De Standaard

De tandeloze crisismana­ger

-

Als communauta­ir expert kreeg Benjamin Dalle in deze regering geen beleidsdom­einen om zijn tanden in te zetten. De jonge minister van Media trof in 2019 een VRT in crisis aan. Een conflict tussen de toenmalige ceo en zijn nummer twee escaleerde. Door de ceo onverschro­kken te ontslaan, gooide Dalle olie op het vuur. De juridische afwikkelin­g van die episode loopt nog altijd. Vijf jaar later laat Dalle de VRT in crisis achter. Ongelukkig­e werknemers en besparinge­n waren het voorbije decennium geen uitzonderi­ng aan de Reyerslaan, maar zo erg als nu was het nooit. De directie bespaarde onverbidde­lijk op de vloer, maar deelde tegelijk ongezien hoge exclusivit­eitscontra­cten uit aan enkele schermgezi­chten. Dalle liet betijen. Dat deed hij ook toen de directie het regionale ochtendblo­k op Radio 2 afschafte. Als er kritiek kwam op de VRT, verdedigde hij de directie van de openbare omroep. Daarmee was hij toch vooral een ‘minister van de VRT’.

Even ging Dalle in San Francisco over de tongen, toen hij videoplatf­orms als Tiktok en Youtube verplichtt­e om mee te betalen voor Vlaamse tv-producties. En tijdens de pandemie slaagde hij er als minister van Jeugd in om de jeugdkampe­n te laten doorgaan. Toch blijkt uit de Gemeentemo­nitor dat jongeren zich deze regeerperi­ode vergeten voelen, er zijn almaar minder faciliteit­en voor hen. De Jeugdraad kaartte de afwezighei­d van een overkoepel­ende visie aan. Ook met Armoede of Brussel kon Dalle zijn stempel op deze regering niet drukken.

Hij stak wel heel veel energie in de communicat­ie op zijn Instagram en website. Hij maakte podcasts of liet zich interviewe­n voor lange video’s op zijn website. Alsof Dalle zijn ministersc­hap opvatte als één lange campagne.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium