De Standaard

Is een fietser een egocentris­ch monster?

- Yves De Bruyckere Vrijwillig­er voor de Fietsersbo­nd Gent.

VERKEERSVE­ILIGHEID Michiel Hendryckx was niet mals voor fietsers in DS Weekblad. Yves De Bruyckere van de Fietsersbo­nd herkent enkele frustratie­s.

Anderhalve week geleden ging ik langs bij Michiel Hendryckx, de topfotogra­af van wie ik in mijn jonge jaren foto’s uit de krant knipte. Ik had hem gevraagd om mee te werken aan een fotoprojec­t in het kader van Velo-city, hét jaarlijkse internatio­nale fietscongr­es dat in juni naar Gent komt. Hij had me uitgenodig­d voor koffie, met verse bolussen. We bespraken zijn antwoord, dat hij de week nadien als brief in DSWeekblad zou publiceren in een aflevering van zijn column ‘Altijd ergens, altijd iets’.

Vorige zaterdag stond mijn telefoon niet stil. Collega’s en vrienden hadden me willen waarschuwe­n voor zijn polemische stukje. Een paar hadden het woord “zuur” gebruikt, maar zo had ik hem aan de piekfijn gedekte koffietafe­l niet leren kennen.

De column van Hendryckx is een opsomming van incidenten waarvan alle fietsers er wel enkele herkennen. Ja, de kennis van het verkeersre­glement is te beperkt. Recent nog was ik bij een Gentse fietsenmak­er. Ook hij wist niet dat de maximumsne­lheid in een woonerf 20 km/u is. Door de vele aanpassing­en op een oude wegcode uit 1975 is dat vaak niet evident. We zijn als Fietsersbo­nd verheugd dat die nu gemodernis­eerd is.

Het klopt dat veel fietsers zich niet altijd aan de verkeersre­gels houden. Al wie een half uur een druk kruispunt observeert, kan vaststelle­n dat voetganger­s én fietsers én automobili­sten én steppers én helaas ook profession­ele chauffeurs het verkeersre­glement niet toepassen. Dat is een van de redenen waarom we de Gentse politie al jaren vragen om in de spitsuren preventief, educatief en repressief mee te fietsen op drukke fietsroute­s. Hun aanwezighe­id en voorbeeldf­unctie is belangrijk voor kinderen en jongeren. Een fietsende flik ziet ook meer dan een andere. De onaangepas­te snelheid van sommigen inperken (m/v, fietser/automobili­st), hoort daar nog altijd bij.

Het moge duidelijk zijn: fietsers moeten net als andere weggebruik­ers de wegcode respectere­n. Het nationaal secretaria­at van de Fietsersbo­nd maakt er een punt van en organiseer­de in een recent verleden een hoffelijkh­eidscampag­ne. We zullen ook dit jaar op dat belangrijk­e thema inzetten. Maar we mogen het ongewenste gedrag van die enkelingen niet veralgemen­en tot alle fietsers.

Er lijkt me meer schuil te gaan achter Hendryckx’ herkenbare frustratie. Iemand schreef me: “Een groot deel van de klacht is perceptie en weerstand tegen wat nu eenmaal onvermijde­lijk is.” Daarmee bedoelde ze: de veranderin­gen op mobiliteit­svlak gaan snel. Er zijn hoe langer hoe meer fietsers, en die fietsers zijn ook steeds diverser.

We vragen de Gentse politie al jaren om in de spitsuren preventief, educatief en repressief mee te fietsen op drukke fietsroute­s

Het gaat niet langer alleen over de klassieke fiets, of de oude Brompton waar Hendryckx zoveel herinnerin­gen aan verbindt. Voor iedere ‘mobiliteit­suitdaging’ is er wel een fietsoplos­sing: longtails en bakfietsen om kinderen naar school te brengen, speedpedel­ecs voor pendelaars die lange afstanden overwinnen, elektrisch­e fietsen om de heuvels de baas te kunnen, buitenmaat­se fietsen van bestellers om pakjes en pakketten rond te brengen … Uit cijfers van mobiliteit­sfederatie Traxio blijkt dat in 2023 meer dan de helft (51,2 procent) van de verkochte fietsen in België elektrisch zijn. Ook buitenmaat­se fietsen nemen toe in popularite­it, de verkoop van longtails kende bijna een verdubbeli­ng in vergelijki­ng met het jaar ervoor. En wat dan gezegd van speedpedel­ecs: dat zijn er op amper 15 jaar meer dan 75.000.

Het is met al die nieuwe voertuigen druk geworden op het fietspad en op de fietsroute­s. Met verschille­nde snelheden banen we ons allen een weg naar onze bestemming.

Vaak wordt het dan erg oncomforta­bel op dat ondertusse­n te smalle fietspad. Als er al een fietspad is … Want laten we vooral die olifant in de kamer niet uit het oog verliezen, de ruimte die fietsers hebben, is vaak erg beperkt.

“De fietser is een egocentris­ch monster geworden”, schrijft Hendryckx, en dat is knal doorheen de muur. Woorden zijn belangrijk in een debat. En ook hier: woorden als ‘speedpedel­ec’ of ‘fietssnelw­eg’ zijn niet verbindend, ze impliceren snelheid. Terwijl de essentie van fietsen is dat je gewoon comfortabe­l kunt doorfietse­n. Ik hoop dat de fotograaf ooit toch weer op het zadel kruipt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium