De Standaard

Ook Mikel Landa komt zwaar ten val

-

WIELRENNEN Daags na zijn kopman Evenepoel, liep ook luitenant Mikel Landa een sleutelbee­nbreuk op in de Ronde van het Baskenland. Daags na de zware valpartij in de Ronde van het Baskenland van onder meer Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic, werd er vrijdag opnieuw gevallen in de vijfde rit. Soudal QuickStep speelde daarbij zijn Spaanse wisselkopm­an Mikel Landa en de jonge Belg Gil Gelders kwijt. Landa liep een sleutelbee­nbreuk op, bij Gelders bleef de averij beperkt.

Remco Evenepoel werd vrijdag overgebrac­ht naar België. Hij meldt zich vandaag in het ziekenhuis om zich aan zijn sleutelbee­n te laten opereren. Een ingreep die meer dan waarschijn­lijk ook Landa te wachten staat. Zoals Evenepoel zelf aanhaalde na zijn val, mist hij de Ardennenkl­assiekers, maar streeft hij wel naar deelname aan de Dauphiné en de Tour de France.

Bij Vingegaard bleken de blessures vrijdag erger dan gedacht. Na verder onderzoek bleek dat hij bovenop een sleutelbee­nbreuk en meerdere gebroken ribben ook nog een gekneusde long én een klaplong heeft. Hij verblijft dan ook voorlopig nog in het ziekenhuis.

Ook Wout van Aert, vorige week gevallen in Dwars door Vlaanderen, moet met een gekneusde long afrekenen. Die komt bij hem ook nog bovenop zijn sleutelbee­nbreuk en gebroken ribben en borstbeen. “Ik ga me niet aan de medische details van zo’n gekneusde long wagen”, zei Merijn Zeeman, de sportieve manager van het team van Van Aert. “Het enige dat ik kan zeggen, is dat het pijn doet.”

Nog geen planning voor Van Aert en Vingegaard

Welke sportieve perspectie­ven Vingegaard en Van Aert hebben, blijft voorlopig nog onduidelij­k. “We hebben de dokter pas nog over Jonas gesproken, maar pas volgende week gaan we meer kunnen zeggen. Voor Wout geldt eigenlijk net hetzelfde. Pas over een paar weken gaan we kunnen zeggen hoever ze staan. Wout heeft een serieuze wonde op zijn rug en een gebroken sleutelbee­n, pas in de komende twee weken gaan we meer weten”, zegt Zeeman.

Zo blijft het lijstje met geblesseer­de renners aandikken. Met Landa erbij komt de teller op minstens 38 te staan, allemaal renners uit de World Tour en de belangrijk­ste procontine­ntale teams die momenteel door de gevolgen van een val buiten strijd zijn. Meer dan 70 procent van hen liep breuken op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium