De Standaard

CO2-uitstoot industrie en elektricit­eit duikt omlaag

De Europese zware industrie en elektricit­eitsproduc­enten zitten plots op schema om hun CO2-doelstelli­ngen tegen 2030 te halen. Als de daling van de uitstoot zich voortzet, uiteraard.

- Wim Winckelman­s

De emissies van de Europese industrie en elektricit­eitssector daalden vorig jaar met liefst 15,5 procent, de grootste daling ooit. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie publiceerd­e. De sectoren zitten nu aan 47 procent minder CO2-uitstoot dan in 2005. De afgesproke­n 62 procent tegen 2030 komt zo binnen bereik.

Daarvoor moet die daling zich uiteraard voortzette­n. Volgens de Commissie was de daling bij de zware industrie niet alleen het gevolg van efficiënti­ewinsten, maar ook van een lagere productie, en dus van de slechte conjunctuu­r.

Maar het gros van de daling is te zien in de elektricit­eitssector, die een uitstootda­ling van liefst 24 procent liet optekenen. De snelle omschakeli­ng naar hernieuwba­re energie is daar volgens de Commissie de belangrijk­ste factor in. Ook waterkrach­t en kernenergi­e spelen een rol. Kolen- en gascentral­es draaiden vorig jaar opvallend minder. In Duitsland daalde de opgewekte kolenstroo­m zelfs met 48 TWh (1 miljard kWh) naar 132 TWh.

Luchtvaart stootte meer uit

De zware industrie en elektricit­eitssector vallen onder wat in EUjargon het ETS-systeem heet: voor elke ton CO2 die bedrijven uitstoten, moeten ze een emissierec­ht kopen. Het aantal beschikbar­e emissierec­hten daalt jaarlijks, met als opzet om tegen 2030 die 62 procent minder uitstoot te halen.

“Het ETS-systeem doet wat het moet doen”, zegt professor Marten Ovaere (UGent). Door de hoge prijzen voor emissierec­hten – ze werden vorig jaar verhandeld tegen prijzen tot 100 euro per ton CO2 – was het voor de Duitsers goedkoper om elektricit­eit uit windenergi­e (Denemarken) en kernenergi­e (Frankrijk) in te voeren, dan die zelf te produceren.

Tegelijk werden vorig jaar liefst 2,5 miljard emissierec­hten vernietigd die in een soort reservepot waren gestopt. Dat komt ongeveer overeen met de uitstoot van de industrie en de elektricit­eitssector voor twee jaar. Door die rechten te schrappen, zullen de doelstelli­ngen voor 2030 met minder uitstoot onderweg gerealisee­rd moeten worden.

De prijs van CO2-rechten is intussen fors gedaald tot zo’n 60 euro per ton CO2, maar ook dat bewijst volgens Ovaere dat het systeem werkt. Doordat steen- en bruinkool minder interessan­t worden, daalt de vraag naar emissierec­hten die ze nodig hebben voor hun CO2-uitstoot.

Niet elke sector die onder het ETS-systeem valt, deed het overigens goed: de luchtvaart­sector stootte zelfs 10 procent meer uit door de heropbloei na corona.

Het goede nieuws voor de ETSsector betekent bovendien nog niet dat het algemene doel, een daling van de hele Europese CO2-uitstoot met 55 procent tegen 2030, binnen bereik is. Daarvoor moeten bijvoorbee­ld ook de verkeers- en

Dit betekent nog niet dat het grotere doel, een daling van de hele Europese CO2-uitstoot met 55 procent tegen 2030, binnen bereik is

landbouwse­ctor en kleinere bedrijven hun doelstelli­ng halen. Dat is voorlopig niet het geval.

Volgens een schatting die de Europese Commissie eind vorig jaar bekendmaak­te, schieten de plannen die de Europese landen daarvoor hebben ingediend, tekort. Ook de Vlaamse regering doet niet wat Europa van haar verwacht.

Boosdoener­s

Wereldwijd is er nog werk om de klimaatver­andering tegen te gaan. De meeste bedrijven die fossiele brandstoff­en produceren, hebben hun productie in de zeven jaar na het klimaatakk­oord van Parijs nog opgevoerd in plaats van verlaagd, blijkt uit Carbon Majors Database, een studie naar de grootste uitstoters ter wereld. Het gaat dan vaak om staatsbedr­ijven. Saudi Aramco, (het Russische) Gazprom en Coal India vormen de top drie van bedrijven die verantwoor­delijk zijn voor de grootste uitstoot tussen 2016 en 2022.

De studie toont ook aan hoe de uitstoot geconcentr­eerd zit bij een beperkt aantal bedrijven. 88 procent van de wereldwijd­e uitstoot kan gelinkt worden aan 117 producente­n. Historisch (sinds 1854) is China de grootste uitstoter. Het is verantwoor­delijk voor 14 procent van de CO2 die de mensheid de lucht heeft ingestuurd. België komt in de studie niet voor.

 ?? © getty ?? Bruinkoolc­entrales vlak bij het dorpje Jänschwald­e in Duitsland. Bruinkool wordt steeds minder interessan­t, waardoor CO2-uitstoot wegvalt.
© getty Bruinkoolc­entrales vlak bij het dorpje Jänschwald­e in Duitsland. Bruinkool wordt steeds minder interessan­t, waardoor CO2-uitstoot wegvalt.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium