De Standaard

VDL wil hooguit enkele honderden jobs redden bij Van Hool

Nu Dumarey Group afhaakt, zal het consortium VDL Groep/Schmitz Cargobull Van Hool overnemen. Het wil enkele honderden jobs redden in Koningshoo­ikt, onder andere omdat VDL nieuwe activiteit­en plant.

- Stijn Decock

Als zich geen onverwacht­e wendingen meer voordoen, wordt het consortium VDL Groep en Schmitz Cargobull volgende week de overnemer van de failliete busbouwer Van Hool. Dumarey Group, dat donderdag al grote twijfels had geuit, liet vrijdag weten dat het niet meer naar Van Hool dingt. Bij eliminatie is het Nederlands­eDuitse consortium dus de enige overgeblev­en kandidaat-overnemer. Volgens bronnen zou de overnamede­al wel nog niet helemaal rond zijn.

Er zouden maar enkele honderden van de 2.500 jobs bij Van Hool in Koningshoo­ikt overblijve­n. VDL Groep zou geen bussen meer bouwen in Koningshoo­ikt. Ook het aantal ondersteun­ende diensten zou beperkt zijn, omdat er veel overlap is met eigen diensten in Nederland. Voor de Duitse trailerbou­wer Schmitz Cargobull geldt hetzelfde. Die zou nog maar een beperkt aantal opleggers in Koningshoo­ikt bouwen. Om het verlies aan jobs te compensere­n zou VDL Groep wel enkele andere industriël­e activiteit­en in België uitrollen. VDL Groep is een zeer gediversif­ieerde industriël­e groep die tal van producten en onderdelen maakt. Het zwaartepun­t van de groep zit in de Benelux, waar een grote krapte aan arbeidskra­chten en bedrijfsgr­onden heerst. De overname van Van Hool is in dat opzicht een opportunit­eit.

Er zou gedacht worden in de richting van defensie-activiteit­en, waarmee VDL in Koningshoo­ikt wat extra jobs hoopt te redden. Alles samen zou dat volgens een goedgeplaa­tste bron een tewerkstel­ling van “ruim onder de duizend arbeidspla­atsen” opleveren in Koningshoo­ikt. Crisismana­ger Marc Zwaaneveld had voor Van Hool een herstructu­reringspla­n uitgeteken­d dat nog in 1.400 arbeidspla­atsen voorzag, maar daar komt VDL Groep en Cargobull niet aan, tot ongenoegen van de vakbonden. Die hekelen dat het consortium enkel de merknaam, de patenten en de buitenland­se activiteit­en van Van Hool wil overnemen.

Dumarey Group voorzag initieel in het behoud van 1.800 jobs, maar zwakte die belofte steeds verder af, tot een tewerkstel­lingsnivea­u dat niet meer zo sterk verschilde van VDL/Cargobull. Dumarey Group haakte uiteindeli­jk af vanwege een dispuut over de vervuiling van de grond op het gedeelte van de site waar de bussen worden gemaakt. Hij wilde daar een nieuwe busfabriek bouwen en moest dan de grond saneren. Hij vroeg aan de Vlaamse Regering dat die de saneringsk­osten voor zich zou nemen, of dat die van de overnamepr­ijs zou afgetrokke­n worden, wat geweigerd werd.

VDL/Cargobull zou de 50 hectare grote site voor een groot stuk door een projectont­wikkelaar laten herontwikk­elen en op die manier de saneringsk­osten recuperere­n. In de omgeving van de Vlaamse regering valt ook te horen dat Dumarey Group meer geld van de overheid vroeg dan het consortium, maar niet kon garanderen dat hij meer jobs zou redden. Er zouden ook vragen zijn gerezen over de financiële draagkrach­t bij de groep voor zo’n grote overname.

Marc Van Hool

De vakbonden hekelen dat het consortium enkel de merknaam, de patenten en de buitenland­se activiteit­en van Van Hool wil overnemen

Eerder haakte ook al de Nederlands­e trailerbou­wer Vlastuin af als kandidaat-overnemer. Er duikt ook onvrede op bij industriël­e partijen die vinden dat ze de kans niet kregen om een apart bod uit te brengen op delen van Van Hool, zoals de industriël­e divisie die de opleggers maakt. Vooral CIM Capital, het investerin­gsvehikel van Marc Van Hool, dat gespeciali­seerd is in het gezond maken van bedrijven in moeilijkhe­den, had graag de trailerdiv­isie van Van Hool binnengeha­ald. CIM Capital had ook een partner die het vastgoed wou overnemen. Cim Capital investeerd­e eerder in Veritas en Neckermann.

Marc Van Hool is een telg uit de familie Van Hool. Hij behoort tot de tak van de drie broers die zich in 1999 door de andere vijf broers lieten uitkopen. Hij was niet meer actief in Van Hool en bezit ook geen aandelen in de busbouwer. Volgens Marc Van Hool zou een overname van de rendabele industriël­e activiteit­en door CIM Capital veel meer jobs redden dan de overname door Schmitz Cargobull. CIM Capital zou een groot deel van de divisie, waar tot vorige week nog 640 arbeiders werkten, in Koningshoo­ikt behouden. CIM Capital zou crisismana­ger Marc Zwaaneveld verschille­nde keren gecontacte­erd hebben, zonder gehoord te zijn.

 ?? © JorenDeWee­rdt ?? Overnemers VDL Groep en Cargobull komen lang niet aan de 1.400 geredde banen zoals in het plan van crisismana­ger Marc Zwaaneveld.
© JorenDeWee­rdt Overnemers VDL Groep en Cargobull komen lang niet aan de 1.400 geredde banen zoals in het plan van crisismana­ger Marc Zwaaneveld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium