De Standaard

Het vinnige gezicht van ‘le nouveau CD&V’

-

Als een naar eigen zeggen “eenvoudige jongen uit Kinrooi” werd Jo Brouns halverwege de regeerperi­ode – na het ontslag van Wouter Beke – plots gelanceerd als minister van Werk, Economie en Landbouw. Zonder aarzelen wierp hij zich op het explosieve stikstofdo­ssier als voorvechte­r van de belangen van de landbouwer­s, een klassiek kiespublie­k van de CD&V. Daarbij stond hij vaak lijnrecht tegenover minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Het leidde tot enkele flinke stresstest­s binnen de Vlaamse regering, maar in de onderhande­lingen wist Brouns wel zijn stempel te drukken. Ook bij de boerenprot­esten dwong hij de coalitiepa­rtners tot toegiften. In confrontat­ie met de woedende landbouwer­s maakte Brouns indruk met zijn kalme en heldere communicat­ie. Die dialoog zag hij als zijn plicht.

Ondanks de kleine slagen die hij thuishaald­e – Brouns sprak na het stikstofak­koord meteen zelf over “overgangsm­aatregelen” – verdiende zijn aanpak geen schoonheid­sprijs. Het was vaak hard tegen onzacht en daarbij leek Brouns vooral oog te hebben voor zijn eigen partij en zijn eigen achterban, en onvoldoend­e voor het algemeen belang. Voor veel Vlamingen zal het beeld van ruziemaker blijven hangen.

Bij zijn pleidooien schuwde hij ook het nepnieuws niet. Toen hij zei dat Natuurpunt de grote slokop was van landbouwgr­ond in Vlaanderen, nam hij een loopje met de werkelijkh­eid. Bovendien rest de belangrijk­e vraag of hij de boeren op lange termijn wel echt een gunst bewijst met zijn verzet tegen klimaat- en milieurege­ls.

Helemaal anders oogt zijn palmares op Economie. Daar zat Brouns ideologisc­h helemaal op de lijn van de regering-Jambon. Hij reeg de bedrijfsbe­zoeken aaneen en trok voluit de kaart van onderzoek en ontwikkeli­ng. Op het gebied van werk kan de regering uitpakken met een mooi rapport. De doelstelli­ng van 80 procent tewerkstel­ling tegen 2030 is haalbaar. Alleen lukt dat misschien niet met de VDAB die Brouns achterlaat, toonde een audit aan. Die kan zijn taak onvoldoend­e aan. Pas aan het einde van de regeerperi­ode beloofde Brouns daar de koers bij te stellen.

Met zijn gespierde communicat­ie gaf Brouns in de eerste plaats smoel aan de eigen partij. Hij is zo misschien wel het beste uithangbor­d van ‘le nouveau CD&V’ die zijn draai vond in de rol van junior partner in een Vlaamse regering.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium