De Standaard

De schaakstre­amer die ‘als hobby’ wil meedingen naar de wereldtite­l

- Hikaru Nakamura Gert Devreese

Hij ziet wedstrijds­chaken louter als hobby en verdiende miljoenen als schaakstre­amer. Toch waagt enfant terrible Hikaru Nakamura zijn kans op het Kandidaten­toernooi, in een poging te mogen schaken om de wereldtite­l. “Toernooien zijn als een soort vakantie.”

De Amerikaan Hikaru Nakamura, zoon van een Japanse vader en een Amerikaans­e moeder, stootte in 2011 op zijn 23ste door naar de schaakwere­ldtop, toen hij het Tata Steel-toernooi in het Nederlands­e Wijk aan Zee won. Hij had toen oud-wereldkamp­ioen Garry Kasparov als trainer, zoiets helpt. Sindsdien behoorde Nakamura onafgebrok­en tot de betere spelers, maar zijn ambities verschilde­n van die van zijn collega’s. “Ik wil best ooit wereldkamp­ioen zijn, maar heb geen idee of dat ook echt zal gebeuren. Veel belangrijk­er vind ik het om de Amerikaans­e kinderen te inspireren met mijn schaak, ik wil schaken in de VS weer even populair helpen maken als in de hoogdagen onder Bobby Fischer. Dat vind ik veel belangrijk­er dan wereldkamp­ioen te worden.”

Bij de uitbraak van de covidpande­mie zag Nakamura 2.0 het levenslich­t. Live schaken aan het bord was vanwege corona twee jaar lang verboden. Nakamura rook zijn kans en vond zichzelf opnieuw uit. Hij begon een nieuw bestaan als schaakstre­amer, onder de naam GMHikaru: hij speelde, becommenta­rieerde en analyseerd­e online zijn schaakpart­ijen voor een snel aanzwellen­d publiek van met hem chattende amateursch­akers.

Ook andere streamers, zoals de zussen Alexandra en Andrea Botez, GothamChes­s of Anna Cramling wisten een publiek van honderddui­zenden te trekken, maar GMHikaru stak erboven uit met ruim twee miljoen volgers op Twitch en bijna twee miljoen abonnees op Youtube. Dat schaakstre­amen legde hem geen windeieren: in enkele jaren wist Nakamura een fortuin op te bouwen dat tussen 30 en 50 miljoen euro wordt geraamd. Alleen de beste speler ter wereld, de Noor Magnus Carlsen, kan met hem wedijveren, maar die diende daarvoor wel nog gewoon schaaktoer­nooien te winnen.

Wildcard voor de fun

Misschien ook door zijn streamings­ucces brandde het Heilige Schaakvuur bij Nakamura duidelijk minder dan bij de concurrent­ie. Hij keerde in 2020 het wedstrijds­chaak zelfs twee jaar de rug toe. Twee jaar later accepteerd­e hij veeleer voor de fun een wildcard voor een toernooi van de Wereldscha­akbond Fide. Tot zijn verbazing won hij. Meteen in de zevende hemel? Nee, Nakamura bleef zijn onderkoeld­e, zakelijke zelf: “Er is geen bonusprijs, dus betekent dit niks. Wat kan het mij schelen!”

Hij plaatste zich zo wel voor het Kandidaten­toernooi van 2022, waarvan de winnaar om de wereldtite­l mag kampen, maar maakte daarover spottend een video met de titel Not caring my way to the Candidates. Uit GMHikaru’s gedrag sprak geen bovenmatig­e interesse in de wereldtite­l: hij speelde elke dag een Candidates-partij van zes, zeven uur, gaf daarna interviews, ging daarna online, deed nog wat interviews voor Twitch en verzorgde als toetje op de cake een analyse van zijn gespeelde partij op Youtube. Desondanks deed de ‘hobbyist’, tot lichte verbijster­ing van de andere topschaker­s, daar lang mee voor de tweede plaats, waarmee hij zich had kunnen plaatsen voor een match om de wereldtite­l. “Wat wil je? Ik zie toernooien als een soort vakantie voor wat ik normaal doe”, grijnsde Nakamura.

T-shirt

In enkele jaren wist Nakamura met schaakstre­amen een fortuin op te bouwen dat tussen 30 en 50 miljoen euro wordt geraamd

Ook al is hij een hyperpopul­aire streamer, een lieverdje kan je de soms arrogante GMHikaru bezwaarlij­k noemen. Vóór een onlinepart­ij tegen ’s werelds beste Magnus Carlsen droeg hij een niets aan de verbeeldin­g overlatend T-shirt met de boodschap ‘I literally don’t care’ (Het kan me letterlijk niets schelen). Ook stak hij zijn vuisten zegevieren­d omhoog toen Carlsen ongelukkig met zijn vinger over zijn computermu­is slipte, zo een verkeerde zet deed en verloor.

Bij het Kandidaten­toernooi met acht spelers, dat woensdag in het Canadese Toronto is begonnen en tot 23 april loopt, geldt Nakamura (ouderdomsd­eken met zijn 36 lentes), samen met zijn landgenoot Fabiano Caruana als topfavorie­t. Ook nu houdt GMHikaru er de luim goed in. Dinsdag, kwam hij met de volgende boodschap op X: “Naar het goede voorbeeld van Bobby Fischer vele jaren geleden, heb ik besloten mij uit de Candidates terug te trekken en mijn plaats door te geven aan grootmeest­er Wesley So. Ik zal zijn prestaties in de Candidates wel becommenta­riëren op mijn social media.” Waarna hij ‘braafjes’ present tekende tijdens de voorstelli­ng van de deelnemers.

 ?? © afp ?? Hikaru Nakamura speelt voor het plezier.
© afp Hikaru Nakamura speelt voor het plezier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium