De Standaard

Nadals geteisterd­e lichaam is voorlopig niet competitie­klaar

TENNIS In Monte Carlo begint dit weekend het Europese gravelseiz­oen. Rafael Nadal is niet op de afspraak.

-

Een echte verrassing is het laattijdig­e forfait van Rafael Nadal voor Monter Carlo niet. De 37-jarige Spanjaard bevindt zich al anderhalf jaar lang vaker in het kabinet van de kinesither­apeut dan tussen de lijnen. Sinds november 2022 speelde hij amper zeven wedstrijde­n, waarvan hij er drie won. Zijn jongste duel dateert van 5 januari in Brisbane, waar hij met een spierscheu­r in de heup het toernooi verliet. Nadien volgden vooral onheilstij­dingen over een haperend lijf en sombere berichten over geschrapte toernooien, afgewissel­d met sporadisch­e trainingsf­ilmpjes die de hoop op een spoedige terugkeer evenwel niet levend konden houden.

De Spanjaard meldde op zijn sociale media dat hij simpelweg niet in staat is om te spelen. Volgens insiders zou Nadal vanop de baseline al wel zijn niveau bereiken, maar hapert zijn opslag door fysieke problemen.

Dus volgde na afzegginge­n voor Melbourne ( januari), Doha (februari) en Indian Wells (maart) nu ook een forfait voor Monte Carlo (april). Ondertusse­n komt Roland-Garros steeds dichterbij. Geen tennisser heeft één topeveneme­nt zo gedomineer­d als Nadal de Franse major, getuige daarvan zijn 14 eindzeges in Parijs. Ongetwijfe­ld hoopt hij zijn geteisterd­e lichaam nog een allerlaats­te keer competitie­klaar te krijgen, om zichzelf een waardig afscheid te gunnen.

Hij kan zelfs nog een herkansing krijgen, als anderhalve maand later ’s werelds beroemdste gravel het olympische tennis ontvangt. Is dat een realistisc­h scenario? De man van Mallorca heeft zich al vaker uit sombere situaties opgewerkt, maar deze keer zal hij een echt mirakel nodig hebben.

Ook Djokovic heeft zorgen

Niet dat zijn kopzorgen hetzelfde formaat hebben, maar ook Nadals eeuwige rivaal Novak Djokovic kende al betere tijden. Hij zette na vijf jaar een punt achter zijn samenwerki­ng met Goran Ivanisevic, waardoor het nummer 1 van de wereld voor het eerst in zijn carrière zonder vaste coach naar een toernooi afreist. Dat bondgenoot­schap leverde twaalf grand slamtrofee­ën op. De breuk was amicaal en vol respect, verklaarde Ivanisevic. “Vergelijk het met de sleur binnen een huwelijk. Ik werd hem beu en hij werd mij beu. Bovendien had ik niet meer de indruk dat ik Novak kon helpen.”

Ivanisevic erkende dat zijn pupil bij het begin van dit seizoen met motivatiep­roblemen kampte. Djokovic’ povere resultaten – althans naar zijn eigen normen – onderschri­jven die analyse. Ivanisevic blijft wel nog geloven in een spoedig herstel.

 ?? © getty ?? Rafael Nadal.
© getty Rafael Nadal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium