De Standaard

Kan nachtclub Fuse er nog eens 30 jaar bijdoen?

De beroemde Brusselse nachtclub Fuse viert dit weekend haar dertigste verjaardag. Achter de schermen werkt de politiek aan een oplossing voor de geluidsove­rlast.

- Max De Moor

Het verjaardag­sfeestje zou oorspronke­lijk in de Waagnatie in Antwerpen plaatsvind­en, maar de evenemente­nhal aan de Antwerpse kaaien bleek duurder dan gedacht. “Als je zelfs bij een uitverkoop niet uit de kosten zou raken, moet je een andere oplossing zoeken”, zegt artistiek directeur Steven Van Belle. Die werd gevonden in het eigen pand in de Brusselse Marollen. Het feest wordt gespreid over twee nachten: op de affiche staan vrijdag en zaterdag eigen dj’s naast internatio­nale sterkhoude­rs als Ellen Allien, Mall Grab en I Hate Models.

Maar wacht, was Fuse niet bedreigd in zijn voortbesta­an? Ruim een jaar geleden omschreven de clubeigena­ars zichzelf in deze krant nog als “radeloos”. Na gegrond bevonden klachten over geluidshin­der had Leefmilieu Brussel hen strenge geluidsnor­men en beperkte openingsur­en opgelegd. Bij Fuse zelf klinkt het nu heel anders. “Wij zijn al bijna een jaar weer open zonder beperkinge­n”, zegt Van Belle. Het Milieucoll­ege heeft de maatregele­n van Leefmilieu Brussel van tafel geveegd. Ook aan verhuizen wordt niet meer gedacht. “Tenzij zich een droomlocat­ie zou aandienen met nog meer mogelijkhe­den, wijken we liever niet. Fuse is synoniem met de Marollen.”

Nieuwe klacht

Nochtans sluimeren de klachten nog altijd. Met de buurman die initieel klaagde over het lawaai lijkt het bijgelegd, maar Leefmilieu Brussel stelde twee nieuwe inbreuken op de geluidsnor­men vast, een ervan “was nog groter dan de eerder gevonden inbreuken”. De klachten kwamen van de eigenaars van een woning die zich pal achter de discotheek bevindt en momenteel gerenoveer­d wordt. “Die mensen wonen zelfs niet in België. Al van bij het begin van de renovatie hebben ze een klacht ingediend”, klinkt het misnoegd bij Fuse. “Zij wisten heel goed wat ze kochten en bouwen nu een dossier op om ons eruit te duwen.”

Bij de stad Brussel en het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest wordt gewerkt aan wetgeving om Fuse van rugdekking te voorzien en om dit soort conflicten in de toekomst te vermijden. “Zoals we in dit dos

“Dit geluidspro­bleem is in de eerste plaats een probleem van ruimtelijk­e ordening en stadsplann­ing, niet van milieu” Kabinet van Alain Maron (Ecolo)

Minister van Leefmilieu Brussels Hoofdstede­lijk Gewest

sier altijd aangegeven hebben, is het geluidspro­bleem in de eerste plaats een probleem van ruimtelijk­e ordening en stadsplann­ing, en niet zozeer een milieuprob­leem”, klinkt het bij het kabinet van Alain Maron (Ecolo), de Brusselse minister van Leefmilieu. De geluidsnor­men verlagen is voor hem geen optie.

Onteigenin­g

Volgens Maron moet de oplossing vanuit stedenbouw komen. Zijn kabinet verwijst daarbij naar het agent of change- principe. Volgens een geplande wetswijzig­ing wordt de verantwoor­delijkheid voor geluidsove­rlast bij de projectont­wikkelaar gelegd. Wie een woning bouwt binnen een omtrek van twintig meter van een pand dat geluidshin­der veroorzaak­t – zoals bijvoorbee­ld een discotheek, maar ook een bowlingbaa­n – zal zelf moeten instaan voor de geluidsiso­latie. Dat geldt ook omgekeerd. Een nieuwe discotheek moet kunnen aantonen dat ze de geluidsnor­men niet zal overschrij­den.

Volgens het kabinet van Brussels minister van Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit) gaat het principe in dit geval echter niet op, omdat het om een renovatiep­roject gaat, geen nieuwbouw. In extremis zou Fuse wel gered kunnen worden door een mechanisme dat opgenomen is in de ontwerpord­onnantie: het gewest kan de stad toelating geven om een pand te onteigenen, als het immateriël­e erfgoed van de stad bedreigd wordt. Vorig jaar werd Fuse erkend als erfgoedsit­e, nadat het Brusselse nachtleven uitgeroepe­n was tot immateriee­l cultureel erfgoed.

“Onteigenin­g is wel het laatste redmiddel”, klinkt het bij het kabinet van Persoons. “Je kunt ze gebruiken als stok achter de deur, als klagende buren en rechtszake­n het moeilijk maken voor een nachtclub. Al dient er natuurlijk altijd eerst gezocht te worden naar oplossinge­n en een goed evenwicht tussen het nachtleven in de stad en de leefbaarhe­id van de buurt.”

Burgemeest­er Philippe Close (PS) beaamt: “Plekken als Fuse behoren tot het DNA van Brussel.

Dat willen we verdedigen.”

 ?? © Kristof Vadino ?? Dit weekend is het twee dagen feest binnen de muren van Fuse.
© Kristof Vadino Dit weekend is het twee dagen feest binnen de muren van Fuse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium