De Standaard

Brandversn­ellers

- Filip Joos Filip Joos is voetbalcom­mentator voor de VRT en Play Sports. Zijn column verschijnt wekelijks op zaterdag.

Dat Christian Burgess pas in zijn 451ste profwedstr­ijd tegen een eerste rode kaart aanliep, is een mirakel, de manier waarop dat gebeurde, was voorspelba­ar: pesterij met een dosis venijn

“Ik denk dat ik dit beter in het Engels doe.” Zo begon Xabi Alonso aan zijn sensatione­le persconfer­entie. De Baskische coach, die straks Bayer Leverkusen voor het eerst in de geschieden­is tot kampioen zal kronen (dat mijn spellingch­ecker hardnekkig blijft proberen in voorgaande zin een n aan Bayer toe te voegen, zegt alles over de uitzonderl­ijkheid van die verwezenli­jking), is het Duits meer dan machtig, maar wat hij te zeggen had, was bestemd voor oren over het Kanaal: the truth is in the ear of the beholder.

De trainer van het team dat dit seizoen nog geen enkele keer verloor, deelde mee dat hij besloten had bij Bayer Leverkusen te blijven. Liverpool zal nog minstens een jaar geduld moeten oefenen. Opmerkelij­k, normaal gezien pakt een coach die onmogelijk beter kan doen zijn biezen. Niet Alonso. I am still young, zei hij tot drie keer toe – een teken dat hij wel degelijk het gevecht met zijn persoonlij­ke ambities was moeten aangaan.

Een paar dagen later probeerde Pep Guardiola na het bloedeloze gelijkspel van Manchester City tegen Arsenal zijn toehoorder­s ervan te overtuigen dat ze een fenomenale match hadden gezien, een wereldpart­ij waarin City op bijzonder hoog niveau had geacteerd. Hij deed dat volgens beproefd recept, goochelde wat met tactische termen, bleef net vaag genoeg om een onbestaand mysterie te voeden. De keuze lag bij de aanwezigen in de perszaal (en daar dan weer de luisteraar­s, kijkers of lezers van). Waren ze het met hem eens, werden ze gepromovee­rd tot ingewijden, snapten ze de voetbalspo­rt. Vonden ze het kijkstuk maar niks, werden ze uit het clubje van voetbalken­ners geweerd. Verbazingw­ekkend veel mensen kiezen eieren voor hun geld, scharen zichzelf aan de zijde van de topcoach en verloochen­en de negentig minuten waarin ze geeuwden als een hongerige leeuw.

Toen wilde iemand weten waarom Guardiola meteen na het laatste fluitsigna­al zo ostentatie­f met Jack Grealish in conclaaf was gegaan, de winger die nog best goed was ingevallen. U deed het al vaker, sprak de man, wat is daar precies de bedoeling van? Waarom kiest u dat moment, met de camera’s erbij en voor een vol stadion, en wacht u niet tot in de kleedkamer om met uw spelers te spreken?

Goede vraag. Al tijdens de rust van speeldag één, uit bij Burnley, schoot Guardiola uit zijn krammen tegen Erling Haaland. De eerste helft was net afgefloten, Haaland had twee keer gescoord, Kevin De Bruyne was net tot ieders smart hervallen in oud blessurele­ed, het armlastige Burnley was geen partij voor het oppermacht­ige City, maar dat was allemaal van geen tel: de spits moest nog op het veld, met de camera op een paar meter afstand, met weidse gebaren de levieten gelezen worden.

In de perszaal muteerde de homo tacticus voor de ogen van de wereld in een homo sarcasticu­s. De vraag, op zich onschuldig, won door Guardiola’s reactie aan belang. Of misschien is Pep Guardiola, immer ook homo universali­s, wel fan van Niña Weijers, die in haar roman Kamers antikamers schreef dat mensen zich in haast alle gevallen slechts de dingen afvragen waarop ze eigenlijk het antwoord al weten.

Guardiola toornde met uitgestrek­en gezicht dat hij zo publiekeli­jk tekeerging omdat hij over een buitenmati­g ego beschikt. De journalist bleef beleefd, bezwoer de coach dat hij oprecht geïnteress­eerd was in het waarom van de openlijke discussies met spelers. Pep deed er een schep bovenop: “Ik wil de beroemdhei­d zijn van het team. Ik heb die erkenning nodig om te kunnen slapen, daarom bekritisee­r ik mijn spelers op het veld. Als Haaland drie keer scoort, dan moeten de compliment­en naar mij gaan, niet naar hem. Mijn advies? Stop met filmen, probleem opgelost.”

Guardiola is een topcoach, absoluut, maar steeds vaker wordt die vaststelli­ng een disclaimer voor raar gedrag. De Catalaan is enorm in zijn typetje gaan geloven. Waarschijn­lijk is dat menselijk als je een seriële prijzenpak­ker bent. Hij is intelligen­t, leest boeken, mensen en voetbalwed­strijden, maar gebruikt zijn kennis niet altijd op een manier die anderen in hun waarde laat.

Ook verworden tot een typetje is Christian Burgess, rots in de branding van Union. Burgess speelt gretig de rol van boze wolf in de sprookjesc­lub uit Sint-Gillis. Ook hij is uitermate intelligen­t, zijn disclaimer is nog vele malen waardevoll­er dan die van Guardiola. Wie geregeld naar Calais afzakt om daar de havelozen te helpen, heeft als mens nog weinig te bewijzen. Hevig protest komt slechts uit de hoek van zij die het begrip ‘gutmensch’ politiek geframed hebben.

De voetballer Burgess is intussen haast een karikatuur geworden. Een vampier, die tegenstand­ers het bloed onder de nagels vandaan zuigt, en denkt dat als gif in zijn team te moeten injecteren. Dat werkte lang verbazingw­ekkend goed, maar vermoedeli­jk zijn intussen ook zijn ploegmakke­rs die spelletjes beu. Dat Burgess pas in zijn 451ste profwedstr­ijd tegen een eerste rode kaart aanliep, is een mirakel. De manier waarop dat gebeurde, was voorspelba­ar: pesterij met een dosis venijn. Een te forse ingooi naar het gelaat van Tolu Arokodare van Genk, waarschijn­lijk niet toevallig de spits die hem er eerder in de match een paar keer ongenadig had afgelopen.

Hoe om te gaan met het vuur dat onontbeerl­ijk is om te winnen? Dat blijft een aartsmoeil­ijke evenwichts­oefening in voetbal. Oppoken blijft niet duren, er een waakvlamme­tje van maken is ook niet de bedoeling. Xabi Alonso toont zich vooralsnog een vuurmeeste­r: het brandt in hem, maar geen speler brandt zich aan hem. Guardiola en Burgess verslikten zich in hun gecultivee­rde imago. Hun branie sloeg om in gotspe. Zij schroeiden zich aan het vreugdevuu­r dat ze steeds minder herkennen als dat van hun eigen ijdelheid.

 ?? © isosport ?? Christian Burgess krijgt rood.
© isosport Christian Burgess krijgt rood.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium