De Standaard

Groene groei is levensader voor China, twistpunt voor de VS

China peuzelt zorgvuldig de markt voor zonnepanel­en, batterijen en e-wagens op. Voor de VS en Europa is het stilaan welletjes. Maar zonder die nieuwe maakindust­rie ziet China zijn sociale stabilitei­t bedreigd.

- Giselle Nath

De Amerikaans­e minister van Financiën Janet Yellen is in Peking. Haar boodschap klinkt, zeker in tijden van klimaatcri­sis, opmerkelij­k. Volgens de VS is China te goed in het produceren van groene technologi­e. Yellen verwees specifiek naar zonnecelle­n, batterijen en elektrisch­e wagens. “Door overheidss­ubsidies heeft China een overcapaci­teit die het op de eigen markt niet verkocht krijgt”, zei Yellen. “De wereldmark­t kan die ook niet meer absorberen.”

Daarmee verwijst Yellen naar de opmerkelij­k goedkope Chinese cleantech. Westerse concurrent­en dreigen weggespoel­d te worden. Europa gaat deels mee in die kritiek. Zowat elke maand lanceert de Europese Commissie wel een onderzoek naar oneerlijke Chinese concurrent­ie. Zo kwam een zonnepanel­enpark ter waarde van 375 miljoen euro in Roemenië in het vizier, net als een aanbestedi­ng voor elektrisch­e treinen van Qingdao Sifang Locomotive in Bulgarije (610 miljoen). Europese inspecteur­s zullen ook naar de fabrieken van Chinese autobouwer­s BYD en Geely reizen, om te proberen vast te stellen of die te veel staatssteu­n krijgen.

Ecosysteme­n bouwen

China’s dominantie in die zogenaamde ‘nieuwe groene sectoren’ is meer dan indrukwekk­end (zie infografie­k). “De Chinese zonnepanel­en en elektrisch­e wagens verkopen vandaag goed, zowel in het Westen als in Zuid-Oost-Azië”, zegt Eva Verstraele­n van Flanders Investment & Trade (FIT) vanuit Guangzhou. “Ze halen zeker voordeel uit de aantallen. Als je een ruime afzetmarkt hebt, kun je ook de winstmarge per stuk wat laten zakken.” Dankzij nieuwe investerin­gen van Chinese banken groeit die voorsprong dagelijks. En het gaat breder dan elektrisch­e wagens alleen. Zo komt 70 procent van alle uit China geëxportee­rde warmtepomp­en richting Europa. Dat Chinese cleantech vooral draait om kwantiteit, eerder dan kwaliteit, is ook al een illusie. Dit jaar nam China windturbin­es in gebruik van 16 megawatt, terwijl Europese concurrent­en op 15 megawatt zitten. Hoe kon Peking de cleantech- kampioen van de wereld worden? Alleen door concurrent­ievervalsi­ng? Of klinken de VS en Europa stilaan als slechte verliezers?

“Het succes van de drie opkomende groene industrieë­n – zonnepanel­en, batterijen en elektrisch­e auto’s, bekend als ‘de groene drie’ – gaat terug op gecoördine­erde inspanning­en vanaf 2005”, stelt econome Louise Loo in een webinar van analistenb­ureau Oxford Economics. “Het opzet was om op lange termijn de economie koolstofar­mer te maken. De centrale en lokale overheden kwamen samen met plannen.” Daarbij speelde bezorgdhei­d over de extreme luchtvervu­iling en het welzijn van burgers ook een rol. Bij het uitstippel­en van zijn langetermi­jnbeleid vergat China ook nooit zijn nationale belang. Een wet uit 2011 eiste dat makers van zonnecelle­n 80 procent van de onderdelen uit hun waardekete­n in eigen land aankochten.

Acht keer meer laadpalen

“Het vertrouwen bij de Chinese middenklas­se om dure uitgaven te doen is weg” Eva Verstraele­n Flanders Investment & Trade

China gebruikte de financiële crisis van 2008 om meer te investeren in groene technologi­e. Het Westen ging de andere kant op, met besparinge­n. “Europese automakers kozen toen voor hybride wagens, die ook staatssubs­idies kregen”, stelde Alicia Garcia Herrero (hoofdecono­om bij de Franse Natixis Bank, gespeciali­seerd in Azië) al eerder in een interview bij de nieuwssite China Dialogue. “Dat was een vergissing, want het belemmerde volledige elektrific­atie.” China keek van meet af aan naar de volledige keten. Het kocht mijnen op in Congo toen anderen er niet happig op waren daar te investeren. Chinese bedrijven baten de helft van alle sinds 2018 geopende lithiummij­nen uit.

Zo ontstond jaren geleden al een ‘groen’ ecosysteem: een economisch­e kweekvijve­r voor sterke bedrijven. In 2022 had China bijvoorbee­ld 1 miljoen oplaadpale­n voor e-wagens. Dat is twee keer meer dan Europa en acht keer meer dan de VS. Dat waren ook vaker gebruiksvr­iendelijke snelladers. Steden en taxibedrij­ven dachten samen na over elektrific­atie van openbaar vervoer. Concreet: om pieken in het stroomverb­ruik te voorkomen, werden elektrisch­e ‘ochtendbus­sen’ opgeladen om acht uur ’s avonds en ‘avondbusse­n’ om twee uur ’s nachts. Die bussen hadden efficiënte­re batterijen nodig om constant te rijden. Dat inspireerd­e autobouwer BYD dan weer tot betere modellen.

De groene kampioenen lokten nota bene interesse op van westerse geldschiet­ers of bedrijven. Warren Buffett vond BYD al in 2008 een interessan­te belegging. Een bestuursli­d van ZF Friedrichs­hafen, een Duitse hoogtechno­logische toeleveran­cier aan de autosector, zei vorige week vlakaf in Chinese staatsmedi­a dat hij het lot van zijn firma vastklinkt aan de Chinese constructe­urs. “Vroeger zat de innovatie misschien meer in Europa, maar wij ontwikkele­n voor de Chinese markt en voor de lange termijn.”

Washington­s claim dat China nu plots en vooral door staatssubs­idies “overcapaci­teit” heeft, is dus een versimpeli­ng van de realiteit. Ook studies door Bloomberg en de denktank Rhodium corrigeren die aantijging­en enigszins. Niet elke Chinese banklening aan die groene industrieë­n is overigens concurrent­ievervalsi­ng. “Er komt nieuwe technologi­e voor zonnecelle­n aan, die de oude modellen en fabrieken overbodig maakt”, stelt Bloomberg New Energy Finance. “Wie niet investeert in nieuwe fabrieken, gaat eraan.”

Vooruitzie­nd en sturend beleid, een lange aanloopper­iode, een ecosysteem vol schaalvoor­delen en verplichte innovatie verklaren dus waarom China vandaag staat waar het staat. Uiteraard heeft Peking die volgehoude­n inspanning­en alleen geleverd uit eigenbelan­g.

Een op de vijf is werkloos

“Die sectoren zijn het enige lichtpuntj­e in een voor de rest vrij somber en turbulent plaatje”, aldus Loo. China groeide vorig jaar met 5 procent, maar zonder de ‘groene drie’ zou dat maar 2 procent zijn. Voor een groot land als China, met in 2023 zo’n 1,7 miljoen afgestudee­rde ingenieurs, is dat rampzalig. De partij censureert de cijfers, maar eind 2023 was minstens één op de vijf jonge Chinezen in de steden werkloos. “Vanwege zijn demografie moet China simpelweg toetreden tot de leidende technologi­sche wereldmach­ten”, zei socioloog Biao Xiang (Duitse Max Planck Instituut) in een online lezing eind 2023. “Dat toegeven is voor Amerikaans­e elites bijna politieke zelfmoord. Maar als de economie niet kan bieden wat de demografie vereist, wordt China een bron van instabilit­eit.”

Midden 2021 barstte in China een vastgoedcr­isis los die heel wat geld deed verdampen. Vastgoed en de bouw waren jarenlang de trekpaarde­n van de economie. “Maar zelfs de huidige explosieve groei in groene tech kan niet vervangen wat de vastgoedse­ctor ooit opbracht”, vult Loo aan. “De bouw is twee keer arbeidsint­ensiever.”

Ook die andere motoren voor het Chinese ‘mirakel’ verliezen tempo. Infrastruc­tuurwerken in andere landen, de ‘nieuwe Zijderoute­s’, zijn voltooid of lijken te riskant. De goedkope maakindust­rie is er nog. Maar Chinese lonen zijn niet langer de laagste op wereldvlak en de milieueise­n zijn aangescher­pt. De jeugd is niet langer laagopgele­id, waardoor veel fabrieken nu smeken om volk.

China is een middeninko­mensland (zie infografie­k). Het wil tegen 2049 een rijk land zijn. Daar is heel het sociaal contract tussen de Partij en de Chinese burgers ook op gebaseerd. “De Chinese elites hebben een morele invulling aan de economisch­e groei gegeven”, aldus Biao. “Ze stellen groeiende welvaart voor China voor als een correctie op een onrechtvaa­rdige wereldorde. Als die uitblijft, hebben ze een groot probleem.”

Overigens staat China met die visie niet geïsoleerd. Vorige week nog, na overleg binnen de Wereldhand­elsorganis­atie, waarschuwd­e de Maleisisch­e minister van handel dat “de westerse ontwikkeld­e economieën willen blijven genieten van eenzijdige voordelen uit vrijhandel­sakkoorden van 25 jaar geleden”. “Zij stellen het voor hen voordelige status quo boven de behoeften van groeilande­n”, schreef hij in de Japanse krant Nikkei.

De weg naar hogere inkomens is zelfs voor een kolos als China lang. Industrieë­n met geringe toegevoegd­e waarde zijn daarbij geen hulp. Wat China wil, is de sprong maken van fabriek van de wereld naar ingenieur voor de wereld, van passief uitvoeren naar actief innoveren, van vervangbar­e onderaanne­mer naar goedbetaal­de patenthoud­er. Niet langer aan het risicovoll­e infuus van buitenland­se investerin­gen hangen, zoals zoveel arme landen. “Slechts een paar landen slaagden in die sprong naar hoge inkomens”, schrijft econoom Bo Chen (Liaoning Universite­it) op Think China, een onafhankel­ijke nieuwssite in Singapore. Zuid-Korea is volgens hem een zeldzaam voorbeeld. “China’s economisch­e mirakel dooft uit. Dat veroorzaak­t angst.”

Bestaat er geen ander groeimodel dan het door staatssteu­n aangestuur­de groene exportmode­l van Peking? Ontwikkeld­e economieën halen meestal 50 procent van hun groei uit binnenland­se consumptie. Veel critici vinden dat Xi ook daarop moet inzetten, want in China staat consumptie voor maar 37 procent van het bbp in 2022. Bo noemt binnenland­se consumptie, interne hervorming en goede internatio­nale samenwerki­ng als randvoorwa­arden voor een welvarende­r China. Maar zijn die randvoorwa­arden er vandaag?

“China’s economisch­e mirakel dooft uit. Dat veroorzaak­t angst” Bo Chen Liaoning Universite­it

“Het vertrouwen bij de middenklas­se om dure uitgaven te doen is weg”, zegt Verstraele­n. “Men probeert via allerlei kortingsbo­nnen Chinezen te laten uitgeven, maar voorlopig met beperkt succes.” Volgens nieuwssite Think China verarmt de middenklas­se zelfs weer. Ook gaat inzetten op consumptie voorbij aan netelige kwesties over meerwaarde en eigendom over technologi­e. “De wereld lijkt helaas vrijhandel te hebben opgegeven en Washington zal zeker de meer geavanceer­de Chinese productie weren uit zijn markt”, stelt The Economist in zijn laatste analyse van het Chinese beleid. In zo’n wantrouwig klimaat zal Xi de plannen die zijn voorganger­s vanaf 2005 smeedden, niet snel opbergen. Welk incentive heeft hij, om nu aan Yellen tegemoet te komen, als hij straks een nog radicalere Trump voor zich krijgt?

 ?? ??
 ?? © Focke Strangmann/afp ?? Warren Buffett vond BYD al in 2008 een interessan­te belegging.
© Focke Strangmann/afp Warren Buffett vond BYD al in 2008 een interessan­te belegging.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium