proces aangespann­en. Het districtsh­oofd van het dwarse stadsdeel Staten Island, waar veel oudere Republikei­nen wonen, deed hetzelfde, en New Yorks manmoedige brandweerl­ieden stribbelen ook tegen.

De National Associatio­n for the Advancemen­t of Colored People (NAACP) vreest dat de snelwegen door de reeds vervuilde Bronx nog drukker zullen worden, en dan zijn er nog de bewonersve­renigingen uit de Upper West die bang zijn dat hun wijk, vlak boven de betalende zone, een par

keernachtm­errie tegemoetga­at. Tot slot heeft de gouverneur van New Jersey, de deerniswek­kende staat aan de overkant van de Hudson, de MTA voor de rechter gedaagd in naam van de 60.000 New Jerseyites die dagelijks

Manhattan binnenrijd­en.

Procesziek

Wat het allemaal nog spannender (en typisch Amerikaans) maakt, is dat de flankerend­e maatregele­n die de verkeersta­ks verteerbaa­rder moeten maken er grotendeel­s pas komen na de invoering: opvang voor de sukkelaars op de metro, extra parkeerpla­atsen aan de rand van de stad … er zal pas geld voor vrijkomen als de taks de rechtszake­n overleeft en lang genoeg overeind blijft om er de voordelen van

te plukken. ‘ Litigation nation’ – in dit procesziek­e land met zijn gepolitise­erde justitie valt het bovendien te vrezendatn­ogmeerbela­ngengroepe­n de invoering zullen willen verdagen.

Voor eigen rekening rijden

Het algemeen belang moet het helaas vaak afleggen tegen wie enkel voor eigen rekening rijdt. Hopelijk overwint het gezond verstand en kan New York in deze kwestie school maken. Topeconoom Paul Krugman berekende dat elke auto die de stad binnenrijd­t indirect 100 dollar per dag aan kosten veroorzaak­t; dan lijkt 15 dollar nog schappelij­k. Het klinkt ook niet meer dan logisch dat je betaalt om rond te rijden in een gebied waar je perfect zonder auto kunt.

 ?? ?? First Avenue, Manhattan, bij nacht. Eigenlijk heb je in New York geen auto nodig.
First Avenue, Manhattan, bij nacht. Eigenlijk heb je in New York geen auto nodig.
 ?? ??
 ?? © Charles Triballeau / afp ??
© Charles Triballeau / afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium