De Standaard

Na de val van Avdiivka begint volgende Oekraïense frontstad te wankelen

Rusland voert de forcing in het oosten van Oekraïne. Opnieuw komt een strategisc­h belangrijk­e stad in gevaar. Intussen levert de Oekraïense bedeltocht voor meer wapens weinig op.

- Dominique Minten

Dmytro Koeleba voelde zich deze week een beetje een pretbederv­er. De meestal minzame minister van Buitenland­se Zaken van Oekraïne was ook uitgenodig­d op de Navotop waarop de 75ste verjaardag van de militaire alliantie werd gevierd. Maar Koeleba moest de moeilijke boodschap brengen dat het Oekraiense leger bijna geen luchtafwee­rraketten meer heeft. “Ik wilde het feestje niet bederven”, zei hij achteraf aan de verzamelde journalist­en. “Maar ik voelde me toch verplicht die ontnuchter­ende boodschap te brengen.”

Als een verrassing kwam die niet. Vorige maand al waarschuwd­e Kiev dat het bijna door zijn voorraad luchtafwee­r heen zat. Het tekort aan artillerie­munitie is zo mogelijk nog groter. Daarover luiden de Oekraïners al maanden de alarmbel. Alle bondgenote­n weten dus heel goed hoe kritiek de situatie aan het front wordt.

Meer luchtaanva­llen

Vrijdag kwam er opnieuw een signaal dat het de verkeerde kant opgaat. Het Russische persbureau Ria Novosti meldde dat Russische troepen de buitenwijk­en van het stadje Tsjasiv Jar hadden bereikt. Dat werd meteen ontkend door Kiev, maar het bericht voorspelt weinig goeds. Volgens de burgemeest­er heeft zijn stad er nooit slechter voorgestaa­n.

Tsjasiv Jar – ongeveer 10 kilometer ten westen van Bachmoet – wordt bestempeld als een strategisc­h cruciale stad aan het oostelijke front. Oekraïne heeft er daarom veel soldaten samengebra­cht. Als de Russen de stad innemen, kunnen ze van daaruit Kramatorsk en Slovjansk – de twee grote steden in de provincie Donetsk die Oekraïne nog in handen heeft – onder vuur nemen. Na de inname van Avdiivka heeft het Russische leger van Tsjasiv Jar het volgende doelwit aan het oostelijk front gemaakt.

Tegelijk blijft het luchtaanva­llen regenen op Charkov, de tweede stad van Oekraïne in het noordooste­n van het land. Volgens de Amerikaans­e denktank Institute for the Study of War zijn de luchtaanva­llen een bewuste tactiek geworden. Door de steden opnieuw aan te vallen, dwingen de Russen het Oekraiense leger hun schaarse luchtverde­diging weg te halen van het front. Daardoor kunnen ze daar makkelijke­r luchtsteun geven aan hun soldaten die proberen op te rukken. De bedoeling van het Rus

sische leger is nog altijd door de Oekraïense oostelijke verdedigin­gslinies te breken.

Volgens westerse inlichting­endiensten kan Moskou elke maand 30.000 nieuwe rekruten op de been brengen. President Vladimir Poetin moet daarvoor zelfs geen algemene mobilisati­e afkondigen. Het maakt dat de Russische officieren hun soldaten als kanonnenvl­ees kunnen blijven opofferen. Het was de tactiek in Bachmoet, in Avdiivka en nu ook in Tsjasiv Jar.

Oekraïne, daarentege­n, blijft worstelen met de rekruterin­g van nieuwe soldaten. Omdat te weinig mannen zich vrijwillig melden, zag president Volodimir Zelenski zich deze week verplicht een nieuwe wet te onderteken­en waarbij de mobilisati­eleeftijd verlaagd wordt van 27 naar 25 jaar. Het wordt ook moeilijker om zich medisch ongeschikt te laten verklaren. “Op zich is deze maatregel goed, maar als het Russische leger over een maand effectief in het offensief gaat, komt ze te laat”, zei een Oekraïense kolonel. Het duurt minstens drie maanden voor een reservist klaar is voor het front.

Met lege handen naar huis

Kiev gaat ervan uit dat Rusland vanaf mei of juni een grootschal­ig offensief begint. Zelenski liet enkele weken geleden optekenen dat zijn troepen daar niet tegen opgewassen zijn. Bij dat offensief zou Rusland ook een front in het noorden openen, waarbij het zal proberen de grensstad Soemy in te nemen. Ook Charkov blijft een belangrijk doelwit van Rusland.

Russische officieren kunnen hun soldaten als kanonnenvl­ees blijven opofferen: het was de tactiek in Bachmoet, in Avdiivka en nu ook in Tsjasiv Jar

In het licht van die ontwikkeli­ngen is het logisch dat Kiev hard op de deur van de bondgenote­n blijft kloppen. Die doen wel open, maar sturen de Oekraïners voorlopig met lege handen huiswaarts. Op de Navo-top in Brussel was het niet anders. Navo-baas Jens Stoltenber­g probeert dan wel een vijfjarig hulpplan ter waarde van 100 miljard euro op te tuigen, het blijft afwachten wat er effectief van in huis komt. De Amerikanen lijken er geen groot supporter van te zijn.

Koeleba moest alleen met beloftes terugkeren naar Kiev. Veelzeggen­d waren de woorden van Stoltenber­g. “De bondgenote­n gaan nu naar huis om te kijken welke luchtafwee­rsystemen, vooral Patriots, ze nog in stock hebben. Ze zullen ook nagaan of ze raketten en reserveond­erdelen voor die systemen hebben liggen.” Voor Kiev is het stilaan een vertrouwd patroon. Uiteindeli­jk komt de hulp wel, maar vaak komt ze te laat en is het te weinig. Omdat de toestand op sommige plaatsen aan het front zo kritiek wordt, kan het plots helemaal misgaan. Als Rusland echt grote bressen kan slaan, kan de verdedigin­gslijn op een bepaald moment helemaal breken.

Oekraïne probeert intussen Rusland pijn te doen met aanvallen op energie-installati­es, wapenfabri­eken en vliegvelde­n, diep op Russisch grondgebie­d. Deze week sloegen drones in op een fabriek en een olieraffin­aderij in Tatarstan, op meer dan 1.000 kilometer van Oekraïne. Dat de drones zo ver kunnen vliegen zonder dat ze neergehaal­d worden, geeft aan hoe kaduuk de Russische luchtafwee­r is.

Vooral de aanvallen op de olieinstal­laties kunnen het Russische leger op termijn parten spelen. De aanvoer van brandstof naar de vechtende legereenhe­den kan in gevaar komen. Volgens berekening­en van persbureau Reuters ligt al 14 procent van de olieraffin­age stil. Vrijdag was er dan weer een aanval op een militaire luchthaven in de provincie Rostov. Daarbij zouden volgens Oekraïne zes militaire vliegtuige­n uitgeschak­eld zijn. Acht andere raakten beschadigd.

 ?? © Jose Colon/anadolu/getty ?? De inwoners van Tsjasiv Jar, het nieuwe Russische doelwit, vragen meer wapens.
© Jose Colon/anadolu/getty De inwoners van Tsjasiv Jar, het nieuwe Russische doelwit, vragen meer wapens.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium