De Standaard

Club wil tegen Anderlecht laatste kans op titel grijpen

Worden de Champions Play-offs een duel tussen Union en Anderlecht, of mengt een derde hond zich nog in de titelstrij­d? Dat is zondag de inzet van de topper tussen Club Brugge en Anderlecht.

- Bart Lagae

Niet alleen tussen Compiègne en Roubaix, ook zestig kilometer noordwaart­s, in het Jan Breydelsta­dion van Brugge, staat zondag een klassieker geprogramm­eerd. Club Brugge ontvangt Anderlecht in een wedstrijd die bepalend is voor de laatste titelaspir­aties van blauwzwart.

Verliezen tegen de erfrivaal is voor Club Brugge geen optie. Anderlecht zou Club daarmee op elf punten zetten, een kloof die alleen mits een onwaarschi­jnlijke inzinking van paars-wit nog overbrugba­ar is. Ook met een gelijkspel koopt blauw-zwart niet veel. Als Club de play-offs met 2 op 6 begint moet het onvermijde­lijk ook naar onder kijken en dreigt het slechtst mogelijke scenario: een seizoen zonder Europees voetbal.

Interim-trainer Nicky Hayen beseft dat alleen een zege zijn spelers het nodige vertrouwen kan schenken. De Limburger vertelde vrijdag dat zijn ploeg er een slechte trainingsd­ag had opzitten. “Gelukkig wil dat daarom niet zeggen dat ook de wedstrijd slecht zal zijn.” Een bijkomende zorg is dat er achter het aantreden van Simon Mignolet en Andreas Skov Olsen vraagteken­s staan. Beide sterkhoude­rs proberen zaterdag mee te trainen, of ze zondag aan de aftrap komen, is erg onzeker.

Goed gevoel

Skov Olsen viel op Paasmaanda­g in de tweede helft in op Cercle Brugge waarna Club beter ging spelen. Dat goede gevoel uit de tweede helft wil Hayen meenemen naar de wedstrijd tegen Anderlecht.

“Er was een verschil tussen de eerste en de tweede helft”, zei Hayen. “In de eerste helft probeerden de spelers uit te voeren wat we op training hadden ingeoefend, maar ging het allemaal nog te traag en te statisch. Als iets dan niet lukt, zie je dat er opnieuw twijfels in de hoofden sluipt. Nochtans moeten we leren om zonder angst te maken. Fouten maken moet je kunnen accepteren. Het gaat om de manier waarop je ermee omgaat.”

Dat deed Club in de tweede helft beter, vond Hayen. “Toen speelden we wel zonder angst. Als we die kwaliteit in deze play-offs kunnen brengen, kunnen we nog veel ploegen pijn doen. Dat geloof moeten we hebben.”

Ook al was Club in de tweede helft dominant, en dwong het kans na kans af, dan schortte het ook aan de afwerking. “Drie keer troffen we het doelhout. Deels heeft dat te maken met pech”, zei de interim-trainer. Toch kan ook Hayen er niet om heen dat spitsen als Igor Thiago na het afsluiten van zijn transfer naar de Premier League het scoren lijkt te hebben verleerd. Op een voorzichti­ge manier probeert hij de Braziliaan opnieuw het vertrouwen te schenken.

“Op training hebben we geoefend op afwerking, maar niet door specifieke oefeningen in te lassen. Zo ga je nog meer druk op de schouders van bepaalde aanvallers leggen. We hebben de afwerkings­oefeningen op een speelse manier geïntegree­rd.”

Geen smaakmaker Hazard?

Anderlecht leeft na de zege tegen Antwerp comfortabe­ler naar de topper toe. “Ik sta liever in onze schoenen dan in die van Club Brugge”, zei Anderlecht-trainer Brian Riemer vrijdag. “Als je naar de wiskunde kijkt, is een kloof van elf punten op nog vierentwin­tig te verdienen punten wel heel veel. Maar het belangrijk­ste blijft een goede prestatie afleveren.”

Tegen Antwerp leverde Anderlecht nog geen overrompel­ende prestatie af. De wedstrijdo­mstandighe­den zaten mee met een rode kaart vlak voor de rust en een lucky goal er vlak na. Ondanks de 1-0voorspron­g tegen tien man slaagde Anderlecht er vervolgens niet in de wedstrijd autoritair uit te serveren. Bovendien riskeert Riemer zondag zijn smaakmaker Thorgan Hazard te missen.

Yari Verschaere­n, die tegen Kortrijk uitviel met een hamstringb­lessure, wordt pas terug op het veld verwacht in de wedstrijd tegen Genk. Hij mist dus nog zeker de wedstrijd van zondag tegen Brugge en de daaropvolg­ende thuiswedst­rijd tegen Union.

“Ik sta liever in onze schoenen dan in die van Club Brugge” Brian Riemer Coach Anderlecht

 ?? © belga ?? Uit de wedstrijd Anderlecht-Club van september vorig jaar, Thomas Delaney van Anderlecht in duel met Igor Thiago (r.)
© belga Uit de wedstrijd Anderlecht-Club van september vorig jaar, Thomas Delaney van Anderlecht in duel met Igor Thiago (r.)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium