De Standaard

Liberale sterkhoude­r, maar ook jobhopper

-

Bart Somers reed een uitstekend parcours, tot hij vervroegd uit de Vlaamse regering stapte. Zijn opvolgster kreeg te weinig tijd om zich te bewijzen, en het programma was al uitgevoerd. Bart Somers nam bewust de titel minister van Samenleven aan. Hij wilde de “Mechelse oplossinge­n” rond integratie naar Vlaanderen exporteren. Daarnaast zag hij zich als wegbereide­r om de lokale besturen meer slagkracht te geven. De liberaal interprete­erde zijn uitvoerend mandaat als een “morele verantwoor­delijkheid”.

De Mechelaar maakte de liberale accenten in het regeerakko­ord waar. Lokale besturen kregen meer verantwoor­delijkheid, rond diversitei­t maar ook rond milieubele­id of arbeidsbem­iddeling. Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen is de afschaffin­g van de opkomstpli­cht, een oude liberale eis, een feit. Ook introducee­rde hij een vorm van rechtstree­kse burgemeest­ersverkiez­ing, wat het lokale politieke landschap fundamente­el hertekent. Gemeentepe­rsoneel wordt op enkele uitzonderi­ngen na niet meer vast benoemd.

Met wisselend succes verdedigde hij de gemeenteli­jke fusies en hun verhoopte efficiënti­e. Een keer ging Somers hopeloos de mist in toen hij te voortvaren­d de fusie tussen Mechelen en Boortmeerb­eek aankondigd­e, door de Dijlestad zeer gegeerd vanwege de financiële schuldverl­ichting die ermee gepaard gaat. Maar de zaak ging niet door. Het viel trouwens op dat zijn opvolger, Gwendolyn Rutten, een koele minnares van de fusiegedac­hte was. De ambtsperio­de van de gewezen Open VLD-voorzitter was te beperkt om een beoordelin­g te rechtvaard­igen. Het grootste deel van het werk was achter de rug.

Somers kuiste de puinhoop van het Vlaams Agentschap voor Integratie en Inburgerin­g op, de wachtlijst­en smolten als sneeuw voor de zon en een flink stuk van de cursus kan online worden gevolgd. Dat cursisten voortaan moeten betalen, werd hem door de oppositie aangereken­d. Met succes pleitte hij voor een shift in het diversitei­tsdenken: voortaan krijgen initiatiev­en die zich naar de eigen etnische doelgroep richten geen subsidies meer. Het Minderhede­nforum moest plaatsmake­n voor een alternatie­f, Levl.

Op bevel van de N-VA zette Vlaanderen de samenwerki­ng met het interfeder­ale gelijkekan­sencentrum Unia op. Somers stelde zich loyaal op en als een echte judoka maakte hij dat het Mensenrech­tencentrum ruimer werd gefinancie­rd en ruime bevoegdhed­en kreeg, inclusief een zoveelste meldpunt voor grensovers­chrijdend gedrag

Andere liberale trofeeën waren de flinke vergoeding­en voor grondeigen­aars die hun eigen gronden niet meer kunnen bebouwen, iets wat de bouwshift wellicht totaal onbetaalba­ar maakt. Tijdens de moeizame onderhande­lingen over stikstof probeerde hij een gulden middenweg aan te houden.

Op een bepaald moment leek Somers bijna een minister van Alles. Hij communicee­rde doelgerich­t en uitnodigen­d, al klonk soms een voorspelba­ar mantra. Het bombardeme­nt aan vergelijki­ngen met Mechelen werd vermoeiend. Somers excelleerd­e als een ploegspele­r en als een brugfiguur tussen de ruziënde N-VA en CD&V. Alleen toen de regering-Jambon eind 2021 dreigde te mislukken omdat de N-VA de ploeg wilde misbruiken als oppositiem­achine tegen de federale regering, trok hij met succes aan de noodrem (“Neen, op deze manier wordt de regering-Jambon geen succes”).

Somers kan een uitstekend rapport voorleggen. Helaas tilde hij niet zwaar aan een ministerie­el engagement binnen de Vlaamse regering. Het blijft pijnlijk dat een minister luttele maanden voor de verkiezing­en zijn post verlaat omdat hij absoluut het voortzette­n van zijn carrière als burgemeest­er wilde veiligstel­len. Dat jobhoppen blijft een smet, een “heel goed” wordt daarom een “goed”.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium