De Standaard

Vallen is niet normaal en hoort er niet bij

- Diebrecht De Smet

Stef Loos (19). Bjorg Lambrecht (22). Suleiman Kangangi (33). Gino Mäder (26). Het zijn de namen van renners die sinds 2019 tijdens een wedstrijd om het leven kwamen bij een dodelijk ongeval. Enkele centimeter­s meer naar links of rechts en de naam van Remco Evenepoel (23) of Jonas Vingegaard (27) had er net zo goed aan toegevoegd kunnen worden. En dat ruim een week nadat Wout van Aert (29) aan het worstcases­cenario was ontsnapt. Als over twee weken in Luik het doek valt over het klassieke voorjaar, zal dat bij elke koersliefh­ebber een zure smaak nalaten. Te vaak heeft de sport weg van een spelletje Russische roulette.

Het peloton wordt alsmaar sterker en net daarom is het veel belangrijk­er dan pakweg tien jaar geleden om op sleutelmom­enten goed geposition­eerd te zijn. Er zijn geen sukkels meer. Neem daar nog de verbeterde aerodynami­ca en de evolutie van het (steeds lichtere) materiaal bij, en het is logisch dat het almaar harder gaat – Mathieu van der Poel verwees vrijdag naar de “monsterver­snellingen” waardoor je nog kunt bijtrappen als je al 70 kilometer per uur rijdt. En waren er vroeger maar twee tot drie ploegen in staat om de voorposten te vullen, dan denkt nu iedereen voorin zijn plaats te kunnen vasthouden.

Het wielrennen rijdt zichzelf in ijltempo in de vernieling. De UCI moet dringend conclusies trekken

Het leidt tot een compacter peloton op smalle wegen, die dikwijls bezaaid zijn met verkeersme­ubilair. Philippe Gilbert vergeleek het peloton enkele jaren geleden met de migratie van de gnoes in Afrika. “Ze rennen en ze wachten op niemand.” Innovatie na innovatie gaat het sneller. Maar de veiligheid hinkt achterop. Zeker, er zijn de afgelopen jaren stappen gezet met onder meer de introducti­e van safety managers, het gebruik van kunststoff­en race barriers (stootkusse­ns die metalen dranghekke­n vervingen), alternatie­ve routes voor motoren en het oprichten van SafeR, een onafhankel­ijke veiligheid­sinstantie die op 1 januari echt van start ging. Toch zie je in een sport als Formule 1, waarin tegen 300 kilometer per uur geracet wordt, vandaag zelden even zware kwetsuren als in de koers.

Wielrennen mag in deze regio dan een van de drukst bekeken sporten zijn, momenteel rijdt ze zichzelf in ijltempo in de vernieling. (Bijna-)dodelijke vallen zijn niet normaal en horen er niet bij. Een nulrisico bestaat niet, maar je kunt de risico’s wel zo veel mogelijk beperken.

De belangrijk­ste verantwoor­delijkheid ligt bij de Internatio­nale Wielerunie UCI. Alleen als zij beschermen­de kledij verplicht, zullen de renners volgen. Vandaag voelen renners zich kwetsbaar, maar niemand zal vrijwillig beschermen­de kledij dragen indien je daardoor trager fietst dan een concurrent. De UCI kan ook wedstrijdo­rganisator­en aanzetten om gevaarlijk­e punten uit het parcours te halen en door roekeloos koersgedra­g strenger te bestraffen.

Geen maatregel mag taboe zijn, zelfs al kan de afkeer soms groot zijn. Toen de valhelm in 2003 verplicht werd, stond ook lang niet iedereen op stoelen en banken te juichen. Nu is er geen prof bij zijn verstand die er nog aan denkt om zonder te vertrekken.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium