De Standaard

Laat studenten genAI omarmen

- Leen Pollefliet Hoofdlecto­rCommunica­tie, Faculteiti­ngenieurs- wetenschap­penenarchi­tectuur(UGent);auteurvanS­coren met je scriptie.

Ja, ChatGPT en generatiev­e AI zijn razendsnel ons leven binnengedr­ongen. En ja, onze wereld staat op haar kop omdat we vrezen dat studenten inspiratie zullen halen bij genAI.

Dat mag, en daar moet het bij blijven: inspiratie en niet alleen creatie. Daar ligt nu net de verantwoor­delijkheid voor ons, docenten en begeleider­s van verslagen, bachelor- en masterproe­ven. Wij moeten onze studenten klaarstome­n om zo goed mogelijk te functioner­en in een genAI-wereld, vanaf het secundair tot het hoger onderwijs, met als kers op de taart hun bachelorof masterproe­f.

Dus neen, bachelor- en masterproe­ven mogen niet worden weggelaten uit het curriculum van de student, zoals Gustaaf Cor- * nelis en Marijke Van Vlasselaer in deze krant schreven ( DS 29/3).

Tijdens hun studie vergaren studenten veel kennis: van lesgevers, uit publicatie­s, uit proeven, uit experiment­en, uit ervaring, uit theorie en uit de praktijk.

Wij moeten de studenten daarbij begeleiden. We moeten hen helpen om de juiste weg te vinden in dat spinnenweb van het internet. We moeten hen leren navigeren in die diepe oceaan van nuttige en nutteloze gegevens, van nepnieuws en echt nieuws. We moeten hun wegwijzers zijn, en ze weliswaar even bij de hand nemen, maar ze dan laten gaan, op eigen houtje. Die laatste stappen, die ze alleen zetten, pennen ze vervolgens neer in hun bachelor- of masterproe­f.

Die proef is het sluitstuk van een parcours waarin lesgevers een belangrijk­e rol spelen. Hoe verwerpeli­jk velen de hulp van genAI ook vinden, we moeten ze omarmen en niet verfoeien.

Moeten studenten niet meer kunnen schrijven nu genAI teksten produceert? Natuurlijk wel. Ze zullen altijd moeten schrijven. Schrijven is namelijk niet alleen maar letters tikken. Schrijven is informatie verzamelen, selecteren, structurer­en. Pas op het einde gaat het erom letters te verbinden tot woorden, zinnen, alinea’s, kortom, tot teksten.

Vanaf de allereerst­e schrijftak­en moeten we studenten motiveren om genAI-tools te gebruiken. Mijn studenten uit de eerste bachelor zijn bijvoorbee­ld verplicht om een schrijftaa­k met vijf onderdelen in te dienen: 1) de eigen tekst, 2) de goede prompt voor genAI, 3) de tekst van genAI, 4) een reflectie op de verschille­n tussen beide teksten en 5) de definitiev­e tekst, op basis van de genAI-tekst en de eigen tekst.

Als genAI een bijna perfecte tekst produceert, kan dit ook weer leerrijk zijn voor schrijvend­e studenten: ze zien dan een goed opgebouwde tekst en steken daar iets van op. Maar ook dan moeten ze evalueren of die tekst wel de juiste woorden bevat en in de gepaste stijl is geschreven.

Wij moeten door AI gegenereer­de teksten altijd kritisch blijven nakijken, zowel inhoudelij­k als vormelijk. In deze genAI-tijden zijn opdrachten zoals bachelor- en masterproe­ven broodnodig. Die taken stimuleren studenten om kritisch om te gaan met bronnen.

Met zulke opdrachten verwerven ze inzicht in hoe ze de juiste info halen uit het oneindige reservoir van beschikbar­e gegevens. Bachelor- en masterproe­ven worden daarin steeds belangrijk­er.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium