De Standaard

Pas na verkiezing­en bekend hoeveel relancegel­d België krijgt

Of België 850 miljoen euro aan Europees relancegel­d krijgt, of een pak minder, wordt ten vroegste in juli duidelijk. De Europese Commissie heeft nog bijkomende vragen.

-

Ons land kreeg van de Europese Commissie 4,5 miljard euro aan relancegel­d toegezegd. Dat geld wordt in schijven uitbetaald, naarmate België bepaalde ‘milestones’ waarmaakt. In september vorig jaar vroeg staatssecr­etaris voor Relance Thomas Dermine (PS) de eerste schijf van 850 miljoen euro aan.

In een brief van 22 maart die De Standaard kon inkijken, heeft de Europese Commissie twee vragen gesteld. Pas als die beantwoord zijn, zal ze beslissen. De Commissie heeft vragen bij het UBO-register – Ultimate Beneficial Owner – waarin alle ‘uiteindeli­jke begunstigd­en’ van een bedrijf of vennootsch­ap in staan. Europa eist zo’n register in de strijd tegen fraude en witwassen. Daarnaast wil de Commissie zeker zijn dat België voor dezelfde projecten niet twee keer – via verschille­nde steunmecha­nismen – langs de Europese kassa passeert.

Pensioenhe­rvorming

In de brief staat niets over de pensioenhe­rvorming, die donderdaga­vond in de Kamer werd goedgekeur­d. Dat wil niet zeggen dat de Commissie die hervorming voldoende vindt om ons het volledige bedrag aan relancegel­d toe te kennen. De discussie daarover met de Commissie werd in november afgerond, maar de regering weet nog niet wat de uitkomst is.

De federale overheid moet nu in samenspraa­k met de regio’s antwoorden op de twee vragen. Ten vroegste in juli weten we of België de volledige eerste schijf van het relancegel­d ontvangt. Ruimschoot­s na de verkiezing­en dus.

Dermine wil geen commentaar geven op de brief die De Standaard kon inzien. Het enige wat zijn kabinet kwijt wil, is dat maandag bij een bezoek van de eurocommis­saris voor Economie, Paolo Gentiloni, alle vragen over het relancepla­n gesteld mogen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium