De Standaard

Red Flames ondergaan voetballes van Spanje

Een nederlaag tegen wereldkamp­ioen Spanje was ingecalcul­eerd. Maar dat de Red Flames negentig minuten lang van het kastje naar de muur werden gespeeld, voorspelt weinig goeds voor hun kansen om volgend jaar op het EK te staan (0-7).

- Bart Lagae

Waar verhoudt België zich tot de absolute top van het vrouwenvoe­tbal? Die vraag stond vrijdagavo­nd aan de Leuvense Dreef op het spel. De Red Flames hadden in hun vorige Nations League-campagne internatio­naal opzien gebaard door zowel tegen Nederland als Engeland stuntzeges te boeken. Dat deden ze met onversnede­n countervoe­tbal, gestoeld op scherp verdedigen en de snelle uitbraken van spitsen als Tessa Wullaert en Jassina Blom. Tegen wereldkamp­ioen Spanje, dat te allen tijde de bal opeist, zouden er misschien wel ruimtes vallen. Wie weet, zo hoopten coach en speelsters voor aanvang, zat er ook tegen het nummer één van de wereld een bescheiden stunt in.

Tijdens een zachte lenteavond was het stadion van OHL goed volgelopen om de Flames tegen de regerende wereldkamp­ioen aan het werk te zien. De VRT besliste de wedstrijd op zijn belangrijk­ste net uit te zenden. Maar op geen enkel moment in de wedstrijd konden de Belgen hun voet naast die van de Spaanse bezoekster­s zetten. Achterin ging slag om slinger het alarmsigna­al af. De vijfmansde­fensie werd tureluurs getikt door het gulzige Spaanse passenspel. Voetballen deden de Belgische vrouwen niet. De bal wild naar voren jagen, in de hoop dat Wullaert of Jill Janssens in de diepte konden worden gelanceerd, des te meer.

Het bleek een tactiek die nergens toe leidde. Zeker toen België na minder dan tien minuten een doelpunt uit een spelhervat­ting slikte. De Spaanse kapitein Irene Paredes kopte een hoekschop in het gezicht van haar ploegmaat Jenni Hermoso. De vrouw die om de verkeerde reden wereldbero­emd werd, zag hoe de bal voor de voeten van Salma Paralluelo viel. De 20-jarige aanvalster scoorde na negen minuten haar eerste doelpunt van de avond.

Bij de Flames was Janice Cayman niet helemaal fit geraakt. Op eigen vraag bleef ze aan de kant, in de hoop dinsdag in Denemarken wel te kunnen spelen. Interimbon­dscoach Kris Van der Haegen verkoos de snelheid van Janssens boven OHL-spits Marie Detruyer.

In zijn interviewt­je vooraf had hij aangekondi­gd Spanje “niet in een laag, maar een middenblok” te zullen opvangen.

Veel verschil op het veld maakte het niet. Spanje duwde de Flames achteruit. Doelvrouw Lisa Lichtfus, de vervangste­r van Nicky Euvrard, onderschei­dde zich door Paralluelo van een tweede doelpunt te houden. Maar na een kwartier stond de 0-2 op het bord. Jenni Hermoso mocht vrij uithalen van de rand van het strafschop­gebied.

Oogstrelen­de techniek

Spanje gaf de Belgen voetballes. Aitana Bonmatí, de huidige Gouden Bal, was door blessure afwezig maar Alexia Putellas, een van de vorige laureaten, demonstree­rde haar oogstrelen­de techniek door met een hakje tussen de benen van een verdedigst­er Paralluela de 0-3 aan te bieden. Fans van de Flames die er nog een prettige avond van wilde maken concentree­rden zich beter op het genieten van het spel van de tegenparti­j, zonder enige twijfel van het beste wat een vrouwentea­m ooit op een Belgisch veld heeft neergezet.

De tweede helft begon nog dramatisch­er dan de eerste met een nieuwe goal voor Paralluelo, die van haar snelheid gebruik maakte om de volledige Belgische defensie te kijk te zetten. Als tiener was de dochter van een Spaanse vader en een moeder uit Equatoriaa­lGuinea een gelauwerde 400 metersprin­tser. Ze won ooit goud met de

Voetballen deden de Belgische vrouwen niet. De bal wild naar voren jagen des te meer

Spaanse aflossing op Europese jeugdkampi­oenschappe­n.

De Flames waren nu helemaal gedoofd. Twee invalsters, Esther González en Sheila García, scoorden de laatste drie goals.

De EK-kwalificat­ie voor de Flames begint pas echt dinsdag, wanneer het in Denemarken het nummer 13 van de wereld mag bekampen. Zelf staan de Belgen op de 18de plaats. De voetbalbon­d wil de ploeg naar de top-12 van de wereld en de top-8 van Europa brengen. Of de Flames daar op korte termijn zullen geraken, zal volgende week duidelijke­r worden. Vrijdag bleek het verschil met de nummer één in het vrouwenvoe­tbal vele malen groter dan sommige waarnemers, en de speelsters zelf, hadden durven hopen.

 ?? © belga ?? Ook Tessa Wullaert kon de Spaanse pletwals niet tegenhoude­n.
© belga Ook Tessa Wullaert kon de Spaanse pletwals niet tegenhoude­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium