De Standaard

Rustbrenge­r die de controvers­e schuwt

Na het ontslag van Wouter Beke nam Hilde Crevits halverwege de regeerperi­ode het zorgendepa­rtement Welzijn over. Ze bracht de rust terug, maar clashte ook met de nieuwe CD&V-voorzitter Mahdi, die juist meer assertivit­eit wil.

-

Een oranje trui met “nothing to prove” erop: niets te bewijzen. Zo nam Wouter Beke halverwege de regeerperi­ode ontslag als minister van Welzijn. Nochtans was zijn balans niet meteen positief. CD&V maakte een valse start door bij de opmaak van het regeerakko­ord niet stevig te onderhande­len. Beke en co. legden zich onder meer neer bij forse besparinge­n op de kinderbijs­lag, nochtans een stokpaardj­e van de partij.

Daarna moest het ergste nog komen, met de coronacris­is. De pijnlijke beelden van de Vlaamse rusthuizen staan op het netvlies gebrand. Zij voelden zich in de steek gelaten door de overheid, al ging de zorgkoepel zelf ook niet vrijuit. Het sloeg stevige wonden tussen Beke en de katholieke zuil.

De minister leek zich te herpakken met de bijzonder succesvoll­e Vlaamse vaccinatie­campagne, maar die heroplevin­g bleek van korte duur. Na een reeks wantoestan­den in de kinderopva­ng ging het van kwaad naar erger. Het drama in de crèche ‘t Sloeberhui­sje, waar een baby levensgeva­arlijk gewond raakte en later overleed, deed Beke wankelen en uiteindeli­jk ook zijn ontslag indienen.

Enter Hilde Crevits, die met lange tanden de overstap maakte van haar departemen­t Economie en Landbouw. Op Welzijn toonde ze zich meteen daadkracht­iger dan Beke, zowel in de communicat­ie – waarbij ze niets meer verbloemde over de problemen in de kinderopva­ng – als in daden. De topvrouw van het Vlaams agentschap Opgroeien diende in onderling overleg haar ontslag in.

Niet dat alle problemen in de zorgdepart­ementen intussen opgelost zijn, verre van. Zo is er nog altijd het ronduit pijnlijke “experiment” van de Vlaamse regering om mensen met een beperking maar de helft van het zorgbudget te geven dat hen was beloofd. Maar Crevits bracht met haar jarenlange ervaring als vakministe­r wel weer rust in de tent.

Dat laatste is meteen ook haar grootste manco. Ondanks zeventien jaar ministersc­hap zal Crevits nooit herinnerd worden vanwege haar baanbreken­de visies. Ze kiest vaak de weg van de minste politieke weerstand, terwijl ze als ervaren rot juist meer het verschil zou kunnen maken voor haar partij.

Dat was ook een van de grote ergernisse­n van de nieuwe partijvoor­zitter Sammy Mahdi. Onder zijn impuls vervelde CD&V van compromisp­artij naar hardliner en moesten zijn ministers ook in de Vlaamse regering de spierballe­n rollen. Dat leverde meteen een felle begrotings­discussie over de kinderbijs­lag op en uiteindeli­jk ook een uitstel van de septemberv­erklaring, een historisch­e afgang voor regeringsl­eider Jambon.

Crevits had het moeilijk met die nieuwe stijl en viel uit met een burn-out. Achteraf zei ze daarover dat ze “het zwarte gat” gezien had. Na zeven weken verplicht ziekteverl­of kwam ze wel terug alsof ze nooit was weggeweest, klaar voor wat mogelijk haar ‘last dance’ wordt.

In 2019 was Crevits als kandidaat-minister-president nog goed voor een recordaant­al stemmen in West-Vlaanderen. Het wordt moeilijk om dat nu opnieuw te evenaren, maar de partij kan nog altijd niet zonder haar.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium