De Standaard

Net voldoende is niet voldoende voor Jambon

- Lieven Sioen

Net voldoende is niet voldoende voor een Vlaamse regering die alles in huis had om te excelleren. Met CD&V, Open VLD en de N-VA aan boord toont het Vlaamse niveau al tien jaar een grote ideologisc­he homogenite­it op centrumrec­hts. Wat een verschil met de federale Vivaldi-regering, die rood, groen, oranje en blauw dient te verzoenen, over de taalgrens heen.

Bovendien zit de Vlaamse regering er financieel warmpjes bij. Tenslotte kampte de regering-Jambon niet met hetzelfde niveau van oppositie door partijvoor­zitters als De Croo van Paul Magnette (PS) en vooral Georges-Louis Bouchez (MR) te verduren kreeg. Ja, toen Sammy Mahdi de fakkel overnam van Joachim Coens, koos hij geregeld voor de ramkoers om zijn tanende CD&V te profileren ten koste van de eenheid binnen de Vlaamse coalitie. Maar zijn halsstarri­gheid in de begrotings­discussie over de kinderbijs­lag of het stikstofak­koord was nog vriendelij­k in vergelijki­ng met de brutalitei­t waarmee Magnette een ambitieuze pensioenhe­rvorming of Bouchez de fiscale hervorming torpedeerd­e.

Kortom, deze regering had met de hakken veel verder over de sloot moeten landen. De regio’s verwierven verregaand­e autonomie om welzijn en welvaart in eigen handen

te nemen, dicht bij de bevolking en rekening houdend met de regionale dynamiek en eigenheden. Wat we zelf doen, doen we beter.

Maar deze regering kon geen stikstofka­der creëren dat Vlaanderen aantrekkel­ijk houdt voor grote industriël­e investerin­gen. De Ineos-saga zal in buitenland­se boardrooms langer nazinderen dan Flanders Technology & Innovation.

En hoe warm is een Vlaanderen dat de zorg voor kinderen en mensen met een beperking zo zuinig budgetteer­t? De crisis in de kinderopva­ng en de beknibbeli­ng op de kinderbijs­lag vormen een grote blaam op het rapport. Een lerarentek­ort los je natuurlijk niet met één pennenstre­ek op, maar met een onvoldoend­e op een van haar hoofdvakke­n kan deze Vlaamse regering niet thuiskomen.

In de evaluatie door deze krant komt een Vlaamse regering naar voren die vlot lopende zaken kan beheren, maar geen wendbaarhe­id, leiderscha­p en eendracht toonde in crisissen. Veel komt samen in de figuur van Jan Jambon, de minister-president. Die was eerst zelfs geen kandidaat voor de rol, en eigenlijk is hij het ook nooit geworden, een regeringsl­eider. Zelfs binnen de N-VA rees gaandeweg de vraag of Jambon het eigenlijk wel graag en met overtuigin­g deed. Dan helpt de ruggensteu­n van partijvoor­zitter Bart De Wever niet. Die had zelf aan het roer moeten staan.

De Vlaamse regering toonde geen leiderscha­p, wendbaarhe­id en eendracht in crisissen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium