De Standaard

Wordt de industrie weer gewaardeer­d?

- Jan Reyns

Deze week bleek dat zowel de Chinese als de Amerikaans­e industrie opnieuw aan het groeien ging. De Amerikaans­e economie presteert al langer beter dan verwacht, maar ook daar zat de industrie zestien maanden op rij in het slop. De enquêtes bij de aankoopdir­ecteuren in Europa laten zien dat de industrie in Europa nog achteruit boert, maar samen met de diensten was er wel weer meer groei. De angst voor een recessie is weg. Maar dat wil niet zeggen dat de beurzen nu vrolijk verder zullen klimmen. Dat hebben ze in het eerste kwartaal al met meer dan 10 procent gedaan.

Veeleer dan de globale beursindic­es nog fors hoger te duwen, kan de economisch­e opleving misschien wel zuurstof geven aan een resem onbeminde en ondergewaa­rdeerde aandelen. David Einhorn, oprichter van het bekend hefboomfon­ds Greenlight Capital, timede zijn belangstel­ling voor het Belgische Solvay goed. Aandelen uit de industrie zijn al jaren niet populair en zeker niet als ze geen grote beurskapit­alisatie hebben.

Op een internatio­nale conferenti­e in New York legde Einhorn in 20 minuten uit waarom “het saaie Solvay” een interessan­te belegging kan worden. De belangrijk­ste reden: beleggers doen Solvay af als een cyclisch chemiebedr­ijf, maar volgens Einhorn zullen de resultaten minder wispelturi­g worden, is de groep in al haar activiteit­en wereldleid­er, haalt ze hoge marges en een rendement van 20 procent op het ingezette kapitaal. Dit jaar verwachten analisten een forse winstdalin­g, maar het aandeel noteert maar zeven keer die winst, die volgens Einhorn te laag wordt ingeschat.

Solvay is een schoolvoor­beeld van een waardeaand­eel. Dat is simpelweg een aandeel waarvan de koers niet de volle waarde weergeeft. Dat laatste hangt natuurlijk af van de evolutie van de resultaten in de toekomst en dus blijft de these van Einhorn te bewijzen.

Maar de kloof op de beurs tussen laag gewaardeer­de (industriël­e) aandelen en de hoogvliege­rs in de technologi­e is vandaag volgens Einhorn te groot. Hij wijt dat aan de enorme groei van het passief beleggen. “Doordat steeds meer mensen hersenloos in beursindex­en beleggen, zijn er steeds minder actieve beleggers die zoeken naar ondergewaa­rdeerde aandelen.” Hoe meer geld louter de indices volgt, hoe meer de winnaars krijgen en hoe minder aandelen zoals Solvay worden opgepikt. Sectoren en bedrijven die het enkele jaren minder doen, vallen uit de boot. Solvay heeft een indrukwekk­ende 160-jarige geschieden­is, maar het voorbije decennium maakte de groep een moeilijke metamorfos­e door. Die metamorfos­e, met als sluitstuk de afsplitsin­g van Syensqo eind vorig jaar, moet tot betere resultaten leiden. Maar omdat de passieve massa beleggers minder anticipeer­t, duurt het langer om die resultaten ook te behalen. Maar, merkt Einhorn op, dat maakt het potentieel alleen maar groter.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium