De Standaard

Vlaams Belang verleidt gen Z-jongens en wekt aversie bij de meisjes

Nieuw onderzoek bevestigt dat Vlaams Belang vooral de jongens van generatie Z verleidt, terwijl de meisjes er juist vaak een afkeer van hebben.

- Christof Vanschoubr­oek

“Ik heb zelden zulke grote gendervers­chillen in politieke voorkeur gezien als bij gen Z”, zegt politicolo­og Peter Van Aelst (UAntwerpen). Samen met zijn collega’s Laura

Jacobs en Joke Matthieu onderzocht hij de politieke voorkeur van vier generaties kiezers. Een staal van 2.520 jongeren en volwassene­n kreeg de volgende vraag voorgescho­teld: “Hoe waarschijn­lijk is het dat u in toekomstig­e verkiezing­en voor de volgende Vlaamse politieke partijen zou stemmen?”

Op een schaal van 0 (heel onwaarschi­jnlijk) tot 10 (heel waarschijn­lijk) gaven ze hun voorkeur aan per politieke partij. Het gaat dus niet om een peiling naar de kiesintent­ies bij de volgende verkiezing­en.

Over alle generaties heen wijst de studie op significan­te verschille­n tussen mannen en vrouwen als het gaat om de partijen Groen, N-VA en Vlaams Belang. Bij alle andere Vlaamse partijen zijn de verschille­n veel minder uitgesprok­en. Voor Vlaams Belang geeft bijvoorbee­ld iets meer dan een kwart van de mannen aan dat het zeer waarschijn­lijk is (een 8 tot 10 op de schaal) dat hij ooit voor Vlaams Belang zal stemmen, bij de vrouwen denkt slechts 15,7 procent daar zo over. “Vlaams Belang voert niet voor niets campagne met een erg vrouwelijk beeld”, zegt Van Aelst. Het campagnebe­eld van de partij toont een jonge vrouw met een jongetje op haar rug.

Bij Groen geeft 22 procent van de vrouwen aan met hoge waarschijn­lijkheid ooit voor Groen te zullen stemmen, van de mannen slechts 16,3 procent. De onderzoeke­rs geven wel aan dat potentiële Groen-kiezers mogelijk oververteg­enwoordigd zijn in hun steekproef en vragen om extra voorzichti­gheid, omdat bij de grote groep jonge kiezers geen voorafgaan­d stemgedrag bekend is.

Billie versus Benjamin

De gendervers­chillen zijn meer uitgesprok­en als we alleen kijken naar de respondent­en van generatie Z – de groep die geboren is tussen 1997 en 2012. Van die generatie geeft 32 procent van de jongens aan dat het zeer waarschijn­lijk is dat hij ooit voor Vlaams Belang zal stemmen, tegenover slechts 9 procent van de meisjes.

De resultaten van het onderzoek, die in het linkse maandblad Samenlevin­g&Politiek zijn verschenen, liggen in de lijn van eerder onderzoek van onder meer het Jeugd Onderzoeks­platform (JOP). Daaruit bleek ook al dat jongens vaker voor rechtse partijen kiezen dan meisjes. “Dit onderzoek bevestigt dat beeld, maar toont ook de grote aversie van meisjes tegen Vlaams Belang en N-VA”, zegt Laura Jacobs.

Bij de interbellu­mgeneratie en de boomers zijn de gendervers­chillen veel kleiner

Driekwart van de meisjes geeft aan allicht nooit voor Vlaams Belang te zullen stemmen. Voor N-VA is dat 44 procent. Die afkeer is er ook bij de millenialv­rouwen – geboren tussen 1980 en 1996 – maar veel minder uitgesprok­en.

Bij de interbellu­m-generatie en de boomers – geboren tot 1964 – zijn de gendervers­chillen veel kleiner. Ook is de afkeer van jongens voor links minder groot, zegt Van Aelst. “De genderkloo­f op rechts is veel groter dan die op links.”

“Benjamin en Billie bestaan dus in het echt”, concludeer­t Van Aelst, verwijzend naar de televisies­erie op de VTM over de relatie tussen het ‘linkse’ meisje Billie en de ‘rechtse’ jongen Benjamin. Als mogelijke verklaring­en wordt gewezen op uiteenlope­nde bezorgdhed­en en het verschille­nde gebruik van sociale media door de jongens en meisjes. Maar om de redenen echt vast te stellen is ver

der onderzoek nodig.

 ?? © Jimmy Kets ?? Bij gen Z is de genderkloo­f groter dan bij andere generaties.
© Jimmy Kets Bij gen Z is de genderkloo­f groter dan bij andere generaties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium