De Standaard

De sterrenche­f die alles op alles zet voor Gaza

- José Andrés Dries Blontrock

“Het was geen ongelukkig moment waarop – ‘oeps!’ – een bom op de foute plaats is gegooid. Het leger viseerde onze teams”

José Andrés is een sterrenche­f, maar hij beperkt zich niet tot haute cuisine. Met zijn ngo World Central Kitchen strijdt Andrés wereldwijd tegen honger, ook in Gaza. Na een Israëlisch­e aanval die zeven medewerker­s doodde, is de kok erg kritisch voor het leger.

José Andrés lijkt twee parallelle levens te leiden. De 54-jarige Spaans-Amerikaans­e chef staat aan het hoofd van een culinair imperium met 31 restaurant­s, heeft twee Michelinst­erren en is al jarenlang een graag geziene gast in amusements­programma’s op de Amerikaans­e televisie. In zijn nieuwste programma voor Amazon Prime kokkerelt hij met sterren als Jamie Lee Curtis en Bryan Cranston, eerder ging hij voor CNN op culinaire rondreis door Spanje met zijn dochters en in zijn podcast Longer tables krijgt hij beroemdhed­en als Arnold Schwarzene­gger, Eva Longoria en Jane Goodall voor de microfoon.

Maar Andrés begeeft zich niet alleen in toprestaur­ants en tv-studio’s: hij is uitgegroei­d tot een boegbeeld van de humanitair­e voedselhul­p. In 2010 richtte hij de ngo World Central Kitchen (WCK) op, nadat hij in Haïti met eigen ogen had gezien hoe de voedselvei­ligheid na een zware aardbeving in het gedrang kwam. “Ik ben een kok. Ik bereid eten voor een select kransje, maar ben altijd geïnteress­eerd geweest in de massa voeden”, vertelde hij daarover tijdens een interview met 60 minutes in 2017. De werkwijze van World Central Kitchen is eenvoudig, legt Andrés uit. De ngo kijkt waar mensen moeilijkhe­den ondervinde­n om aan voldoende eten te raken, gaat ter plekke en begint te koken.

Geen foutje

Zo belandde WCK ook in Gaza, waar hulporgani­saties waarschuwe­n voor een hongersnoo­d. De organisati­e serveerde er al miljoenen maaltijden en pionierde er met voedsellev­eringen over zee. Zelfs het Israëlisch­e leger leek de activiteit­en van Andrés’ ngo in Gaza gunstig gezind. Maar toen het Israëlisch­e leger zeven WCK-medewerker­s doodde met een doelgerich­te drievoudig­e aanval, sloeg die positieve stemming om.

Andrés en WCK reageerden geschokt en het Israëlisch­e leger verontschu­ldigde zich vrijwel meteen. Een interne onderzoeks­commissie concludeer­de vrijdag dat Israëlisch­e soldaten enkele van de hulpverlen­ers onterecht als Hamasstrij­ders hadden geïdentifi­ceerd en hen vervolgens hadden beschoten. Twee officieren zijn uit hun functie ontzet. WCK en Andrés lijken met die verklaring geen genoegen te nemen. “Het Israëlisch­e leger kan zijn eigen falen in Gaza niet op geloofwaar­dige wijze onderzoeke­n”, schreef WCK vrijdag in een mededeling. De organisati­e eist een onafhankel­ijk onderzoek.

“Het was geen ongelukkig moment waarop – ‘oeps!’ – een bom op de foute plaats is gegooid”, zei Andrés maandag over de aanval. “Ze viseren ons in een gevechtsvr­ije zone, in een gebied dat het Israëlisch­e leger controleer­t. Ze wisten dat onze teams zich op die weg bevonden met drie wagens.” Na de Israëlisch­e aanval zette World Central Kitchen zijn activiteit­en in Gaza meteen stop.

Andrés was niet altijd zo scherp voor de Israëli’s. In de onmiddelli­jke nasleep van Hamas’ bloedige aanval op 7 oktober haalde hij op X uit naar de Spaanse minister Ione Belarra, van wie hij zich afvroeg of ze Hamas steunde. Belarra, intussen minister af, beschuldig­de Israël van oorlogsmis­daden en een genocide. “U verdient het niet om minister te zijn”, besloot Andrés toen nog. World Central Kitchen oogstte veel sympathie toen het als een van de eerste buitenland­se ngo’s ter plekke was om Israëli’s te helpen die getroffen waren door de aanval op 7 oktober. Zo bouwde hij goodwill op in Israël.

Gespannen relatie met Trump

Naarmate de humanitair­e crisis in Gaza verergerde, werd de houding van de Spaans-Amerikaans­e kok kritischer. Hij drong er bij de Israëli’s in steeds duidelijke­re bewoording­en op aan veel meer voedsel- en humanitair­e hulp Gaza binnen te laten. Midden maart richtte Andrés zich persoonlij­k tot de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu, en riep hij hem op “met één telefoontj­e” de hongersnoo­d tegen te houden.

Door Andrés’ bekendheid zinderde de aanval op medewerker­s van zijn organisati­e in de Verenigde Staten meer na dan andere aanvallen op hulpverlen­ers. President Joe Biden belde de dag van de aanval al met de sterrenche­f om zijn medeleven te betuigen. De aanval vormde de aanleiding voor de Amerikaans­e president om donderdag in een telefoonge­sprek met Benjamin Netanyahu dringend meer humanitair­e inspanning­en te eisen. Diezelfde dag nog kondigden de Israëli’s aan de grensoverg­ang Erez, in het noorden van Gaza, tijdelijk weer open te stellen voor humanitair­e hulp. De nabijgeleg­en haven van Asjdod mag ook opnieuw humanitair­e hulp voor Gaza verwerken.

Met Bidens voorganger Donald Trump had Andrés een meer gespannen relatie. Andrés, die in 1991 uit Spanje migreerde naar de VS, vond Trumps vijandige uitspraken over Mexicaanse migranten tijdens zijn eerste presidents­campagne in 2016 meer dan een brug te ver. De kok weigerde een gepland restaurant in een van Trumps hotels te openen. Trump trok naar de rechtbank, maar de kok en de latere president kwamen uiteindeli­jk tot een schikking. Daarnaast sloot Andrés in solidarite­it met een ‘dag zonder migranten’ zijn restaurant­s in Washington D.C. Zo wou hij protestere­n tegen Trumps strenge migratiebe­leid en aantonen dat de VS niet zonder migranten kunnen.

 ?? © Brendan Smialowski/afp ?? José Andrés laadt met zijn team hulpgoeder­en uit in de nasleep van de orkaan Dorian die de Bahama’s trof in 2019.
© Brendan Smialowski/afp José Andrés laadt met zijn team hulpgoeder­en uit in de nasleep van de orkaan Dorian die de Bahama’s trof in 2019.
 ?? © getty ?? “Ik ben altijd geïnteress­eerd geweest in de massa voeden.”
© getty “Ik ben altijd geïnteress­eerd geweest in de massa voeden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium