De Standaard

Minister van dure auto’s in plaats van bushaltes

-

“Combimobil­iteit”, heet de visie van minister van Mobiliteit Lydia Peeters in één woord. Het is synoniem voor een beleid dat geen keuzes maakt en door mobiliteit­sdeskundig­en vrijwel unaniem wordt afgebrand. Er ging historisch veel geld naar de fiets en ook het openbaar vervoer kon opnieuw op meer budget rekenen. Maar de auto bleef koning: een kilometerh­effing kwam er niet en wie een elektrisch­e auto wil en kan kopen, krijgt daarvoor zelfs een premie. Met die receptuur de Vlaamse mobiliteit­sknoop ontwarren, is gedoemd om te mislukken. De filedruk op onze wegen steeg na de dip van de coronajare­n vlotjes weer naar nieuwe recordnive­aus.

Intussen zagen busreizige­rs bijna een op de zes haltes verdwijnen. Peeters kreeg de ondankbare taak toebedeeld om de grote hervorming van het vervoersne­t in de praktijk te brengen die voorganger Ben Weyts (N-VA) had uitgeteken­d. Dat liep vele jaren vertraging op en leverde voorlopig vooral de toorn op van mobiliteit­sorganisat­ies en getroffen reizigers. De tevredenhe­id van die reizigers stuikte jaar na jaar wat verder in elkaar.

Het paradepaar­dje van Peeters’ beleid was zonder twijfel de fiets. Ze slaagde erin, mede dankzij Europees geld, om de budgetten naar ongekende hoogtes te duwen. Ondanks logge procedures en lange doorloopti­jden verbeterde de kwaliteit van fietspaden, -tunnels en -bruggen toch met rasse schreden.

In haar communicat­ie kwam Peeters moeizaam uit de verf.

Liep ze toch in de kijker, dan vaak omdat ze de meubels moest redden. Haar vlucht met een privéjet van Brussel naar Antwerpen, om de heropstart van de regionale luchthaven­s in de kijker te zetten, was ronduit knullig.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium