De Standaard

Amazon stopt met kassaloze winkel wegens te arbeidsint­ensief

- Nico Tanghe

Amazon stopt met zijn technologi­e voor winkels zonder kassa. Het futuristis­che winkelconc­ept bleek veel duurder en arbeidsint­ensiever dan verwacht.

De winkel waar je nooit moet aanschuive­n. Zo werd Amazon Go zes jaar geleden aan de wereld voorgestel­d. Gedaan met wachtrijen. Het volstond om een QR-code te scannen, gelinkt aan je Amazon-account, en je wandelde met je boodschapp­en naar buiten. Simpel!

Dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. De camera’s en computersy­stemen die moesten registrere­n wanneer de klant iets uit het rek nam en er de winkel mee verliet, bleken duurder dan voorzien. Elke “winkel zonder personeel” van Amazon in de VS bevatte ruim honderd camera’s, die minutieus geïnstalle­erd en onderhoude­n moesten worden. Elk product had bovendien een specifieke en dus vaste plaats, waardoor de rekken constant aangevuld en opgeruimd moesten worden om het camerasyst­eem te laten werken.

De kassaloze winkels werkten ook niet echt met AI – zoals Amazon destijds in zijn verkooppra­atje liet uitschijne­n – maar moesten via outsourcin­g vanuit India ondersteun­d worden om diefstal en fraude te voorkomen. Volgens de techwebsit­e The Informatio­n stonden honderden laagbetaal­de werknemers in India dag en nacht klaar om de videobeeld­en te controlere­n en labelen, zodat AI via ‘machinelea­rning’ zijn algoritme kon trainen en het aantal menselijke tussenkoms­ten kon verlagen. Dat proces duurde langer dan gedacht.

Slimme karretjes

Het is dus geen verrassing dat Amazon nu beslist heeft om de technologi­e te schrappen. In alle Amazon Fresh-winkels die met de ‘Just Walk Out’-technologi­e zijn uitgerust – een zestigtal, ongeveer de helft – wordt de cameratech­nologie verwijderd. Alleen in het Verenigd Koninkrijk zouden nog een paar futuristis­che winkels blijven bestaan.

De Amerikaans­e retailgiga­nt kiest nu voor een traditione­lere aanpak met zelfscanka­rretjes, met ingebouwde betaalsche­rmen en scanners. Klanten in de VS kunnen dan artikelen scannen door hun boodschapp­en in de “Amazon Dash Cart” gooien, waarna ze op het scherm meteen het lopende totaal van hun aankopen zien. De winkels krijgen ook opnieuw een traditione­le zelfscanka­ssa.

Aan een veelvoorko­mende klacht van Amazon-klanten op de winkels zonder personeel – dat je pas achteraf zag hoeveel je uiteindeli­jk moest betalen – wordt daarmee tegemoetge­komen. Ook moeten de schappen niet meer continu opgeruimd worden.

 ?? © ap ?? De Amazon Go-app in 2018.
© ap De Amazon Go-app in 2018.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium