De Standaard

De groene N-VA-minister

-

Zuhal Demir pakte aan wat haar voorganger­s lieten liggen: het stikstofpr­obleem. Maar ze stuurde ook aan op een ideologisc­he polarisati­e rond energie en klimaat.

Aan de ene kant doorbrak Demir met wisselend succes de jarenlange stilstand die haar voorgangst­er had achtergela­ten op het vlak van natuur of omgeving. In de strijd tegen de klimaatopw­arming ging ze dan weer op de rem staan. Dat leidde tot een interne tegenspraa­k in haar beleid: klimaat als grote bedreiging voor natuur.

Op het vlak van energie en klimaat was Demir volger en geen voortrekke­r. Pas toen bleek dat de markt voor windturbin­es aantrok, trok zij ook haar doelstelli­ngen op – niet omgekeerd. En dus zijn er in deze regeerperi­ode niet meer gebouwd dan in de vorige. Op Europees vlak was ze zelfs geen volger, maar een dwarsligge­r. Ze predikte klimaatada­ptatie, maar verzette zich actief tegen maatregele­n om de klimaatopw­arming te bekampen. Als minister van Omgeving ervoer ze hoe lastig het al is om bestaande wetgeving toe te passen en waarschuwd­e ze voor nog meer regelgevin­g vanuit Europa.

De focus lag meer op het bestrijden van oversubsid­iëring. De ‘gedupeerde’ gezinnen met een digitale meter en zonnepanel­en kregen na het arrest van het Grondwette­lijk Hof nochtans een compensere­nde premie die in het licht van de daaropvolg­ende energiecri­sis onnodig hoog was.

Stikstof is onverwacht de focus geworden van haar ministersc­hap. Het leverde haar veel aandacht en veel vijanden op. De boeren achtervolg­en haar met het verwijt dat haar stikstofvo­orstellen zijn geïnspiree­rd door de belangen van de Antwerpse industrie. Haar cassante houding maakte een compromis niet makkelijke­r. Maar het uiteindeli­jke stikstofde­creet belooft wel te realiseren wat veel van haar voorganger­s hadden nagelaten.

Demir was alomtegenw­oordig met een altijd assertieve, soms agressieve communicat­ie. Daarbij aarzelde ze niet om een selectieve lezing te geven van rapporten of adviezen. Het leverde haar het verwijt op van stokebrand of cavalier seul te spelen in de Vlaamse regering. Minister-president Jan Jambon (N-VA) moest haar enkele keren tot de orde roepen.

Ook de PFAS-problemati­ek belandde vanuit de actualitei­t op haar bord. Daarbij maakte ze een punt van het principe dat de vervuiler betaalt: ze dwong het bedrijf 3M om 571 miljoen euro te betalen voor sanering. Haar pogingen om producent Eternit te laten betalen voor vervuiling met asbest, liepen moeizamer, maar ze nam wel maatregele­n om Vlaanderen versneld “asbestveil­ig” te maken.

Ze was minister van Justitie, maar haar eigen beleid was niet altijd juridisch stevig verankerd. Haar strijd tegen het capaciteit­starief of tegen overgesubs­idieerde zonneparke­n bijvoorbee­ld leverden niets op. De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen tikte haar op de vingers voor de vergunning van de ethaankrak­er van Ineos in Antwerpen.

Of andere doelstelli­ngen uit haar beleid bereikt worden, zal pas later blijken. De doelstelli­ng om 4.000 hectare extra bos aan te leggen, ligt buiten bereik. Het tempo halveren waarin open ruimte wordt ingenomen tegen 2025, zoals beloofd in de bouwshift, komt stilaan wel binnen bereik. Ook op het vlak van waterinfil­tratie zijn er stappen vooruit gezet, maar de Europese richtlijne­n rond waterkwali­teit tegen 2027 lijken onhaalbaar. De poging om door een intendant aan te stellen een lokaal draagvlak te vinden voor de Ventilus-hoogspanni­ngslijn, mislukte.

De grootste uitdaging zit wellicht in het energie- en klimaatbel­eid. De Vlaamse sociale partners (Serv) waarschuwd­en vorig jaar al dat Demir een factuur van CO₂-rechten achterlaat die de Vlaamse overheid minimum 350 miljoen euro kost. Maar evengoed is het mogelijk dat die erfenis tienmaal duurder is.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium