De Standaard

Betaalbaar­der kinderopva­ng voor 123 gezinnen in Pajottenla­nd

- Ingrid Depraetere

PAJOTTENLA­ND Voor 123 gezinnen in het Pajottenla­nd, verspreid over tien gemeenten, wordt de kinderopva­ng binnenkort betaalbaar­der. Ze krijgen de kans om te betalen volgens hun inkomen.

Vlaanderen is bezig met een omschakeli­ng in de subsidie van de kinderopva­ng. Begin 2023 werden al 3.707 plaatsen in de kinderopva­ng overgescha­keld op het hoogste subsidiesy­steem. In december volgden nog eens 3.498 plaatsen en nu, in een derde ronde, komen er nog eens 1.646 plaatsen bij. Concreet betekent dit dat vandaag tachtig procent van de kinderopva­ngplaatsen in Vlaanderen nu met een inkomensta­rief werken.

Bij kinderopva­ng die kan rekenen op dit hoogste subsidiesy­steem betalen ouders volgens hun inkomen waardoor voor hen de kinderopva­ng doorgaans betaalbaar­der wordt. De kinderdagv­erblijven zelf krijgen meer geld voor een betere verloning voor het personeel en betere werkomstan­digheden.

Inhaalbewe­ging

Van de 1.646 plaatsen in de kinderopva­ng die vanaf nu ook aan inkomensta­rief betaald worden, gaan er 331 plaatsen naar kinderdagv­erblijven in Vlaams-Brabant. Voor het Pajottenla­nd tekent dit extra betaalbare kinderopva­ng in Asse (12 plaatsen), Bever (25 plaatsen), Dilbeek (2 plaatsen), Drogenbos (5 plaatsen), Galmaarden (29 plaatsen), Halle (14 plaatsen), Pepingen (7 plaatsen), Roosdaal (9 plaatsen), Sint-Pieters-Leeuw (8 plaatsen) en Ternat (11 plaatsen), samen goed voor 123 plaatsen.

Dat sommige gemeenten plots veel kinderopva­ngplaatsen aan inkomensta­rief krijgen, zoals Galmaarden en Bever, heeft te maken met het aantal aanvragen die uit de betrokken gemeenten zijn ingediend. Vermoedeli­jk gaat het om een inhaalbewe­ging in gemeenten waar er tot nu toe nog maar beperkt dergelijk betalingss­ysteem beschikbaa­r was.

 ?? © Ingrid Depraetere ?? Minister Crevits bracht vorige maand nog een bezoek aan het Brabbelbos in Sint-Pieters-Leeuw.
© Ingrid Depraetere Minister Crevits bracht vorige maand nog een bezoek aan het Brabbelbos in Sint-Pieters-Leeuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium