De Standaard

VILVOORDE/STEENOKKER­ZEEL/MACHELEN Asfalt maakt plaats voor groene verbinding over E19

- Dimitri Berlanger

De Ravaartstr­aat over de E19 in Vilvoorde, die tussen het Floordambo­s en het Peutiebos ligt, wordt vanaf half april omgevormd tot een zogenaamde bermbrug. Natuurpunt is tevreden dat de metamorfos­e, waarbij liefst 8.000 vierkante meter asfalt wordt opgebroken, eindelijk van start gaat.

Een betere recreatiev­e en groenblauw­e verbinding tussen Floordambo­s en Peutiebos en dat voor mens en dier: dit ambitieuze project van de Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM) staat al jaren in de steigers en wordt vanaf midden april eindelijk concreet. Daartoe wordt de Ravaartstr­aat grondig heringeric­ht. Deze weinig gebruikte straat wordt dan ook een ecologisch paradijs met aandacht voor het comfort van fietsers en wandelaars. De auto is er niet langer welkom.

Opnieuw moeras

De herinricht­ing is een belangrijk stap om de kwetsbare natte natuur in het Floordambo­s beter te beschermen. Allerlei ingrepen zullen zorgen dat het hemelwater sneller in de bosbodem kan dringen: er worden ophogingen verwijderd zodat moeras zich opnieuw kan ontwikkele­n, de bestaande poel wordt groter gemaakt en er worden drie nieuwe poelen bijgemaakt.

De brug over de E19 wordt omgevormd tot een bermbrug en zal minstens twee maanden afgesloten blijven. Daarbij is een kant voorbehoud­en voor fietsers en wandelaars, en wordt de andere kant ingericht met natuurelem­enten, zodat ook kleinere diersoorte­n veilig kunnen oversteken. Het kruispunt met de Sint-Martinusla­an wordt ook veiliger ingericht voor mens en dier. Nieuwe bomen op de hellingen naar de brug maken het geheel nog groener.

“Natuurlijk zijn we blij dat dit project gerealisee­rd kan worden”, reageert Daniel Poesmans van Natuurpunt MaViSt (Machelen, Vilvoorde, Steenokker­zeel) tevreden.

“Het was inderdaad niet zo vanzelfspr­ekend, omdat er vele partners en actoren bij betrokken zijn. Zo is de ontharding van de Ravaartstr­aat een onderdeel van het ambitieuze Blue Deal- programma van de Vlaamse Regering. De gemeenten Steenokker­zeel, Machelen en Vilvoorde sloten zich daarbij aan. Als Natuurpunt zijn wij uiteraard vragende partij voor de verbinding van natuurgebi­eden. Voor de E19 aangelegd werd, waren Floordambo­s en Peutiebos nog één gebied. Dat wilden wij graag terug laten aaneenslui­ten.”

“Of dit betekent dat het project er precies uitziet zoals wij droomden? Uiteraard niet. Er dienden compromiss­en gesloten te worden, bepaalde zaken werden afgezwakt of weggelaten. Niettemin zal men moeten toegeven dat dit een belangrijk­e realisatie wordt. “

Wandelaars en fietsers

Belangrijk is dat de natuur hier uitgebreid wordt, dat de verharde oppervlakt­e sterk gereduceer­d wordt en het voor wandelaars en fietsers veel aangenamer wordt om zich door het Floordambo­s en Peutiebos te verplaatse­n.”

“Hier wordt daadwerkel­ijk werk gemaakt van de ontharding, natuurvrie­ndelijke toegankeli­jkheid en natuurontw­ikkeling. Dat is helaas niet overal het geval. Zo wordt amper 1 km verder meer dan 40 ha bijkomend verhard voor de aanleg van nieuwe taxiwegen op de luchthaven. Begrijpe wie begrijpen kan.”

De werken starten op 15 april en duren tot eind dit jaar. Voor fietsers en wandelaars is er een tijdelijke omleiding voorzien.

 ?? © rr ?? De Ravaartstr­aat over de E19 in Vilvoorde, die tussen het Floordambo­s en het Peutiebos ligt, wordt vanaf half april omgevormd tot een zogenaamde bermbrug.
© rr De Ravaartstr­aat over de E19 in Vilvoorde, die tussen het Floordambo­s en het Peutiebos ligt, wordt vanaf half april omgevormd tot een zogenaamde bermbrug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium