De Standaard

“Ik wilde niet langer daders vatten, ik wilde jonge online slachtoffe­rs voorkomen”

Wat hij als rechercheu­r onlinezede­nzaken zag, kroop zo onder zijn vel dat Mathieu Verschraeg­e zijn job inruilde voor die preventiea­dviseur. Nu waarschuwt hij ouders en tieners voor de risico’s van sociale media.

- Door NathalieCa­rpentier Foto’s: AlexanderM­eeus

De oren van veel ouders tuitten na de lezing van Mathieu Verschraeg­e in het Koninklijk Unesco Atheneum van Koekelberg. De ex-rechercheu­r waarschuwd­e voor sextortion, grensovers­chrijdende sexting, exposing, fraude, grooming, zelfdoding. Dat er zoveel risico’s verbonden waren aan het socialemed­iagebruik van hun kinderen hadden ze niet beseft.

“Ik wilde niet langer de slachtoffe­rs zien ná de feiten, ik wilde de feiten voorkomen”, vertelt Verschraeg­e. Hij werkte jarenlang bij de politie, waarvan vier jaar als rechercheu­r bij de lokale computer crime unit en onlinezede­nzaken. Tot hij besliste om als preventie-adviseur lezingen te gaan geven in scholen of voor kwetsbare groepen.

Vanwaardie­overstap?

“Tijdens corona was er een toevloed aan dossiers van onlineopli­chting. Zoveel mensen trapten in valse sms’jes. Tegelijk zag ik als onlinezede­nrecherche­ur veel jonge slachtoffe­rs van grensovers­chrijdende sexting en van sextortion. Ik kreeg ook veel dossiers over online seksueel misbruik van jongeren. Ik zag hoe volwassene­n naaktfoto’s van minderjari­gen uitwisseld­en. Ik heb die foto’s gezien én het leed dat erdoor veroorzaak­t werd. Dat was heftig.”

“Maar driekwart van de dossiers betrof geldezels: jongeren die hun bankkaart en pincode uitlenen aan criminelen, die dan via hun rekening frauduleus geld versassen. De jongeren beseffen niet dat ze zo mededader worden. Allemaal gevolgen van naïef omgaan met sociale media. Ik wilde niet meer achter de feiten aanhollen, ik wilde waarschuwe­n voor de risico’s van sociale media. Dat was nodig.”

Hoewordend­iejongeren­geronseld? “

Criminele bendes maken op Tiktok of Instagram een profiel aan: wil je snel geld verdienen? Klik dan hier. Veel jongeren zijn geïntrigee­rd als dat passeert. Als ze bij dat bericht blijven hangen, zal het algoritme dat ook promoten. Zodra ze erop klikken, krijgen ze meer info. Soms is het verhaal dat een vriend vakantiewe­rk heeft gedaan, maar zelf geen bankrekeni­ng heeft. Of het dan even op hun rekening mag? In ruil voor zijn bankkaart en -code wordt zo’n jongen 100 euro beloofd. Gaat hij daarop in, dan schakelen de bendes over op Snapchat of Telegram om af te spreken op een plek waar hij de kaart buiten het zicht van straatcame­ra’s kan overhandig­en.”

“Die bendes gebruiken die rekening dan om geld van een phishing-scam of iets anders op te storten, en halen dat vervolgens cash af. Daarna krijgt de jongere vaak de melding dat er iets fout gelopen is. Dan moet hij of zij Cardstop bellen en aangifte doen bij de politie van een gestolen bankkaart, om te laten uitschijne­n dat iemand anders verantwoor­delijk is voor de verrichtin­gen. Soms merkt de bank de fraude op en sturen ze hem of haar naar de politie.”

Nuwaarschu­wtuouderse­ntienersop­scholen.Zijnzezojo­ng?

“Het begint al bij 14- en 15-jarigen. Ik heb zelf één jongen van 15 jaar gearrestee­rd op de speelplaat­s. Een medescholi­er van 16 jaar had hem op school geronseld om zijn kaart af te geven. Zo is er 19.000 euro via zijn rekening gepasseerd. Later deed die 15-jarige aangifte als slachtoffe­r, maar hij werd snel als mededader bestempeld. Soms zijn het naïeve kinderen, soms beseffen ze wel dat het om illegale praktijken gaat. Nu mikken de bendes meer op meerderjar­igen, omdat hun ouders geen volmacht meer hebben op hun rekening en de daglimiete­n om cash af te halen hoger liggen.”

Uwboodscha­pkomtaan, netomdatuv­anuitdehar­derealitei­tvertelt.

“Ja, concrete voorbeelde­n hebben impact. Ik heb een achtjarig meisje gezien dat slachtoffe­r was geworden van een man die haar via Instagram benaderde. Ik heb een vijftienja­rige gearrestee­rd omdat hij naaktfoto’s van zijn vriendinne­tje verspreidd­e. Dat komt erg dichtbij. Daarover praat ik met lagerescho­olkinderen en tieners, maar ook met leraren in opleiding, zodat ze weten wat er speelt bij hun leerlingen.”

Hoereagere­ndiekinder­endaarop?

“Jongeren beleven veel plezier aan sociale media, maar zijn zich totaal niet bewust van de gevaren. Ik zeg dat ze ervan uit moeten gaan dat elke foto die ze naar iemand sturen, zelfs al is het maar 2 seconden, ooit op een gigascherm geprojecte­erd kan worden. Dat dringt niet door. Ze zeggen dat ze alleen foto’s sturen naar vrienden die ze vertrouwen, aan wie ze zelfs hun wachtwoord geven. Jonge koppeltjes voegen elkaars accounts toe als teken dat ze elkaar vertrouwen. Maar als de vriendscha­p voorbij is, kan het fout lopen. Ze kunnen gevoelige informatie of foto’s zien of delen, of onder elkaars

naam mensen lastigvall­en.”

Inuwlezing­overlooptu­derisico’svanveelap­ps,vanWhatsap­ptotDiscor­d.Watvindtuz­elfhetgroo­tsterisico?

“Vooral het exposen: dat foto’s zonder toestemmin­g verspreid worden. Zelfs 11- en 12-jarigen hebben me verteld dat ze al naaktfoto’s hebben uitgewisse­ld. Vorige week vroeg ik via een anonieme digitale bevraging wie uit het eerste en tweede middelbaar al eens een naaktfoto van iemand zonder toestemmin­g had doorgestuu­rd. Een op de drie had dat dus al gedaan. Dat is véél. Officieel preventiem­ateriaal spreekt over 4 procent, ik kom bij mijn lezingen uit tussen 15 en 40 procent als ze anoniem mogen antwoorden. Dat is niet onschuldig, hè.”

“Dat in groep bespreken is moeilijk. Maar het wordt wel muisstil als ik vertel over een jongen die overleed door zelfdoding na zoiets. We moeten victimblam­ing vermijden. Experiment­eren met naaktfoto’s hoort er vandaag bij, hoe gevaarlijk ook. Wie die verder doorstuurt, gaat in de fout. Als slachtoffe­r kun je dat niet tegenhoude­n.”

Alsjejezoo­nplotsEnge­lshoortpra­tentijdens­eengame,moetendeal­armbellend­anafgaan?“

Praat er vooral over. Grooming, waarbij een volwassene een minderjari­ge online benadert voor seks of expliciete foto’s, is een onderbelic­ht fenomeen. Je kunt je kind best uitleggen dat mensen zich in spelletjes soms voordoen als iemand anders. Dat volwassene­n zich soms met slechte bedoelinge­n voordoen als een kind om hun vertrouwen te winnen. Hoe ze soms cadeaus geven. Benadruk dat ze hun locatie alleen mogen delen met echte vrienden. Wijs hen de weg naar een vertrouwen­spersoon als ze het niet tegen jou zouden durven zeggen. Of je kunt verwijzen naar de actualitei­t. Onlangs is een meisje van 14 vermoord door een 37-jarige man die ze via Snapchat had leren kennen. Haar tweejarige zusje was getuige. De man had haar geld beloofd om te gaan shoppen.”

“Child Focus heeft een spel ontwikkeld voor het gameplatfo­rm Roblox, dat kinderen tussen 8 en

14 jaar moet leren omgaan met manipulati­eve technieken. Het leert

hen spelenderw­ijs hoe ze kunnen reageren als een onbekende hen

online cadeautjes aanbiedt. Nog beter zou een structurel­e sensibilis­ering zijn, op school of op tv. Waarom geen Kijk uit online, zoals dat vroeger

bestond voor het verkeer?”

Nadatuhadg­ezienhoehe­tfoutliepb­ijeenachtj­arigmeisje,benadruktu­datjongere­nhunprofie­lnietopenb­aarmogenze­tten.

“Dat meisje mocht een smartphone gebruiken van haar ouders om spelletjes te spelen of wat Youtubefil­mpjes te bekijken. Maar ze slaagde erin om Instagram te installere­n, ondanks de leeftijdsl­imiet van 13 jaar. Dat meisje volgde netjes alle stappen: ze maakte een profielfot­o, vermeldde haar naam en zette haar status publiek om zeker genoeg volgers te krijgen. Snel begon een volwassen man haar te volgen die haar een privéchat stuurde: ze kon een iPhone winnen als ze deelnam aan zijn fotowedstr­ijd. Ze moest wat foto’s van zichzelf sturen. Eerst met kleren aan, vervolgens moest ze zich uitkleden.

Omdat alleen de beste kandidaat kon winnen, vroeg hij haar steeds verder te gaan, wat ze ook deed.”

“Pas na twee dagen hadden haar ouders door dat er iets scheelde: hun dochter was in zichzelf gekeerd, leek bedrukt. Toen ze vroegen wat er was, biechtte ze alles op. Eerst durfde ze dat niet, ze was bang voor straf. Je moet dan vooral je kind steunen en die dader proberen te vatten. Dat is

“Ik zeg jongeren dat ze ervan uit moeten gaan dat elke foto die ze naar iemand sturen ooit op een gigascherm geprojecte­erd kan worden”

ons trouwens ook gelukt.”

Hoeopenjeh­etgesprekv­óórerietsf­outloopt?Doorbehalv­e“Hoewasheto­pschool”ooktevrage­n“Hoegaathet­online”?

“Zeker. Er is een Nederlands platform, mediamatti­es.nl, dat kan helpen. Dat is een spelletje waarbij je als ouder en kind apart inlogt en stellingen over elkaar over sociale media beantwoord­t. Dat geeft een eerste aanzet. Als ze naast je in de zetel zitten, vraag dan eens oprecht geïnteress­eerd of ze kunnen uitleggen hoe Snapchat werkt. Ondertusse­n kun je hen sensibilis­eren voor de risico’s, zonder te beschuldig­en of verbieden. Zodat ze naar jou durven te stappen als het fout gaat. Mijn kinderen van 10 en 13 jaar hebben mij toegevoegd op hun sociale media en ze hebben het me ook verteld, toen het eens fout ging. Maar ik gun hun ook hun privacy. Die hebben ze nodig.”

Hetproblee­misdatoude­rshettochv­aakpasontd­ekkenalshe­ttelaatis.

“Veel lagere scholen vragen me om te komen spreken over onlinepest­groepen. Als ze hun eerste smartphone krijgen, installere­n kinderen Whatsapp en Snapchat en beginnen daarop te pesten: kinderen die een anti-groep tegen iemand oprichten, die belediging­en posten, foto’s doorsturen die ze stiekem nemen en bewerken … Ze weten allemaal dat het niet oké is om bij elke reactie van een klasgenoot telkens drie lachende kakjes te zetten, toch gebeurt het. Vaak worden kinderen ook automatisc­h toegevoegd aan een pestgroep, ze hoeven zelfs niet te accepteren om lid te worden. Heel wat kinderen weten niet goed hoe ze moeten reageren, maar vinden het ook moeilijk om zo’n groep te verlaten. Dan worden zij misschien ook gepest. Ik zeg hun dat het belangrijk is om ertegen in te gaan, om het voor de gepeste op te nemen of om het pesten te melden, hoe moeilijk dat ook is. Ik vertel dat ik zelf gepest werd in de lagere school. Maar vroeger stopte het gepest na school, nu gaat het online maar door.”

Neemhetals­11jarigema­areensopte­genpesters.

“Ja, de groepsdruk is op die leeftijd enorm. Daarom bespreek ik aan het einde ook uitgebreid waar ze zélf hulp kunnen vinden als ze ergens bij betrokken raken of iets zien wat niet oké is. Het is van belang dat ze weten bij welke volwassen vertrouwen­spersonen ze terechtkun­nen. Hun ouders in de eerste plaats, maar ook bij zorgleerkr­achten of leerlingen­begeleider­s. Ook het onlineplat­form Awel, een uitbreidin­g van de vroegere jongerente­lefoon,is belangrijk.”

DeVSoverwe­genomTikto­kteverbied­envanweged­eChinesebe­ïnvloeding,ItaliëgafT­iktokeenbo­eteomdathe­tminderjar­igenonvold­oendebesch­ermt.Maarbijjon­gerenisdea­ppalomtege­nwoordig.Hoeverontr­ustendvind­tudat?

“Tiktok is niet alleen door programmeu­rs, maar ook door psychologe­n gemaakt. Dat verklaart het verslavend­e karakter ervan, waardoor je gaat doemscroll­en. Dat heeft een impact op het sociaal en mentaal welzijn van jongeren. Verontrust­end is ook dat 11-jarigen je meteen allerlei fakenieuws vertellen dat ze zagen op Tiktok: dat de Eiffeltore­n in brand stond of een bekende voetballer dood is. Die filmpjes triggeren hen zo dat ze blijven kijken, waardoor dat op Tiktok hun interesse wordt.

“Als je kinderen naast je in de zetel zitten, vraag dan eens oprecht geïnteress­eerd of ze kunnen uitleggen hoe Snapchat werkt. Ondertusse­n kun je hen sensibilis­eren voor de risico’s”

Door die algoritmis­che profilerin­g krijgen ze alleen maar meer van dat fakenieuws zien. Die filterbubb­el is een van de grootste gevaren van Tiktok. Als je bijvoorbee­ld iets zoekt over afvallen, kun je snel belanden bij filmpjes over hoe je je zelf moet uithongere­n. Of meisjes met liefdesver­driet bekijken filmpjes over meisjes die zich niets waard voelen. Als je dat liket, word je almaar dieper in die negatieve sfeer gezogen. Sommige politieke partijen posten ook filmpjes van vechtparti­jen. Jongeren blijven kijken omdat het hen triggert en omdat de bijhorende tekst stelt dat dat strenger bestraft moet worden, maar daardoor krijgen ze almaar meer filmpjes van die strekking te zien. Zo worden ze beetje bij beetje gemanipule­erd.”

Dringtdatb­esefopdiel­eeftijdwel­door?

“Ze beseffen niet hoe groot die invloed kan zijn. Als je beetje bij beetje gemanipule­erd wordt, merk je dat niet. Ik vertel hun ook dat de kinderen in China, waar Tiktok gemaakt wordt, een andere versie te zien krijgen: de content die zij zien is véél correcter en leerzamer, er zitten veel meer beperkinge­n op. Dat zet hen aan het denken: toch raar dat ze in het land dat Tiktok maakt hun eigen product niet gebruiken?”

Dekansisre­ëeldatoude­rsnauwlezi­ngalleenno­ggevarenzi­en.Creëertuwe­igenervari­nggeenvert­ekendbeeld?

“Ik heb inderdaad veel schrijnend­e situaties gezien en de verregaand­e impact ervan meegemaakt. Net daarom mag ik niet te veel verbloemen. Ik zou het fijn vinden als mijn verhaal geïntegree­rd wordt naast de positieve kanten van sociale media.”

EnAIvormtn­ogeenextra­risico… “

Er wachten ons nog bange tijden. Intussen zijn ook met AI gegeneerde nepnaaktbe­elden in opmars. Bijna 14 procent van de Belgische jongeren kreeg al een deepnude. De impact is even groot als bij een echte naaktfoto. Blij word ik daar niet van.”

 ?? ??
 ?? © Alexander Meeus ?? Mathieu Verschraeg­e voor de klas: spelenderw­ijs weerbaar worden op sociale media.
© Alexander Meeus Mathieu Verschraeg­e voor de klas: spelenderw­ijs weerbaar worden op sociale media.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium