De Standaard

Energie blijft de achilleshi­el van Europa

Europa heeft te lang berust in zijn energiezek­erheid. De oorlog in Oekraïne, de groene transitie en de concurrent­ie uit de VS zouden de Unie moeten nopen tot een kordate energiepol­itiek.

- Luuk van Middelaar Politiekfi­losoofenhi­storicus.

Zoals de Duitse en geallieerd­e legers in de Tweede Wereldoorl­og elkaars kolenmijne­n bombardeer­den, zo hebben Rusland en Oekraïne het vandaag op elkaars energie-infrastruc­tuur gemunt.

Aanvallen op waterkrach­tcentrales op de Dnjepr, gevechten bij de kerncentra­le in Zaporizja, Russische droneaanva­llen op Oekraïnes elektricit­eitsnetwer­k, de in september 2022 mysterieus opgeblazen gaspijplei­dingen in de Baltische Zee: geen middel blijft onbeproefd. In dat beeld passen ook de Oekraïense droneaanva­llen vorige maand op olieraffin­aderijen en oliedepots, tot diep in Russisch grondgebie­d. Tot Kievs verbijster­ing vroegen de Amerikanen daarmee te stoppen, onthulde de Financial Times. De VS vreesden dat Russische represaill­es westerse oliebelang­en zouden raken. Maar vooral was het Witte Huis bezorgd om de olieprijs. “Niets jaagt een zittende Amerikaans­e president meer schrik aan dan hogere prijzen aan de pomp in een verkiezing­sjaar”, citeerde de krant een voormalig presidenti­eel energie-adviseur.

In die oliescherm­utselingen tussen Moskou, Kiev en Washington liggen voor Europa serieuze lessen besloten. Allereerst is het zaak niet weer in te dommelen over onze energiezek­erheid. De Russische invasie van Oekraïnein­2022schudd­edeEUwakke­r.Deafhankel­ijkheid van Russisch gas bleek eenernstig­estrategis­chezwakte.Noodmaatre­gelen vingen de schok op: import van lng uit de VS en Qatar, energiesub­sidies voor gezinnen en bedrijven, verplichte gasopslag. Kortstondi­g heerste onder Europese beleidsmak­ers een stemming van een ‘oorlogseco­nomie’ om aan energie te raken.

Dat was een grote mentalitei­tsomslag. Decenniala­ng vertrouwde Europa voor zijn energie op de markt en op de handhaving van Europese marktregel­s voor buren en energiepar­tners. Ook het Russische Gazprom werd beschouwd als een normaal energiebed­rijf, dat door Brusselse mededingin­gsjuristen werd verzocht op te splitsen.

De oorlog maakte in een klap duidelijk dat de markt, ook al is ze gereguleer­d, het niet alleen kan. De staat moet inspringen om infrastruc­tuur te beschermen en de invoer van energie te verzekeren. Daarmee heeft ‘energiedip­lomatie’ opnieuw een plaats in elke buitenland­politiek en veiligheid­sstrategie, aldus een vorige week verschenen studie van het Brussels Institute for Geopolitic­s (waaraan ik meeschreef). Energie is raison d’état.

Drie ontwikkeli­ngen

De Russische oorlog in Oekraïne is een van drie ontwikkeli­ngen die de urgentie van een strategisc­he blik op energie onderstrep­en. De groene transitie is de tweede. Het is een gunstig teken dat de behoefte aan fossiele energie uit bijvoorbee­ld het Midden-Oosten vermindert. Duurzame energie is thuis op te wekken. De zon schijnt ook in Europa, de wind waait volop.

Tegelijk brengt de omslag naar duurzame energie nieuwe afhankelij­kheden met zich mee, onder meer voor de productie van batterijen, windturbin­es en zonnepanel­en. Zeker China staat sterk in deze waardekete­ns. De EU werkt aan een respons. In Portugal, Zweden, Frankrijk en Polen gaan mijnen open voor de ontginning van onder meer lithium en zeldzame aardmetale­n, maar dat kost allemaal tijd.

Ten derdezijn de VS voor Europa een industriël­e concurrent. De schalierev­olutiemaak­tevandeVSn­a2010opnie­uw een grote exporteur van olie en gas. De gasprijzen in Europa liggen vandaag drie à vijf keer hoger dan in Amerika – ook al zijn ze weer tot het niveau van voor 2022 gezakt. Dat is funest voor onze industrie. Daarbij komen nog de massale subsidies die Bidens Inflation Reduction Act toekent aan vergroenen­de producente­n.

Slagkracht

Europa had voor het laatst geluk met energie in het tijdperk van de steenkool. Sinds de wereld op olie draait, is energie onze strategisc­he achilleshi­el. Vandaag halen de 27 EU-lidstaten ruim de helft van hun totale energiebeh­oefte uit het buitenland. Groene energie kan dat vermindere­n, maar zonder import lukt dat niet, ook niet in de toekomst.

In de mondiale slag om fossiele en groene energiebro­nnen moeten Europese landen de focus en daadkracht van degascrisi­svan2022-23vasthoud­en.Ze moeten met diplomatie op zoek gaan naar nieuwe energiepar­tners, de energie-infrastruc­tuur sterker beschermen, nabij en ver weg, en een besluitvor­ming hanteren die tot strategisc­he keuzes in staat is.

De Russische inval in Oekraïne schudde de EU wakker. De afhankelij­kheid van Russisch gas bleek een ernstige strategisc­he zwakte

Want wat je inhoudelij­k ook vindt van Amerika’s berisping van Oekraïne voor de aanvallen op Russische depots, in Washington kunnen ze iets knaps: in één risicoanal­yse informatie samenbreng­en uit zeer diverse departemen­ten en bronnen – krijgskans­en op het slagveld, het gemoed van het Kremlin, mondiale oliemarktb­ewegingen, verkiezing­speilingen. En dan een besluit nemen en een koers uitzetten. Europa moet hoogdringe­nd strategisc­h vernuft en slagkracht van dat kaliber ontwikkele­n.

 ?? © YakivLiasj­enko. / ap ?? Rusland en Oekraïne bestoken elkaars energievoo­rzieningen.
© YakivLiasj­enko. / ap Rusland en Oekraïne bestoken elkaars energievoo­rzieningen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium